Nová studie mezinárodního týmu vědců nicméně naznačuje, že je kakaovník mnohem starší než jsme si dosud mysleli, což by mohlo do budoucna pomoci při jeho záchraně. Výzkumníci zjistili, že je kakaovník pravý jedním z nejstarších druhů rodu Theobroma, který se vyvinul před přibližně 10 miliony lety.
V té době ještě nedosahovaly Andy své konečné výšky, což vysvětluje, proč se dnes kakaovníky vyskytují po obou stranách And.
Časný evoluční původ kakaovníku je dobrá zpráva, protože to naznačuje, že měl dost času na to, aby se geneticky diverzifikoval. Každá divoká populace se tak mohla přizpůsobit místnímu prostředí. Divoké populace napříč Amerikami mohou být studnicí genetické variability, která může obohatit kultivary, aby se staly odolnější vůči nemocem i změnám klimatu. Dokonce by mohly možná vytvořit i nové příchutě čokolády.