Jsme tím, co jíme. Doslova!

Fráze „Jste tím, co jíte“ nabádá především k větší zodpovědnosti při výběru potravin. Na základě indicií, které nedávno zveřejnil čínský vědecký tým pod vedením Čchen-Jü Čanga by možná nebylo od věci původní citát malinko přeformulovat: „Jste tím, koho jíte!“. Zajímají vás podrobnosti?

Čangův tým z univerzity v Nan-ťing totiž možná nedávno narazil na špičku ledovce  neskutečně významného jevu, který má šanci zcela přeformulovat naše představy o tom, jak vztahy v živé přírodě vlastně fungují. Vědci studovali působení  kratičkých částeček nukleových kyselin, tzv. mikroRNA, které samy sice nekódují žádný funkční protein, významně se však podílejí na vytváření některých proteinů podle DNA uložené v jádře (tzv. genové experesi).

Vědci zkoumali stravu asi 30 dobrovolníků a hledali stopy po mikroRNA, která je charakteristická pro různé druhy běžně pěstovaných plodin, jako je rýže či kukuřice. Potíž je v tom, že právě tyto krátké úsek RNA mohou aktivovat či naopak zbrzdit přepis některých našich genů, a tím tak doslova a do písmene přeměňovat naše těla.

;
Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce
Událost, která změnila demokracii v totalitu
Ramesse III. zavraždila vlastní žena!
Jak funguje optické vlákno?
Ekologická likvidace hmyzích škůdců
Vzniká umělá kostní dřeň
Kdo a jak přemisťoval obří kvádry v Baalbeku?
Souostroví smutku, hrůz a utrpení

Související články

Gen pěnkav prý mění lidskou podobu

Gen pěnkav prý mění lidskou podobu

Tým genetiků pod vedením Leifa Anderssona z univerzity v Uppsale rozluštil...
Mor do Evropy zavlekli pískomilové

Mor do Evropy zavlekli pískomilové

Celé minulé století se věřilo, že za ničivé epidemie moru, které se...
Posviťme si na kvasary

Posviťme si na kvasary

Před více než 50 lety holandský astronom Maarten Schmidt identifikoval,...
Sluneční světlo poškozuje kůži i ve tmě

Sluneční světlo poškozuje kůži i...

K velké části škod, které způsobuje ultrafialové záření (UV) v kůži...
Medvědům se nechce na kutě

Medvědům se nechce na kutě

Medvědi se vracejí. To je jistě pozitivní zpráva, protože tyto nádherné...
Poznáte, co je na obloze?

Poznáte, co je na obloze?

Oblaka či lidově mraky jsou pro naši planetu životně důležité....
Tučňáci poznávají dvě chuti

Tučňáci poznávají dvě chuti

Tučňáci pravděpodobně nemohou zjistit, jak pikantní jsou ryby, které...
Stromy v Podyjí pamatují Přemyslovce

Stromy v Podyjí pamatují...

Až 8 set let staré mohou mít kořenové systémy pařezin, které rostou...
Sirovodík zpomaluje stárnutí

Sirovodík zpomaluje stárnutí

V bezbarvém plynu, po kterém páchnou zkažená slepičí vejce, by nejspíš málokdo hledal...
Peptid snižuje chuť k jídlu

Peptid snižuje chuť k jídlu

Obezita je dnes považována za civilizační nemoc, která postihuje...