Pochutnejte si na želatině!

Želatina není vlastně nic jiného nežli velice čistý a jemný klih získaný vyvařením kůží, šlach či kostí jatečního odpadu. Důležité je, aby všechny použité přísady byly bohaté na kolagen. Tedy na ve vodě nerozpustnou bílkovinu, jež je základním stavebním kamenem pojivových tkání a v těle savců tvoří cca 25 – 30 % všech proteinů.

Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, jenž má tzv. rosolovací schopnost, a je proto nejdůležitější součástí želatiny. Ta se následně používá nejčastěji v potravinářství při výrobě různých pochutin, ale také ve farmacii jako základ různých tobolek a tablet.

Dříve se želatina užívala i ve fotografickém průmyslu při výrobě negativních i pozitivních materiálů, ale s nástupem lepších technologií a digitální fotografie v této oblasti ztratila svůj význam.

;
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

27. 5. 1942. Významné datum československé historie!

27. 5. 1942. Významné datum...

Hrdinství parašutistů Josefa Gabčíka a Jana Kubiše z výsadku Anthropoid,...
Co ukrývá baseballový míček?

Co ukrývá baseballový míček?

I v 21. století nachází ruční práce své uplatnění. Ne všechny činnosti jsou...
Jak funguje diferenciál?

Jak funguje diferenciál?

Diferenciál je mechanické zařízení, jehož účelem je rozdělit poměr otáček na výstupních...
Česká astrofotografie měsíce – Polární záře nad Ivalem

Česká astrofotografie měsíce –...

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2016 obdržel snímek „Marcová...
Pozor, žraloci!

Pozor, žraloci!

Proč se lidé nejvíce bojí právě žraloků? Nahlédněte spolu s vědci pod hladinu moře...
Domovem lidoopů nebyla pouze Afrika

Domovem lidoopů nebyla pouze Afrika

Evoluce člověka se naplno rozjela před sedmi miliony let na...
Náš domov – Mléčná dráha!

Náš domov – Mléčná dráha!

Naše galaxie, kterou jsme pojmenovali Mléčná dráha, je velkou spirální galaxií. Po...
Kde se berou žampiony?

Kde se berou žampiony?

Oblíbená jedlá houba, kterou si každý z nás někdy zpestří jídelníček, se nazývá...
Robotický had umí i šplhat

Robotický had umí i šplhat

Jako had vypadá speciální robot, který vznikl na Carnegie Mellon University...
Kávu ohrožuje globální oteplování

Kávu ohrožuje globální oteplování

Milovníci kávy bijí na poplach. Pokračující změny klimatu by mohly...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Malý, ale šikovný vynález: Vznikly fosforové zápalky díky revoluci?

Malý, ale šikovný vynález: Vznikly...

Lidé po několik tisíciletí používají k rozdělání...
Opravdu bohatá hostina: Ludvík XIV. servíroval k jedné večeři 168 lahůdek!

Opravdu bohatá hostina: Ludvík XIV....

Letní den roku 1571 v severofrancouzské Lille....
Ztracené vědění lidstva: Skrývá se pod Sfingou Sál záznamů?

Ztracené vědění lidstva: Skrývá se...

„Podívejte, tohle je jasný důkaz! Pod Sfingou jsou...
VIDEO: Pes se po dvou letech shledal s páníčkem!

VIDEO: Pes se po dvou letech...

José Andaverde z amerického Wisconsinu se dlouhou...
Jen pro otrlé: Je možné se zamilovat do mrtvoly?

Jen pro otrlé: Je možné se...

 „Dnes vypadáš nádherně, má lásko. Jsi stejně...
Čelisti naruby: Takhle to dopadne, když se z žraloka stane oběť!

Čelisti naruby: Takhle to dopadne,...

400 000 000 let vládli oceánům, teď končí v polévce....
Tajemství starověku: Kdo a proč postavil podzemní města v Turecku?

Tajemství starověku: Kdo a proč...

V turecké Kapadokii se nachází 150 podzemních měst, v nichž...
To neuhádnete! Proč klesá hladina Mrtvého moře?

To neuhádnete! Proč klesá hladina...

Blízký východ je nejen výbušná oblast, ale i...
Pradědeček a prababička Tutanchamona: Dodnes jako živí!

Pradědeček a prababička...

Když objevitelé nové hrobky v Údolí králů v roce 1905...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.