Domů     .Top
Proč mají zebry pruhy?
Martin Janda 20.12.2016

Tu otázku položí snad každé malé dítě, když v zoologické zahradě poprvé uvidí zebru: „Mami, tati, proč je ten kůň pruhovaný?“ Rodič je obvykle v dané chvíli trochu v rozpacích a podá neurčitou odpověď o maskování před lvy či jinými predátory. Jenže s pruhy zeber je to poněkud složitější..

Otázka zebřích pruhů vrtala hlavou již britskému přírodovědci a zakladateli evoluční teorie Charlesu Darwinovi (1809–1882). V současnosti má věda k dispozici několik hypotéz, které by jejich existenci mohly vysvětlit.

Jednou z nich je zmíněné maskování, ale přiznejme si, že černého a bílého pozadí na afrických savanách příliš nenajdeme. Zebra je ovšem stádní živočich a pohyb pruhů ve stádu může predátora zmást. Podle některých vědců pomáhají černobílé pruhy pod horkým africkým sluncem lépe regulovat teplotu těla, podle jiných se zebry pomocí specifických pruhů navzájem poznají.

Poslední výzkumy však naznačují, že charakteristické zbarvení zeber může mít zcela jiný důvod.

Už před pár lety společná práce maďarských a švédských vědců naznačila, že pruhy na zebrách slouží k odhánění hmyzu. Podle této studie se světlo odráží od tmavé srsti a vodorovně ve vlnách proudí ke zraku much.

Na tento druh světla hmyz reaguje nejvíce. U bílé srsti naopak badatelé pozorovali nepolarizované světlo, a tvrdí proto, že bílé koně mouchy obtěžují mnohem méně než jejich tmavosrsté příbuzné. Experimenty poté ukázaly, že pruhované zvíře je hmyzem napadáno nejméně.

Nedávno se k výzkumu vrátili američtí experti z Kalifornské univerzity. Ti se na problematiku pruhů podívali skutečně důkladně. Nejdříve si zmapovali výskyt zeber a jejich příbuzných, celkem se jednalo o sedm druhů.

U každého z nich podrobně popsali vlastnosti pruhů, zejména jejich intenzitu a tloušťku. Poté přišlo na řadu srovnání biotopů, ve kterých dané druhy žijí. Šlo o to, zda preferují lesnatou krajinu, nebo třeba step či savanu.

Mezi proměnné se počítal i výskyt predátorů a v neposlední řadě i bodavého hmyzu.

Vědci pomocí výzkumu vyloučili všechny hypotézy až na jedinou. Podobně jako jejich evropští kolegové došli k závěru, že pruhy plní ochrannou funkci před dotěrným hmyzem. A nejen to, pásy na těle mají zebry specializované.

Pruhy kolem břicha svým rozložením chrání před známými mouchami tse-tse, zatímco jinde na těle jsou uzpůsobeny tak, aby odradily otravné ovády. Oba druhy hmyzu navíc přenášejí nebezpečné choroby. To, nač vědci přišli, možná už dávno vědí některé domorodé kmeny, jejichž příslušníci na svůj dobytek také kreslili pruhy.

Samozřejmě, že se nabízí otázka, proč nejsou podobně pruhovaná i jiná africká zvířata. Takový ovád si rád smlsne i na krvi lva či jiné šelmy. Detailní výzkum ukázal, že srst zebry na rozdíl od jiných zvířat je velmi krátká a hmyz se skrze ni dostane velmi snadno. Pruhy tak zebrám dodaly ochranu trochu jiného druhu než je hustá a dlouhá srst.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz