Domů     .Top
Kameny ukázaly tok dávné vody
21.stoleti 27.7.2012

Studiem hornin vyvržených z dopadových kráterů nalezla sonda ESA Mars Express důkazy, že podzemní voda byla na Rudé planetě hojně přítomná velmi dlouhou dobu – a to nejméně první miliardu let její existence.

Dopadové krátery jsou přirozená okna do historie povrchů planet: čím je kráter hlubší, tím delší je naše cesta časem zpět. Kromě toho kameny vyvržené během dopadu nabízejí jedinečnou příležitost studovat materiál, který kdysi ležel skrytý pod povrchem.

Meziplanetární sondy ESA Mars Express a NASA Mars Reconnaissance Orbiter se nyní zaměřily na krátery v oblasti o rozloze 1000 krát 2000 km v jižní vrchovině na Marsu – v oblasti Tyrrhena Terra. Cílem výzkumu bylo dozvědět se více o historii vody v této oblasti.

Vědci se zaměřili na složení kamenů ve stěnách kráterů, okrajových valech nebo středových vyvýšeninách stejně jako na okolní vyvržený materiál. Díky tomu identifikovali 175 míst s minerály, které vznikly za přítomnosti vody. „Studovali jsme krátery o různých velikostech:

o průměru od jednoho do 84 kilometrů. To zajistilo, že studované horniny byly z hloubky desítek metrů až několika kilometrů,“ vysvětluje autor studie Damien Loizeau. „Složení hornin je přitom takové, že podzemní voda musela být v těchto místech přítomná opravdu hodně dlouhou dobu, takže zásadním způsobem změnila jejich složení.“.

Zatímco materiál vyvržený během dopadů musel být v těsném kontaktu s vodou, je jen minimum důkazů, že by kameny ležící na povrchu mezi krátery v oblasti Tyrrhena Terra byly vodou nějak ovlivněné. „Ke koloběhu vody docházelo v hloubce několika kilometrů pod povrchem zhruba před 3,7 miliardami let.

Tedy v době, než v této oblasti vznikla většina kráterů,“ doplňuje spoluautor studie Nicolas Mangold.

Voda způsobila v horninách celou řadu chemických změn. Navíc je jasně vidět rozdíl mezi nízkými teplotami, jimž byly vystaveny kameny u povrchu, a vysokými, které působily na horniny v hloubce. Ovšem není tu přímá vazba na podmínky panující v inkriminované době na povrchu.“ Pro srovnání:

oblast Mawrth Vallis, která je jednou z největších oblastí na Marsu bohatých na půdu, vykazuje mnohem jednotnější výskyt minerálů spojených s vodou. Což naznačuje úzké propojení s procesy na povrchu. „Voda v kapalném stavu má na Marsu velký význam v souvislosti s příhodnými podmínkami pro život.

Tato studie vytvořená na základě dat ze sondy Mars Express přitom odhaluje rozsáhlou oblast, kde byla podzemní voda přítomná po velmi dlouhou dobu,“ uzavírá projektový vědec mise Mars Express Olivier Witasse.

– TZ ESA ČR –

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz