Domů     .Top
Je obezita skutečně pandemií 21. století?
Milan Koukal 20.1.2012

Podle nejnovějších zjištění je pro zdraví obezita 2,5x horší než kouření! Dnes u nás trápí 23 % dospělých, dalších 30 % sužuje nadváha. Kolem tohoto závažného problému však koluje mnoho mýtů a polopravd.

Ve spolupráci s odborníky a ve světle nových vědeckých poznatků se je pokusíme uvést na pravou míru.

Mýtus č 1: Nejspolehlivějším ukazatelem nadváhy či obezity je BMI

Pro zjištění optimální hmotnosti se užíval Brocův vzorec (index). Dospělý člověk měl vážit cca tolik kilogramů, o kolik centimetrů přesahuje jeho výška jeden metr. Později se standardem pro měření tuku v lidském těle stal Body Mass Index (BMI – Index tělesné hmotnosti).

Vypočítáte ho, když aktuální hmotnost vydělíte číslem, které vznikne umocněním vaší výšky v metrech na druhou. Hodnota 20–25 avizuje normál, 26–30 nadváhu, 31–35 obezitu, 36–40 už morbidní obezitu.

Fakta:

„Hodnota BMI je výrazně ovlivněna tzv. individuálním somatotypem – vrozeným typem postavy. Mnoho lidí může mít silnější ,kostru´, případně určitou nadváhu danou relativně větším množstvím svalové hmoty,“ uvádí na pravou míru odborník na výživu RNDr. Petr Fořt, CSc. Na druhém pólu jsou lidé, kteří se sice vejdou do „normálního“ BMI 20–25, přitom místo svalů mají jen tukem zdegenerovanou tkáň.

Taková „skrytá obezita“ je horší než střední nadváha. Nedávno odborníci začali užívat tzv. hodnotu WHR (Waist Hip Ratio). Ta se stanoví se, když si změříte obvod pasu v místě pupku a obvod boků v nejširším místě.

Obvod pasu vydělíte obvodem boků. Riziko se zvyšuje, když poměr přesáhne 0,95 u mužů a 0,8 u žen.

21. STOLETÍ dodává: Tým vědců z Michigan State University v USA dokázal, že BMI nezohledňuje individuální charakteristiky a měří stejně mladého sportovce i seniora. Tak by profesionální sportovci při aplikaci BMI trpěli obezitou.

Mýtus č. 2:  Nadváha a obezita se komplexně dědí

Většina lidí „při těle“ tvrdí, že to už mají v genech a nic s tím nemůžou dělat. Bříško prý měli rodiče, ba i děda či babička. Geny totiž ovlivňují chuť k jídlu, schopnost spalovat, bazální (základní) metabolismus, metabolické poruchy, ukládání tuků….

Fakta:

Odborníci sice určité genetické dispozice (u někoho až v 70 %) uznávají, ale domnívají se, že se dědí spíše nevhodný životní styl – hlavně špatné stravovací návyky (většinou již od dětství). Jasnou odpověď dávají pouze speciální genetické testy.

21. STOLETÍ dodává: Po roce 1990 vědci postupně objevili několik „genů obezity“. Nyní se snaží vyvinout lék, který by byl schopný tuto příčinu obezity zrušit či vyřadit.

Mýtus č. 3: Zhubneme, když se zřekneme cukrů a tuků

Existují nadšenci, kteří dokážou (alespoň dočasně) považovat pokrmy, ve kterých tuší něco sladkého či mastného, skoro za jed. Vyhýbají se nejen různým sladkostem, ale třeba i bramborám či rýži obsahujícím také sacharidy.

Fakta:

„Energie je nejkoncentrovanější v tucích. Ty tělu navíc dodávají i některé v tucích rozpustné vitaminy – A, D, E, K. Nejzdravější jsou však rostlinné oleje,“ vypočítává, proč jsou tuky potřebné, dietolog doc. MUDr. Rajko Doleček, DrSc.

Výborné jsou i rybí tuky. Jako macecha bychom se ovšem neměli chovat ani k cukrům. Nadměrná spotřeba je sice nezdravá, ale vhodné cukry dodávají organismu energii.

21. STOLETÍ dodává: Rehabilitace se dočkává i kvalitní vepřové sádlo, protože na rozdíl od umělých tuků kupovaných v supermarketech se jedná o přírodní produkt. Řepný cukr nahrazují umělé látky. V současnosti se diskutuje o zdravotní nezávadnosti umělého sladidla aspartam, které se užívá v nealkoholických nápojích.

Mýtus č. 4: Nevadí, když se vynechá snídaně

Nejen ženy se řídí podivnou myšlenkou, že když nebudou snídat, začnou již od rána omezovat příjem kalorií. Je to však jako když si při zapínání košile špatně zapneme první knoflík – pak už to nemůže být dobré až do konce.

Fakta:

„Jídlo před odchodem do práce nebo během práce by mělo být hlavním – s největším energetickým obsahem. Naopak večer bychom už tolik jíst neměli,“ nastiňuje vhodnou strategii Rajko Doleček. Vhodné jsou například mléčné výrobky s celozrnnými cereáliemi či celozrnné pečivo (i namazané).

21. STOLETÍ dodává: Ranní jídlo má nastartovat spalování. Za dopoledne se má přijmout cca 60 % celkového denního příjmu energie. Bohužel, mnoho dospělých vyznává „bílý sex“ – večer se vášnivě věnují lednici.

Nesnídajícím hrozí mj. žlučníkové kameny a nižší mentální výkonnost.

Mýtus č. 5: Po setmění již není vhodné jíst

Pokud bychom toto tvrzení brali doslova, hublo by se více v zimě, kdy se stmívá již po 16. hodině. Většinou vyznavači (ale častěji vyznavačky) tohoto způsobu považují za hraniční čas 17. hodinu odpoledne.

Fakta:

Lékaři doporučují konzumovat poslední jídlo cca 2 až 3 hodiny před spaním. Hlavní je energetická hodnota. Doporučuje se večeře lehká, spíš z bílkovin než z cukrů a tuků. Nejen kvůli energetickému obsahu, ale i kvůli zátěži organismu v době před spaním a během něj.

21. STOLETÍ dodává: Záludné jsou zvláště energeticky bohaté pochutiny (burské oříšky, křupky aj.). Opačným extrémem je snaha hladovět. Nový výzkum v USA potvrdil, že při nedostatku spánku hormon grelin vyvolává hlad a navíc i chuť na sladké!

Mýtus č. 6: Hubnout pomáhají diety a light potraviny

Už kdysi v televizním seriálu „Nebezpečný svět kalorií“ zaznělo: „Základem úspěšné léčby obezity je redukční dieta, což znamená snížení příjmu potravy.“ Musí tedy vzniknout výrazný nepoměr mezi energií, kterou přijmeme a vydáme.

Světlo světa spatřilo přes 100 „zaručeně účinných“ diet na snadné zhubnutí. Hitem se staly i light výrobky, o kterých se lidé domnívají, že jich mohou konzumovat mnohem více než „ne-light“ produktů.

Fakta:

„Opakované držení diet vede k tomu, že naše tělo naopak začne energií šetřit, což je určitý ekvivalent k hladovění. Pokud držení diety střídáte s přejedením a následně opět nastupuje držení diety, tělo reaguje na tyto výkyvy ukládáním energie do tukových zásob – na opětovné období držení diet,“ popisuje špatný, byť velice rozšířený způsob hubnutí, MUDr. Jitka Housová, Ph.D., obezitoložka a diabetoložka z III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Energetická hodnota výrobků light (s výjimkou některých nápojů) je však často stejná jako standardních. Tuk se nahrazuje substancemi, které škodí dokonce více než tuk. U diavýrobků se mnohdy sacharidy nahrazují tuky, což je nevhodné pro diabetiky.

21. STOLETÍ dodává: První redukční dietu vytvořil v roce 1862 americký ušní specialista (!) dr. Harvey pro obézního podnikatele. Ženy se o diety začaly zajímat teprve poté, když přestaly nosit korzety.

Mýtus č 7: Vegetariáni nikdy neztloustnou

Vegetariáni se jako čert kříži vyhýbají všemu, co může nějak souviset s masem. Někdo se domnívá, že zhubne už tím, že jen nahradí maso mléčnými výrobky, přídatnými oleji a rafinovanými sacharidy. Navzdory tomu však i vegetariáni tloustnou – třeba po ovoci, které ve větším množství obsahuje cukr.

Fakta:

Největší a nejnovější dietologickou studii moderní medicíny vydal nyní americký prof. T. Collins Campbell. Přináší převratné informace o vztahu výživy a zdraví: Zkoumal i 21 105 vegetariánů a veganů a mimo jiné zjistil:

„Striktně vegetariánská strava není úplně totéž jako přírodní rostlinná strava. Samozřejmě, že existují lidé, kteří nezhubnou, i když se živí rostlinnou stravou. Důvod můžeme hledat třeba v rodinné predispozici.“.

21. STOLETÍ dodává: Veganství, tedy naprosté odmítání jakýchkoliv živočišných produktů (včetně mléka či vajec), může vážně poškodit zdraví.

Mýtus č. 8: Hubne se po speciálních pilulkách a koktejlech

Zejména ženy znají různé „hubnoucí“ doplňky stravy z v lékárny i obchodů. Patří sem i speciální koktejly, „zázračné“ čaje a jiné většinou bombastickou reklamou doprovázené přípravky.

Fakta:

Pravdou je, že trochu může pomoci např. chrom, zinek aj. Nikdo však stejně nezhubne, pokud nedodržuje zásady zdravého životního stylu. Doslova atentátem na štíhlost bývají zvláště pokrmy z fast foodů, hodně uzenin, málo vlákniny….

21. STOLETÍ dodává: Hubnutí po pilulkách přisuzují odborníci placebo efektu.

Mýtus č. 9: Při nadměrné obezitě hbitě pomohou plastičtí chirurgové

V posledních letech prožívá boom plastická chirurgie, která dokáže do značné míry napravit omyly či nedostatky přírody. Liposukce sníží objem tuku v určitých partiích. V případě potřeby lze tedy odsát nechtěný tuk a získat tak štíhlou postavu.

Fakta:

Při morbidní obezitě (BMI přes 40) to zcela nedokáže ani moderní bariatrická (chirurgická léčba obezity) léčba. Prof. MUDr. Martin Fried, CSc., přednosta OB Klinik v Praze a předseda České obezitologické společnosti JEP, říká:

„Další možnou metodou léčby obezity je bandáž žaludku. Na horní část se připne pásek, čímž se také radikálně zmenší prostor pro potravu. Operace je jen nástrojem, není všelékem obezity. Vysněného dlouhodobého výsledku dosáhnou pacienti jedině tím, když budou dodržovat přísný stravovací režim.“.

21. STOLETÍ dodává: Mnoho extrémně obézních lidí žije v Řecku. Zdejší vědci nyní publikovali výsledky studie, do které se zapojilo 17 000 manželských párů. Ukázalo se, že mají méně pohybu, stravují se pravidelně a navíc i velmi kalorickými pokrmy.

Podle řeckých badatelů je tedy jedním z možných příčin obezity kuriózně dobré manželství!

Více se dozvíte:

T. Collin Campbell: Čínská studie, Svítání, 2011

P. Fořt: Jak stárnout pomalu, Nová cesta, 2010

www.obezita.cz

www.obezita.com

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz