Domů     .Video
Ponorka pro Titan, modul pro Europu!
Pavel Šmejkal 16.12.2015

https://www.youtube.com/watch?v=9L471ct7YDo

Astronomy stále více lákají měsíce plynných obrů. Na pomyslném žebříčku zájmu vedou pochopitelně ta tělesa, na kterých by za jistých okolností mohl existovat alespoň jednoduchý život….

Saturnův Titan a Jupiterova Europa. Právě tato tělesa přitahují stále více pozornosti. Právě Titan se stal jedním z mála objektů ve sluneční soustavě, na kterém přistál lidmi vyrobený stroj. Byla to evropská sonda Huygens, která na povrch oranžového tělesa dosedla v roce 2005.

Místo, kde člověk může létat

Titan je zvláštní těleso. Atmosféra na planetárních měsících, pokud nějakou atmosféru mají, je velmi řídká. Ale Titan je obalen hustou plynnou slupkou, jejíž hlavní složkou je dusík. Spojení nižší gravitace a hustoty atmosféry teoreticky umožňuje, že by na tomto tělese mohl létat i člověk jen za pomoci mávání rukou. Snad jednou tuto možnost využijí i astronauti, až na Titanu přistanou.

Z Titanu by měli radost Nizozemci nebo také popeláři, drtivě převládající barva je zde totiž oranžová. Podobně jako na Zemi zde zurčí potůčky a šplouchají jezera. Jejich náplň však netvoří voda, to by při teplotě minus 180 °C ani nebylo možné, nýbrž tekuté uhlovodíky.

Měsíční moře velikosti Německa

Zmíněná sonda Huygens neměla příliš času na prozkoumání svého okolí, stačila vysílat pouze pár hodin. Přesto dokázala objevit jezerní útvar, který vědci pojmenovali Kraken Mare. Jeho rozloha činí 400 000 km2, je tedy větší než celé Německo.

Badatele z NASA pochopitelně tento útvar zajímá. Od roku 2010 pracují na podobě ponorky, jež by tento svět uhlovodíků propátrala. Její podoba pak byla představena před pár měsíci. Je jasné, že do doby, než se tato ponorka ponoří do kapalin Titanu, uplyne v místních potůčcích spousta uhlovodíků.

Sonda s ponorkou na palubě dosedne na povrch Titanu nejdříve v roce 2040, ale jak to tak bývá, spíše to bude ještě později.

DALŠÍ INFORMACE NAČERPÁTE V 21. STOLETÍ Č. 1/2016, KTERÉ VYCHÁZÍ ZA DVA DNY, V PÁTEK 18. 12. 2015!

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz