Domů     .Video
Když se počasí zblázní!
Pavel Šmejkal 30.8.2016

https://www.youtube.com/watch?v=zP4rgvu4xDE&feature=related

Jako hurikán se označují tropické cyklóny, atmosférické útvary tlakové níže, které se podobají obrovskému víru s charakteristickým okem ve svém středu. Tropické cyklóny vznikají v subtropické oblasti a v různých částech světa bývají různě pojmenovávány:

v Indii je to cyklón, v Austrálii Willi-Willi, v USA a Kanadě hurikán či v jihovýchodní Asii tajfun.

Zdrojem energie u hurikánu je teplo uvolněné z kondenzujících vodních par, zjednodušeně lze říci, že je to velmi primitivní tepelný motor. Aby takový motor dobře fungoval, musí být nad teplou vodní hladinou, která mu dodává dostatek vzdušné vlhkosti.

Při svém vývoji prochází tropická cyklóna celkem 4 stádii. Z tropické poruchy vznikne tropická deprese, která se přemění v tropickou bouři, aby nakonec nadělal největší škody v převleku za tropickou cyklónu.

Nejsilnější vítr, jaký se vědcům podařilo v případě sledování hurikánů naměřit, dosahoval rychlosti okolo 85 m/sekundu, tedy asi 305 km/hod., což odpovídá rychlosti dobře rozjetého monopostu formule 1.

Kvůli snadnější komunikaci bývají tyto meteorologické jevy pojmenovávány. Původně dostávaly tropické bouře jména svatých, jejichž jméno se objevovalo v kalendáři v den, kdy měla bouře udeřit. Dnes jsou nazývány jmény seřazenými do abecedního pořadí, takže každoroční první bouře má jméno začínající na A.

Vybírají se zpravidla jména anglická, francouzská a španělská. Kvůli tzv. politické a genderové korektnosti se pravidelně střídají mužská a ženská jména. Ta se používají i opakovaně, ovšem pokud bouře způsobí obzvláště vysoké škody, je jméno ze seznamu vyřazeno.

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz