Domů     .Video
Jak se loví krokodýli?
Pavel Šmejkal 21.11.2016

https://www.youtube.com/watch?v=NCBtFl8amkg

Navštivte spolu s výzkumníky území, na kterém žijí krokodýli. Kolik lidí musí být, aby dokázali „přeprat“ krokodýla? Krokodýl (Crocodylus) patří do čeledi krokodýlovitých a žije v tropických oblastech Afriky, Asie, Ameriky a Austrálie.

Přirozeným prostředím krokodýlů je voda, nejraději vyhledávají pomalu tekoucí říční toky či jezera, některé druhy však žijí i při mořském pobřeží. Potravou krokodýlů jsou nejčastěji různí savci, ptáci či ryby, které loví, ale často se přiživují i na mršinách.

Krokodýlí tělo je dobře chráněno pancířem z rohovitých štítů, pod nimiž se nacházejí kostěné desky. Pohyb ve vodě umožňuje těmto predátorům silný, do stran zploštělý ocas. Při plavání jsou končetiny přitisknuty k tělu a k pohybu slouží pouze při plazení se v mělkých vodách či na pevnině.

Díky umístění očí na svrchní straně hlavy mohou krokodýli pozorovat okolí, aniž by jejich tělo vyčnívalo z vody. To jim umožňuje dostat se ke kořisti dostatečně blízko pro bleskově vedený útok. Svaly, které jsou upnuty na čelisti, dokážou vyvinout tlak schopný rozdrtit i kosti uloveného tvora.

Největším známým žijícím krokodýlem je krokodýl mořský (Crocodylus Porosus), který může dorůst až do délky přesahující 7 metrů a může dosáhnout hmotnosti až 1 tunu.

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz