Domů     .Video
Zázrak levitace? Nikoliv! Jen Meissnerův jev!
Pavel Šmejkal 10.8.2016

https://www.youtube.com/watch?v=YXX542wDJC0&feature=related

Supravodivé materiály, které se nacházejí v magnetickém poli, vykazují zvláštní schopnosti. Ty se projevují levitací supravodiče v externím magnetickém poli. Ta je způsobena „vytěsňováním“ magnetického pole z objemu supravodiče.

A protože jeho elektrický odpor je nulový, zabraňují generované proudy v supravodiči průniku magnetického pole. Proudy, které toto externí pole ruší, produkují magnetické pole s obrácenými póly vůči permanentnímu magnetu a předmět tak levituje nad magnetem.

Praktické využití této schopnosti se nabízí například při výrobě ložisek bez tření (u setrvačníkových akumulátorů schopných točit se rychlostí až několik set tisíc otáček za minutu). Na podobném principu je založen i Maglev, levitující vlak pohybující se v korytu, na jehož stěnách jsou běžné cívky.

Po připojení proudu se v nich vytvoří magnetické pole, jež se posouvá ve směru pohybu vlakové soupravy.

Efekt dostal jméno po  německém fyzikovi Waltherovi Meissnerovi (1882 – 1974), jenž v roce 1933 objevil fakt, že supravodiče ze svého objemu magnetické pole vytlačují a nejsou tedy pouhým vodičem s nulovým elektrickým odporem.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz