Domů     .Video
Přečteme někdy disk z Faistu?
Pavel Šmejkal 14.8.2015

https://www.youtube.com/watch?v=F-mewf51FkA

Když v roce 1900 Arthur Evans objevil při archeologických vykopávkách nedaleko krétského Hérakleionu hlavní město dávné mínojské civilizace Knóssos, otevřel dvířka jedné z největších dosud zřejmě nerozluštěných záhad..

Britský archeolog Arthur Evans (1851–1941) svým nálezem dokázal, že Mínójci nejsou pouhým mýtem. O osm let později, v ruinách dalšího krétského města Faistu objevil italský archeolog Luigi Pernier (1874–1937) záhadný předmět.

Hliněná okrouhlá tabulka, jejíž stáří je odhadováno na 3600 let, obsahuje řadu neznámých znaků. Disk z Faistu, jak se nálezu začalo říkat, vstoupil do dějin.

Poselství, nebo vyhláška?

Takřka okamžitě po nálezu disku se objevili badatelé, kteří se s vervou pustili do překládání znaků. Jenže jak rychle se do nelehkého úkolu pustili, tak rychle se jim nedařilo nic přečíst… Všichni se sice shodli, že jde o záznam písma, nikoliv o nahodilé shluky obrazců, ale k vyluštění hádanky chybí jedna důležitá indície.

Buď nález stejného textu, ale v jiném jazyce, nebo aspoň nález nějakého dalšího předmětu, kde by bylo toto písmo opět použito.

Takže všechna prezentovaná řešení byla pouhými dohady.

Někteří tvrdili, že jde o záznam modlitby, nebo o oslavný chorál, neboť některé sekvence znaků se opakují a mohlo by se tedy jednat o „refrén“, jiní si mysleli, že jde o kalendář náboženských svátků, obchodní smlouvu, soupis mínójských lodí, seznam královské stráže, či dokonce poselství mimozemských civilizací. Vypadá to, že spíše než znalosti, měli někteří zájemci opravdu bujnou fantazii.

 

reklama
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz