Domů     .Video
Rozhlédněte se z výšky
Pavel Šmejkal 30.7.2015

https://www.youtube.com/watch?v=zZvAEhEDUj8

Pokud je Česká republika v něčem velmocí, jsou to bezpochyby rozhledny. Ať již se jedná o počet, historii či jejich oblibu. Mezi stovkami rozhleden, které zde za poslední dvě staletí vyrostly, si vybere nejen milovník historie architektury, ale i ten, který se chce jen pokochat výhledem do kraje.

Nejstarší dochovanou rozhlednu na českém území, bychom nenašli někde v horách, ale v nadmořské výšce pouhých 175 m n. m. v areálu zámeckého parku Lednice. Je jím 62 metrů vysoký minaret, který byl dokončen v roce 1802. Za nejstarší českou kamennou rozhlednou bychom se pak vypravili na jihočeskou Kleť, kde rozhledna stojí od roku 1825.

Zlatý věk rozhleden

Právě 19. století je zlatým věkem rozhleden v českých zemích a souvisí s rozmachem českých a německých turistických spolků, pro které bylo vybudování rozhledny a přilehlé turistické chaty, v oblasti, kde působily, otázkou prestiže.

Zajímavé rozhledny vznikají i za první republiky. V druhé polovině 20. století však pro rozhledny u nás nastává doba temna. Nejen, že nových vzniká méně a méně, ale i ty stávající chátrají a zanikají.

Situace se obrací až v 90. letech, kdy nejen, že vznikají rozhledny na kovových telekomunikačních věžích, ale objevují se i nové architektonicky zajímavé rozhledy a renovují se ty zchátralé.

 

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz