Domů     .Top
Vědci chtějí vyrábět baterie z papíru
Milan Koukal 25.6.2012

Máte hodně starých novin, použitých obalů z vlnité lepenky či jiného papíru? Nechybí vám v zásobě sůl? V takovém případě můžete být nadmíru šťastni, protože máte symbolicky postaráno o zásobování notebooku či chytrého mobilního telefonu elektřinou.

Ovšem až za pár let. Vědci na celém světě se aktuálně zaměřují na výrobu akumulátorů z netradičních materiálů.

Princip fungování většiny baterií v současnosti vychází z chemické směsi lithia a iontů. Ta by se však v blízké budoucnosti mohla stát minulostí a být nahrazena ekologičtějšími prvky – například papírem.

Japonci se přiučili u termitů

Chytré hlavy firmy Sony koncem roku 2011 představily v Tokiu prototyp biobaterie, obsahující roztok enzymů přetvářejících papír na cukr. Ten slouží jako palivo pro získání energie. Při samotném představení technologie pozvali zaměstnanci Sony děti, aby vhodily kousek papíru do nádoby s vodou a enzymy a lehce s ní zatřepaly.

Po několika minutách překvapeně zíraly, jak se roztočil malý ventilátor, který napájela takto získaná energie ze speciálního akumulátoru.

Výzkumníky Sony inspirovala příroda – schopnost termitů a některých mravenců získat energii rozkladem (trávením) dřeva. Proces získání energie u této baterie funguje tak, že enzym celuláza (neplést s celulózou, což je polysacharid, pozn. red.) rozloží papír na cukr glukózu.

Ta se poté smíchává s kyslíkem a dalšími enzymy, které přemění cukr na hydrogenové (vodíkové) ionty a elektrony generující elektřinu. „Vývoj biobaterie je ve velmi raném stadiu,“ oznámil Yuichi Tokita, vedoucí výzkumného týmu společnosti Sony.

„Baterie zatím umí z papíru velikosti vánočního přání získat energii k roztočení jen malého ventilátoru.“.

Je to světélko ve tmě?

Rozsvícení maličkého světla se stalo dosavadním výsledkem úsilí týmu vědců z amerického Rensselaer Polytechnic Institute. Jeho vedoucí prof. Robert Linhardt přesto prohlásil, že je to zdroj energie budoucnosti.

Jedná se o papírové baterie, které mají rozměry poštovní známky. Skládají se hlavně z papíru a uhlíku. Uchovávají energii na stejném principu jako běžné baterie. Ty obsahují několik různých částí. Novinka je integruje do jednotné struktury, což přináší větší energetickou účinnost.

Baterie má uhlíková nanovlákna (cca milion na centimetr), která slouží jako elektrody. Jsou vložena do papíru napuštěného elektrolytem.

K pohonu automobilu je ještě daleko

Baterie je velmi flexibilní, funguje i přehnutá či ustřižená. Když spojíme 500 baterií dohromady, 500krát se zvýší napětí. Lze tedy jednoduše připravit baterii s potřebným napětím.

První vzorek baterie poskytuje napětí 2,3 voltu, což stačí pro napájení malého světélka. Ovšem budou následovat pokročilejší produkty (třeba o rozměru novin), které mohou napájet např. automobily.

Profesor Daniel Sperling z rovněž americké University of California však o možnostech novinky pochybuje. „Uchovávání energie je složitý proces,“ upozorňuje. Podobné objevy prý nemohou u pohonu automobilů nahradit tradiční paliva, jako je benzin nebo nafta.

Přesto se o využití nanotrubic a papíru k výrobě akumulátoru pokouší další výzkumný tým – ze Stanfordské univerzity v Kalifornii.

Přidej trochu šťávy!

Nejen elektrikáři označují elektrický proud slangově za „šťávu“. Výzkumníci společnosti Sony však testovali možnosti získávat energii pro provoz walkmanu třeba z limonád či s pomocí pravé šťávy z různých druhů ovoce! Zatím však s minimálními výsledky.

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz