Domů     .Video
27. 5. 1942. Významné datum československé historie!
Pavel Šmejkal 27.5.2016

https://www.youtube.com/watch?v=5cXaJfIX58U

Hrdinství parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše z výsadku Anthropoid, kteří provedli úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se odrazilo i v několika filmech, které byly od 27. 5. 1942 natočeny.

Prvenství patří německému režisérovi Fritzu Langovi (mimo jiné autorovi slavného filmu Metropolis), jenž již v roce 1943 natáčí v emigraci v USA film Hangmen also Die! Spíše než věrnou rekonstrukcí průběhu celé akce je tento film působivým válečným thrillerem, který ve své době fungoval i jako protinacistická propaganda.

Překvapivě dlouhou pauzu, kdy filmaři o tento nesporně zajímavý námět neměli zájem, ukončil až Jiří Sequens v roce 1964. Jeho Atentát je bezesporu nejvěrnějším zaznamenáním událostí samotného atentátu, doby jeho příprav i toho, co následovalo.

Drobné historické nepřesnosti a úmyslné pozměnění jmen některých aktérů je asi to jediné, co lze filmu vytknout.

Podobně dokumentárně zpracovaný byl samotný útok v jinak propagandě poplatném Vávrově snímku Sokolovo z roku 1974.

Napodobit Sequensův Atentát se pokusili v roce 1975 Američané pod taktovkou Lewise Gilberta (do té doby se mohl pochlubit například bondovkou Žiješ jen dvakrát, či válečným Potopte Bismarck!). Operation Daybreak je film, který si s historickou věrností hlavu příliš neláme.

Akční podívaná je zde vykoupena řadou historických nepřesností a omylů. Třeba skutečnost, že na Heydrichův vůz atentátníci čekají na Smíchově, zatímco Heydrich jede z Panenských Břežan podle Vltavy, příliš se skutečností nekoresponduje.

Ale nešť! Jen nemusela jít hercům od úst pára, protože koncem května bývá v Praze většinou teplo….

V letošním roce zamíří do kin dva snímky, v nichž se události z 27. května 1942 objeví.

Prvním je britsko-česko-francouzský Anthropoid vznikající pod režijním vedením Seana Ellise s Cillianem Murphym a Jamie Dornanem v hlavních rolích. Snímek se natáčel na historických místech i v barrandovských atelierech.

Druhým snímkem je americký film HHhH natočený na motivy románu Laurenta Bineta. Jeho režie se ujal Cédric Jimenez.

Dokumentární Opus pro smrtihlava se navzdory době svého vzniku – v roce 1984 – poměrně dobře vypořádal s ideologií. Jisté úlitby vládnoucí „státostraně“ sice v komentáři zazní, ale jsou bohatě vyváženy množstvím autentických filmových záběrů.

Krátce po revoluci v roce 1992 natočil „hraný dokument“ SS-3: Atentát na Heydricha režisér Jan Kaplan, jemuž odborně radil badatel Jaroslav Čvančara. Sice podobně jako Operation Daybreak přesunul místo atentátu z již přestavěné libeňské zatáčky, ale zvolil alespoň vzhledově podobnou lokalitu nad Prašným mostem na Brusnici.

Pohledem badatelů a vojenských historiků se na celou akci podívali autoři v 39. dílu dokumentárního seriálu Heydrich: konečné řešení.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz