Domů     .Video
Nová baterie urychlí nabíjení!
Pavel Šmejkal 20.7.2015

https://www.youtube.com/watch?v=ZKIcYk7E9lU

Je ohebná, levná a takřka nehořlavá. Vydrží několik tisíc cyklů nabití a má dlouhou životnost. Vědci ze Stanfordské univerzity v Kalifornii vynalezli první aluminium-iontovou baterii, která je schopna se nabít za 1 minutu.

Lithiové baterie, které se dnes používají téměř ve všech elektronických zařízeních, od náramkových hodinek po letadla, úspěšně vyhrály nad alkalickými bateriemi. Nedaří se jim však držet krok s energeticky náročnými přístroji, hlavně s notebooky a mobilními telefony.

Velkou nevýhodou lithiových baterií je poměrně snadná vznětlivost, což je důvodem, proč letecké společnosti zakázaly převoz většího množství baterií na palubách letadel.

Odborníci z Kalifornie teď vyvinuli nový typ akumulátoru, jehož hlavní složkou je hliník a grafit, a na rozdíl od lithiových baterií nepoškozují životní prostředí.

Zázračná baterie

Aluminium-iontová baterie se skládá z negativně nabité hliníkové anody a pozitivně nabité katody vytvořené z grafitové pěny. Na použití grafitu přišli vědci úplnou náhodou, když zkoušeli různé materiály.

Výhoda obou materiálů je hlavně v tom, že jsou levné. Hliník navíc disponuje i vysokou nabíjecí kapacitou a dlouhou životností.

Článek vzniklý kombinací těchto prvků dokáže vydržet až 7500 cyklů nabití na rozdíl od lithiových baterií s výdrží kolem 1000 cyklů a alkalických, které končí už po 100 cyklech nabití.

VÍCE SE DOZVÍTE ZA DVA DNY, KDY VYCHÁZÍ DALŠÍ 21. STOLETÍ!

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama