Domů    
Jak se testuje odolnost vůči vodě a prachu?
Pavel Šmejkal 3.5.2016

https://www.youtube.com/watch?v=kCHL-4ZJMLI

Nové telefony z řady Samsung Galaxy jsou špičkou na trhu v mnoha ohledech. Mohou se pochlubit nejen skvělým designem, kvalitním displejem a špičkovým fotoaparátem, ale i vysokou odolností vůči prachu a vodě.

Splňují certifikaci krytí IP68. Inženýři Suk Chul Park a Jong Min Choi, kteří se podíleli na vývoji smartphonů, vysvětlují, co všechno stojí za vysokou odolností telefonů.

Co se stane, když se do mobilního telefonu dostane voda?

Choi: Pokud přijde telefon do styku s vodou, tekutina se dostane do těla, poškodí zpravidla hardware a způsobí elektrické zkraty. Galaxy S7 edge a S7 jsou ale vyrobeny ze speciálních materiálů, které je před vodou chrání, takže je můžete používat i ve vlhkém prostředí.

Jak se odlišují od ostatních odolných telefonů?

Park: Většina ostatních smartphonů, které jsou vybaveny ochranou proti prachu a vodě, má silnější kryty s nevzhledným designem. Tomu jsme se u Galaxy S7 edge a S7 chtěli vyhnout. Vyvinuli jsme proto ultra tenkou ochrannou vrstvu, která se přizpůsobí liniím telefonů a nenaruší tak jejich elegantní vzhled.

Je možné telefony používat pod vodou?

Choi: Galaxy S7 edge i S7 mají certifikaci krytí IP68, což je nejvyšší možný stupeň odolnosti elektronických přístrojů. Lze je dokonce ponořit do vody do hloubky 1,5 metru až na 30 minut. Telefon by ale neměl být vystaven jiným tekutinám, než je čistá voda. Zároveň nedoporučujeme používat telefon ve větších hloubkách.

Jaké technologie jste použili?

Choi: Pro začátek jsme se zaměřili na to, aby byly proti vodě a prachu odolné nejnáchylnější součástky. Pro často používané díly, například USB port nebo sluchátkový konektor, jsme zvolili nekorodující materiály jako nikl a platina, abychom neohrozili jejich funkčnost.

Dalším bodem bylo využití speciálního elastického materiálu pro utěsnění spojů. Při montáži jednotlivých částí, jako je USB port, sluchátkový konektor nebo slot na SIM kartu, se totiž musí nechat malá mezera.

K utěsnění těchto mezer jsme použili speciální materiál podobný silikonu, abychom zabránili zatékání vody do telefonu.

Jaké problémy z hlediska vývoje jste museli při výrobě řešit?

Choi: Pravděpodobně největší výzvou bylo nalezení správného materiálu pro utěsnění spojů. Potřebovali jsme takový materiál, který je dostatečně účinný v odpuzování vody, ale také dostatečně flexibilní, aby jako těsnění fungoval.

Také jsme potřebovali, aby šel snadno odstranit a zařízení se tak dalo opravovat. Současně neměl podléhat změnám teploty a vlhkosti. Nalezení správných materiálů tak bylo založeno na skutečně velkém počtu testů, a ne vždy úspěšných.

Park: Museli jsme se vypořádat i se skutečností, že ochrana proti vniknutí vody a prachu do zařízení se musela vtěsnat do omezeného prostoru, aby nedošlo ke zvětšení tenkého profilu zařízení.

Zejména Galaxy S7 edge má extrémně úzký profil a zakřivený displej, což znemožňuje použití voděodolné pásky kolem okrajů. Abychom zachovali a podtrhli zakřivení displeje, potřebovali jsme zvolit odlišný přístup.

Změnili jsme materiál i umístění voděodolné pásky. Zároveň jsme použili kapalný materiál pro utěsnění spojů v zakřivených částech a pro propojení s částmi, které chrání páska. I samotný zakřivený displej je vyrobený z voděodolného materiálu.

Co bylo potřeba udělat, aby odolnost proti prachu a vodě neměla negativní vliv na estetický vzhled telefonů?

Park: Díky vlastnímu výzkumu jsme byli schopni využít ultratenkou voděodolnou pásku, která poskytuje vysokou úroveň krytí proti vodě a prachu. Také jsme vyvinuli speciální tmel, který chrání před vniknutím vody do plochých i zakřivených částí zařízení.

Použili jsme i speciální technologii propojení, abychom utěsnili prostor mezi kovovým rámem přístroje a plastovými díly pro umístění antény. To nahrazuje dosavadní metodu umělé pryskyřice, která se používala v předchozích zařízeních.

Na ochranu exponovaných částí přístroje před vlhkostí jsme zvolili také nátěr odolný proti korozi a erozi.

Jaký byl pro vás osobně nejvýznamnější okamžik během vývoje?

Park: Při prvních zkouškách odolnosti proti vodě a prachu jsme mnohem častěji selhali, než uspěli. Lidé z téměř všech oddělení sledovali naše testy, takže to bylo velmi náročné. Někteří kolegové byli v počátcích lehce skeptičtí ohledně vývoje funkce, díky které by byl telefon prachu a vodě odolný.

Jak ale přicházely dílčí úspěchy při testování, tak se situace otočila a výsledkem je certifikace krytí IP68.

Choi: Provedli jsme tolik experimentů s tolika materiály, až se nám o nich v noci zdálo! Bylo zřejmé, že zajistit odolnost tak unikátního zařízení jako Galaxy S7 bude těžké. Všichni jsme však chtěli takovou výzvu podstoupit.

Když Samsung představil telefony veřejnosti, bylo naplňující vidět tak nadšenou odezvu na jejich odolnosti proti vodě a prachu.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Ostrov Morgan Island, nacházející se u pobřeží Jižní Karolíny, nedostatkem turistického zájmu netrpí. Krouží kolem něj řada vyhlídkových lodí, žádný člen jejich posádky však na ostrov, posetý vzrostlými duby a hustými křovinami a disponující písečnými plážemi, vstoupit nesmí. Jeho obyvateli jsou totiž opice. Jasně viditelné cedule lidem vstup na ostrov zakazují. Obývají jej totiž makakové […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Sto let vzbuzuje italská zkamenělina plaza úžas, zejména svou výjimečně zachovalou kůží, která se u fosilií starých 280 milionů let takřka nevidí. Psalo se o ni v knihách i článcích, až nyní ji ale vědci poprvé prozkoumali nejmodernější technologií. O překvapení nebylo nouze – a nepatřila vždy k nejpříjemnějším. Už od svého objevu v Itálii roku 1931 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz