Domů     .Top
Vědci vědí, jak mozek vybírá, co chce vidět
Markéta Slomková 22.2.2012

Jako hledat jehlu v kupce sena, tak bezradně si kolikrát můžeme připadat, když na přeplněném stole hledáme třeba ztracenou propisku. Pak se pero přeci jen objeví – a vědci z univerzity Carnegieho Mellona se snažili přijít na to, jak mozek právě při takovém hledání funguje. Vůbec poprvé tak tým neurologů  identifikoval, jak spolu neurální oblasti v mozku komunikují.

 Když se mozek soustředí, vizuálně lokalizuje totiž jeden objekt a ostatní předměty ignoruje. Vědci pomocí množství zobrazovacích technik ukázali, jak si zraková kůra vyměňuje informace s parietální kůrou prostřednictvím bílé hmoty a vybírá si jen ty informace, které chcete zobrazit.

„Prokázali jsme, že pozornost je proces, ve kterém dochází k mapování jednotlivých předmětů. Vizuální informace prochází z očí do mozku a dále do jiných částí mozku,“ řekl hlavní autor studie Adam S. Greenberg.

„Odhalili jsme mechanismy, díky nimž svůj vizuální systém můžeme řídit – vlastně inteligentně navádíme smyslový systém, což usnadňuje aktivitu na světě,“ řekla Marlene Behrmannová, psycholožka a odbornice na funkční snímkování mozku.

Ve své studii vědci prováděli dvě série experimentů s pěti dospělými dobrovolníky. Nejprve použili několik různých funkčních skenování mozku k identifikaci oblastí, které jsou odpovědné za vizuální zpracování a pozornost. Jedním z úkolů účastníků bylo podívat se na tečku uprostřed obrazovky, zatímco jejich pozornost rozptylovalo šest dalších „tančících“ podnětů.

V druhém úkolu zase doborovolníci museli reagovat na všechny podněty najednou. Scany, které se během těchto testů sebraly,  určily oblasti ve  vizuální a parietální kůře. Vědci poté hledali spojení mezi těmito regiony. Druhá část experimentu shromažďovala anatomické údaje mozku o zapojení bílé hmoty, a vědci snímali mozky které neprováděly žádné úkoly.

Kombinace těchto výsledků s daty z funkčních experimentů ukazuje, jak vlákna bílé hmoty  sledovala definované oblasti – vizuální a parietální kůru. Výsledky prokázaly, že spoje v bílé hmotě  mapují systematicky, což znamená, že  existuje přímé spojení do zorného pole v místech zrakové kůry a parietální kůry.

Výzkumníci v rámci experimentu použili techniku ​​zvanou „difuzní spektrum obrazu“, novou metodu, jejímiž průkopníci jsou právě vědci z Pittsburské univerzity Carnegieho Mellona. Tato metoda v kombinaci s vysokým rozlišením traktografie poskytuje vědcům lepší představu o spojení mezi oblastmi mozku a nabízí vyšší přesnost než konvenční traktografická metoda.

Předchozí článek
Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz