Domů     .Video
Laser! Od lékařství k ukazovátkům
Pavel Šmejkal 7.12.2016

https://www.youtube.com/watch?v=y3SBSbsdiYg

Princip laseru (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, neboli zesilování světla stimulovanou emisí záření) pospal již v roce 1917 Albert Einstein (1879 – 1955). První laser na světě však vznikl až o 43 let později – v roce 1960.

Principy laseru využívají nejen zákonů kvantové mechaniky, ale i termodynamiky. Ve většině laserů prochází světlo opakovaně tzv. rezonátorem, tedy jakousi optickou dutinou, která je vymezena speciálními zrcadly.

V těch nejběžnějších případech jde o dvě zrcadla, z nichž jedno je zcela odrazivé a druhé částečně propustné. Některé lasery však rezonátor nepotřebují, protože pracují s dostatečně velkým ziskem v aktivním prostředí. Sem patří například měděný či dusíkový laser.

V současnosti existují desítky různých laserů lišících se nejen tzv. aktivním prostředím, ale i vlnovou délkou či spektrální oblastí. V neposlední řadě se liší i účelem, k němuž jsou používány – od lékařství, přes řezání, měření, nahrávání a přehrávání zvuku či obrazu až po laserová ukazovátka.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz