Domů     .Top
BEST kraluje betonu, zaměstnává i roboty
Pavel Šmejkal 21.6.2016

„Životnost naší dlažby je v případě její správné montáže a následného používání téměř neomezená. Beton je materiál prověřený tisíci lety, my jeho skvělé vlastnosti ,jen´ násobíme špičkovou technologií a propracovaným designem jej povyšujeme na skutečně moderní materiál, využitelný na každé stavbě,“ říká Tomáš Březina, zakladatel a majitel společnosti BEST..

Ta je již 25 let lídrem na českém trhu betonových dlažeb, když u nás v roce 1991 tento segment stavebnictví vlastně založila. Dnes Best vyrábí v 8 výrobních areálech s 24 továrnami, 3 štěrkopískovcovými lomy a tisícovkou zaměstnanců stavební prvky z betonu zejména pro venkovní a zahradní architekturu. A může se se pochlubit více než miliardovým ročním obratem.

3000 let staré tajemství Féničanů

Beton, přesněji řečeno první hydraulické malty, jsou přitom surovinou známou již více než 3000 let. Jejich první používání se připisuje Féničanům. Použití betonu znali i staří Řekové i Římané, což jim pomohlo realizovat řadu velkolepých staveb.

V moderní historii lze za zásadní považovat rok 1869, kdy W. Michaelis ve svojí knize „O hydraulických pojivech, zvláště cementu, pro továrníky, stavební techniky, inženýry a chemiky“ stanovuje zásadní údaje o výrobě cementu a jeho použití.

Současně tehdy klesá cena cementu, která velmi zvyšuje jeho dostupnost a použitelnost.

století je charakterizováno zejména obrovským rozvojem výrobních technologií betonu, extrémním vylepšováním jeho vlastností, a přitom jeho zlevňováním.

V poválečné obnově zničené Evropy se beton stává klíčovou komoditou a v současnosti neexistuje lepší materiál, který by v sobě snoubil „tři E“: estetiku, ekologii, ekonomiku.

Umělý kámen navrhují počítače

Přestože se technologie výroby betonu může dnes zdát již prakticky neměnnou, opak je pravdou.

I tento obor je „postižen“ trvalou invencí lidského mozku, trvalým studiem oboru a novými postupy výroby cementu i lepší zpracovatelnosti betonu a z toho vyplývající stále vyšší kvalitou výsledného produktu.

„Obrovskou roli v tomto procesu samozřejmě hrají trvale lepší a lepší technologie včetně počítačových, pomocí kterých se celý výrobní proces odehrává. Bez nadsázky lze říci, že špičkový beton v moderní podobě je opravdovým umělým kamenem, respektive se tomuto klasickému materiálu dokázal nesmírně přiblížit vizuálně i svými mechanicko-fyzikálními charakteristikami.

Přitom je významně levnější a hlavně ekologičtější. Prostě pro zadláždění jednoho náměstí nemusíte rozstřílet jeden kopec v horách,“ vysvětluje Tomáš Březina.

Roboti vyrábějí šachtové dno

Kromě prakticky všech druhů užitkových a okrasných dlažeb se Best v roce 2012 jako jediný v ČR pustil do výroby takzvaného „šachtového dna“ revizních kanalizačních šachet. Jedná se o kontrolní nebo odvětrávací body v kanalizační síti.

Šachtová dna se zde vyrábějí díky unikátní a ojedinělé technologii Primuss s použitím vysoce výkonného robota. Výsledkem jsou homogenní, vysoce pevnostní kusy z vibrolisované betonové směsi, do kterých je následně vyfrézována kyneta, tj.

vnitřní stokový žlab s jakoukoli geometrií a libovolnou možností trubního napojení. Jde přitom o absolutně ekologickou a bezodpadovou výrobu.

Kvalitu výrobků Bestu, zaručující úspěšný rozvoj firmy, však roboti rozhodně nehlídají. „Je to především o lidech. Snažíme se mít na vedoucích pozicích ty nejlepší. Neexistuje u nás někdo nezaslouženě na vedoucím místě, nejsou u nás protekční děti.

Mozkovým trustem jsou ředitelé závodů, technologové a odborní ředitelé v čele se mnou,“ dodává Tomáš Březina.

BEST a jeho příběh

Tomáš Březina, zakladatel a jediný majitel společnosti BEST, začíná podnikat v roce 1990 jen se dvěma tisícovkami dolarů. Přesto již za rok, díky riskantnímu 100milionovému úvěru, otevírá v Rybnici u Kaznějova první továrnu na výrobu betonové dlažby.

Díky kvalitě svých výrobků a propracované firemní strategii se stává největším a nejtradičnějším českým výrobcem betonových stavebních prvků pro venkovní a zahradní architekturu. Toto prvenství se mu daří udržet celé čtvrtstoletí rozvoje firmy až do dneška.

V roce 2010 začíná stavět v Rumunsku výrobní haly za téměř půl miliardy korun. V témže roce zahajuje provoz závod BEST Mohelnice – největší továrna v tomto sektoru v historii ČR.

Kromě jiných prestižních ocenění obsazuje BEST v žebříčku „Českých 100 Nejlepších“ za rok 2015 5. místo. Je to nejvyšší příčka, kterou kdy v soutěži získala skutečně privátní a česká firma. Ve stejném roce BEST získává titul „Firma čtvrtstoletí“, vyhlašovaný společností Czech Top 100.

Základem unikátní technologie Primuss, pomocí které vyrábí BEST šachtová dna, je vysoce výkonný robotický systém.

Tvorba C-S-H fází a primárního etringitu v betonu

Při výrobě betonové dlažby se zde využívají nejmodernější technologie.

Tvorba hydratačních produktů při tuhnutí betonu

PR

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz