Proč jsou dnešní rajčata mdlé chuti?

Zdá se vám, že na trhu nejsou chutná rajská jablíčka? K dostání jsou krásné, masité, rudé plody bez vrásek, které však na jazyku žádný chuťový koncert nerozehrají. Tato situace už netrápí jenom spotřebitele a ke slovu se dostala genetika. Nedávno rozluštěný genom rajčete, o kterém vás už 21.STOLETÍ informovalo,  tak přinesl další informace. Podle vědců z Max Planckova institutu  v německé Postupimi a Kalifornské univerzity v USA za rajče bez chuti může šlechtění. Zahradníci se totiž moc věnovali pěstění vizuálně atraktivního plodu, až se vytratil klíčový gen chuti.

Sekvence genomu tento gen popsala jako SIGLK2. Vymizel kvůli tomu, že neovládá jenom chuťovou složku, ale způsoboval občasné zelenou barvu zralých rajčat. Gen byl totiž zodpovědný za tvorbu chloroplastů, které zároveň zajišťují barvu i cukry. Vědci zjistili, že u většiny dostupných rajčat na trhu (Evropském, Americkém i Asijském) byl gen SIGLK neaktivní. Plody tak měly sytě rudou barvu, méně chloroplastů,  zato méně cukrů.

V laboratoři pak do těchto plodů vědci vložili gen aktivní a  glukóza  a fruktóza se u nich okamžitě zvýšila o 40 %. Zvýšila se také hladina antioxidantu lykopenu, jehož konzumaci různé studie spojují vlivem na nižší výskyt infarktu i rakoviny.

;
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Na Antarktickém poloostrově rapidně ubývá ledu

Na Antarktickém poloostrově...

  Britští vědci z Bristolské univerzity sledovali více než 10 let satelitní...
Na co ryba skočí?

Na co ryba skočí?

Rybářská nástraha v podobě tzv. umělé mušky pochází s největší pravděpodobností z Číny, ze...
Šikana v dětství může ovlivnit celý život

Šikana v dětství může ovlivnit...

 Těm, kdo byli v dětství šikanováni,  hrozí v dospělosti vyšší riziko vzniku...
Hi-tech čočky, které zoomují mrknutím oka

Hi-tech čočky, které zoomují...

Mít zrak jako ostříž nebo alespoň odložit brýle. To vše by mohly v budoucnu...
Vrací se po 200 letech do Dánska vlci?

Vrací se po 200 letech do Dánska...

V roce 2012 učinili dánští biologové zásadní objev, když po více než dvě stě...
Destilací k alkoholu

Destilací k alkoholu

Alkohol se vyrábí kvašením čili fermentací. To je vedlejší produkt...
Horníci na asteroidech? Mikrobi!

Horníci na asteroidech? Mikrobi!

Výzkum vesmíru není jen čistě vědeckou prací, ale má i své praktické...
Země třetího světa decimuje zmutovaná bakterie břišního tyfu

Země třetího světa decimuje...

Odolná bakterie břišního tyfu, která úspěšně vzdoruje antibiotikům, se...
Kriticky ohrožených lvů indických přibývá

Kriticky ohrožených lvů indických...

Ještě nedávno to vypadalo, že lev indický (Panthera leo persica)...
Byl Alexandr Veliký otráven?

Byl Alexandr Veliký otráven?

Smrt jednoho z největších vojevůdců antického světa je dodnes záhadou. Možnou...