Domů     .Video
Za žralokem citronovým
Pavel Šmejkal 11.7.2016

https://www.youtube.com/watch?v=UXWgspvJSCo

Žralok citronový (Negaprion breviostris) patří do čeledi Carcharhinidae a může dorůstat až do délky 3 metrů. Setkat se s ním můžete hlavně v tropických či subtropických oblastech u pobřeží Severní i Jižní Ameriky, ale zaznamenán byl i u pobřeží Francouzské Polynésie, na Tahiti či u Cookových ostrovů.

Největším pozorovaným jedincem byl kus o délce 340 cm a hmotnosti 183 kg, obvyklá délka se však pohybuje okolo 2,5 – 3 metrů.

Podobně jako i jiní žraloci je žralok citronový živorodý a samice každý druhý rok porodí 5 – 15 mláďat, která jsou od narození plně soběstačná a zůstávají v mělkých vodách, které opouštějí zhruba ve věku 12 let, kdy se přesouvají do hlubin. Vědci však toto období života ještě dostatečně neprobádali.

Citronový žralok má světle hnědé až žluté tělo, dvě takřka stejně velké hřbetní ploutve a jeho zvykem je nehybně odpočívat na dně a číhat na kořist, kterou jsou nejčastěji ryby, rejnoci či menší žraloci.

Občas uloví i vodního ptáka. Na člověka obvykle neútočí, nicméně při vyprovokování je schopen dostát svému žraločímu původu.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz