Domů     .Video
V Brně vytvořili padáky pro drony
Pavel Šmejkal 23.6.2015

https://www.youtube.com/watch?v=JKMbVrO843w

Malé a lehké „vystřelovací“ padáky mohou ochránit vznášející se techniku za statisíce a navíc dbají i o bezpečí a hmotné statky těch, kteří se nacházejí hluboko pod létajícími drony – na zemi..

Unikátní technologie Galaxy GBS 10, kterou sestrojili vědci z Vysokého Učení Technického v Brně společně s týmem z Vojenského technického ústavu, se zatím nepoužívá nikde jinde v Evropě a také ve světě je ojedinělá.

Výjimečnost záchranného systému pro malé bezpilotní letouny spočívá ve způsobu, jakým se padák aktivuje. V současnosti se běžně používají mechanické pružiny, brněnští konstruktéři však vsadili na mnohem rychlejší pyrotechniku.

Další výhodou je hmotnost celého zařízení. Záchranný systém váží pouhých 350 gramů. Padák se skládá z maličkého kompozitového kontejneru, kde je umístěn pyrotechnický iniciátor. To je nevelká elektronicky ovládaná kapsle.

Při iniciaci se uvolní složka, jež pomocí horkého vzduchu vytlačí z kontejneru píst, který vystřelí padák. Zařízení může dálkově spustit operátor dronu, jakmile získá dojem, že je to nevyhnutelné. V některých případech může záchranný systém aktivovat i autopilot.

VÍCE SE DOZVÍTE V 21. STOLETÍ, KTERÉ JE PRÁVĚ V PORODEJI!

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz