Domů     .Video
Robot chirurgem
Pavel Šmejkal 9.6.2016

https://www.youtube.com/watch?v=9dOHdLxWV1k&feature=relmfu

Operační robot da Vinci se skládá ze tří částí. Operační konzola má čtyři ramena, na kterých se podle operace mění potřebné nástroje. Druhou částí je přístrojová věž a třetí je ovládací konzola, odkud chirurg řídí ramena s nástroji a kde má díky 3D obrazu dokonalý přehled o operované oblasti.

Oproti laparoskopii má da Vinci velkou výhodu v tom, že jeho nástroje jsou pohyblivější a dá se s nimi manipulovat i v oblastech jinak nepřístupných.

Operatér řídí robota s nástroji pomocí konzoly ze vzdálenosti několika metrů. Všechny pohyby zpracovává počítač, který zpřesňuje práci chirurgických nástrojů v pacientově těle. Takové přesnosti není člověk nikdy schopen dosáhnout, neboť chirurgovi se vždy, byť minimálně, třesou ruce.

Robotický systém tento třes naprosto eliminuje, a operace jsou tak velmi šetrné, protože při nich dochází k menšímu poškození okolních tkání.

Původně měl da Vinci sloužit americké armádě na letadlových lodích, aby chirurg mohl řídit operační výkon na dálku z vojenské základny. V civilní medicíně se používá od počátku nového tisíciletí.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz