Domů     .Top
7 změn, které nás čekají v blízké budoucnosti: Konec závislostí i bezbolestná chemoterapie
Martin Janda 24.12.2016

Odhadovat budoucnost je ošemetná věc. Přesto se do jisté míry dá předpovědět, jaké technologické změny nás potkají v nejbližších pěti letech.

Konec babylónského zmatení

Člověk je zpravidla tvor líný a učení cizích jazyků patří mezi náročné činnosti. Nové technologie neznalost cizích řečí pomohou obejít. Již dnes existují programy, které na internetu vyhledané výsledky kupříkladu v angličtině bryskně přeloží do češtiny.

Tyto programy se neustále zdokonalují a již se nejedná jen o strojové překlady, které často nedávají smysl.

Vyvíjené programy z dílen DARPA (Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů) a společnosti Google překladatelské možnosti ještě zdokonalí. Lektoři cizích jazyků se však o svou práci bát nemusí, protože v běžné komunikaci tyto programy příliš nepomohou.

Ba naopak, pokud se lidé na ně budou spoléhat čím dál víc, může se snadno stát, že jim z hlavy vymizí i dosavadní znalosti cizích řečí….

Bezbolestná chemoterapie

Kdo kdy podstoupil léčení pomocí chemie, ví, že tato léčba má řadu vedlejších účinků. Člověku je špatně, vypadávají mu vlasy, mohou přicházet záněty žil. S rozvojem nanotechnologií však tyto nežádoucí účinky pravděpodobně zmizí.

Slavný Massachusettský technologický institut (MIT) již v současnosti pracuje na technologiích, s jejichž pomocí by byly léčivé toxické látky vpraveny přímo do nádorových buněk. Okolní tkáně by tak negativním chemickým zásahům byly ušetřeny.

Provoz na stupni číslo 5? Minulost…

Dopravní zácpy jsou můrou každého řidiče. Zvláště ve velkých městech mohou stojící kolony dosáhnout i několika kilometrů a cesta, která obvykle trvá 20 minut, se protáhne do řádů hodin. Za pár let by však podobným problémům mělo být odzvoněno.

S pomocí dat z archivů, senzorů na komunikacích a GPS společnost IBM vyvíjí program, který bude schopen dopravní komplikace předpovídat. Řidiči jednoduše dostanou na svůj smartphone upozornění a také doporučení, jak se problematickým místům vyhnout.

Most, který se sám opraví

Radní ve všech městech mají jednu noční můru. A tou bývá oprava mostu, který je součástí důležité komunikace. Své o tom vědí i na pražském magistrátě v souvislosti s opravou Libeňského mostu nebo čím dál tím naléhavější rekonstrukcí Nuselského mostu.

Ovšem opraváři mostů by se v dohledné době mohli ukousat nudou. Inženýr Victor Li působící na Michiganské univerzitě vyvinul nový materiál, ze kterého by se mosty budoucnosti mohly stavět. Jedná se o beton protkaný mikrovlákny, který je schopen opravovat sebe sama.

Celý princip je geniálně jednoduchý. Ionty vápníku ve směsi reagují s dešťovou vodou a oxidem uhličitým. Výsledkem je uhličitan vápenatý, kterým pak most zacelí své rány.

Obličej místo hesla

Nešťastná tvář vyjeveně zírá na svůj internetový účet. Ach, ta zapomnětlivost. Třetí pokus a heslo je pořád nesprávné. Podle technologů z IBM budou podobné situace za pět let patřit do minulosti. Právě tvář bude v nových systémech hrát hlavní úlohu.

Chytré telefony i počítače podle ní poznají svého majitele a odemknou se. Tento systém již nyní testuje Google a Apple. DARPA zase zkoumá, jak nahradit heslo rozpoznáním dynamiky úhozů svého majitele.

Sbohem, pračky…

Hora prádla a velké praní. I to se zřejmě stane minulostí. Čínští inženýři vyvíjejí speciální tkanivo, které bude mít samočistící schopnosti. Jeho základem je oxid titaničitý. Nová látka eliminuje nejen špínu, ale i bakteriální zápach.

Stačí jen v takové košili vyjít na slunce a nenápadné leč důkladné čištění může začít.

Konec závislostí

Drogová či alkoholová závislost je velký problém. Její léčba je extrémně náročná a mívá nejistý výsledek. Ovšem, v budoucnu by se podobné typy závislostí mohly léčit pomocí vakcín. Látka vpravená do organismu má za úkol přesvědčit tělo, že je schopno vytvářet protilátky, které zabrání vstupu drogy do nervové soustavy. Vakcína už byla úspěšně vyzkoušená na myších, nyní probíhají testy na lidech.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz