Proč jsou dnešní rajčata mdlé chuti?

Zdá se vám, že na trhu nejsou chutná rajská jablíčka? K dostání jsou krásné, masité, rudé plody bez vrásek, které však na jazyku žádný chuťový koncert nerozehrají. Tato situace už netrápí jenom spotřebitele a ke slovu se dostala genetika. Nedávno rozluštěný genom rajčete, o kterém vás už 21.STOLETÍ informovalo,  tak přinesl další informace. Podle vědců z Max Planckova institutu  v německé Postupimi a Kalifornské univerzity v USA za rajče bez chuti může šlechtění. Zahradníci se totiž moc věnovali pěstění vizuálně atraktivního plodu, až se vytratil klíčový gen chuti.

Sekvence genomu tento gen popsala jako SIGLK2. Vymizel kvůli tomu, že neovládá jenom chuťovou složku, ale způsoboval občasné zelenou barvu zralých rajčat. Gen byl totiž zodpovědný za tvorbu chloroplastů, které zároveň zajišťují barvu i cukry. Vědci zjistili, že u většiny dostupných rajčat na trhu (Evropském, Americkém i Asijském) byl gen SIGLK neaktivní. Plody tak měly sytě rudou barvu, méně chloroplastů,  zato méně cukrů.

V laboratoři pak do těchto plodů vědci vložili gen aktivní a  glukóza  a fruktóza se u nich okamžitě zvýšila o 40 %. Zvýšila se také hladina antioxidantu lykopenu, jehož konzumaci různé studie spojují vlivem na nižší výskyt infarktu i rakoviny.

;
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

K zubaři se dalo zajít už před 14 000 lety

K zubaři se dalo zajít už před...

Mezinárodní tým vědců z Itálie, Německa a Austrálie našel zatím nejstarší známý...
Co se dělá se žulou?

Co se dělá se žulou?

Žuly (granity) jsou jedním z nejoblíbenějších dekorativních kamenů. Jsou to...
Genom kiwi rozluštěn!

Genom kiwi rozluštěn!

Kiwi je národním symbolem Nového Zélandu, jedná se o nelétavého ptáka s...
Vojničův rukopis poodhalil svá tajemství

Vojničův rukopis poodhalil svá...

Mnozí jej označují za nejzáhadnější knihu v historii vůbec. Tajemný...
Velký třesk otřásá vesmírem

Velký třesk otřásá vesmírem

Velký třesk či Big Bang je vědecká kosmologická teorie popisující raný...
Vědci pracují na vakcíně, která by mohla zachránit tasmánského čerta

Vědci pracují na vakcíně, která by...

Výzkum vedený vědci z univerzity v Southamptonu má za cíl vyvinout očkovací látku,...
Jak na sluneční skvrny? Počítačem!

Jak na sluneční skvrny? Počítačem!

Počítačové modely pomáhají odhalit záhady slunečních skvrn. Díky...
Budeme někdy cestovat teleportem?

Budeme někdy cestovat teleportem?

Cestování pomocí teleportu jitří fantazií vědců i běžných lidí už celá...
Objev brněnských vědců je nadějí proti rakovině

Objev brněnských vědců je nadějí...

Tým vědců z Masarykovy univerzity a Mezinárodního centra klinického...
Nebaví vás vařit? Robokuchař uvaří za vás!

Nebaví vás vařit? Robokuchař...

To, co by se mohlo zdát jako sci-fi, by se už za dva roky mohlo stát...