Domů     .Video
Jak se pletou zlaté řetízky?
Pavel Šmejkal 6.12.2016

https://www.youtube.com/watch?v=8Pf60LXSXew

Jedny z prvních zlatých řetězů se objevily již ve starověkém Iráku či Řecku. Dnes se i tyto zlaté šperky vyrábějí za pomoci automatizovaných strojů.

Protože je čisté zlato žluté a měkké, přidávají se do něj další přísady – měď, která mu dodá načervenalou barvu, a mosaz, aby se snížil bod tání. Podle obsahu těchto příměsí se rozeznává buď 14-karátové zlato, nebo zlato 18-karátové.

Směs kovů se taví při 1010° C a poté se slitina nalije do odlévacího stroje, kde se zchladí na 370° C. Kov se následně vytvaruje v hranatou tyč, aby šla snáze roztáhnout. Tyč se ve válcovací stolici dále roztahuje, dokud není tenká přibližně 4 mm.

Dalším válcováním a protahováním nakonec vznikne zlatý, tenký drát o síle lidského vlasu. Ze tří lžic směsi vznikne asi 5000 řetízků.

Různé typy řetízků „pletou“ různé stroje. Hotové řetízky nakonec ještě projedou pecí, kde se zahřejí na 850° C, aby se aktivovala pájecí směs a očka se spojila dohromady.

Pak již řetízky čeká jen přidání spojek s vyraženým puncem, pokovení čtrnácti či osmnáctikarátovým zlatem, aby se více leskly, a potopení do čtyř chemických lázní kvůli jejich naprostému vyčištění před vystavením v prodejně.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz