Domů     .Video
Jak mor vylepšil člověka?
Pavel Šmejkal 4.2.2016

https://www.youtube.com/watch?v=mNcCHDhZtAg

Evropou kráčí černá smrt a zanechává za sebou zkázu, poloprázdná města a opuštěné vesnice. V bezpečí před ní nejsou chudí, ani bohatí. Přesto se však dá i na této epidemii moru, která ve 14. století zpustošila Euroasii a jen v Evropě zabila na 25 milionů lidí, tedy třetinu populace, najít něco pozitivního. Nový výzkum ukázal, že zkvalitnila život přeživším, kterým se vyhnula.

Analýza kostí z londýnských hřbitovů prokázala, že se díky této epidemii zvýšila kvalita života přeživších a snížilo se riziko úmrtí ve všech věkových skupinách. Zatímco ve stoletích před vypuknutím moru se sedmdesátky dožívala pouhá desetina populace, po této epidemii již to bylo více než 20 procent.

„Je to určitě signál toho, že se děje něco velmi důležitého u přeživších,“ uvedla spoluautorka studie Sharon Dewitteová, biologická antropoložka na University of South Carolina. Aby odhadla věkové rozpětí, počet narozených a příčinu smrti středověkých Londýňanů žijících před epidemií a po ní, analyzoval 463 kosterních pozůstatků ze tří pohřebišť datovaných do 11. a 12 století.

 

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz