Domů     .Video
Co nabízí historie?
Pavel Šmejkal 27.5.2011

https://www.youtube.com/watch?v=t9Dj7t2Begc

Dá se ještě vůbec něco nového napsat o atentátu na Reinharda Heydricha, od nějž právě dnes uplynulo 69 let? Archivy vydaly zřejmě již všechna možná svědectví a nějaký překvapivý a převratný objev patří spíše do říše zbožných přání historiků a badatelů. .

Odhalení důstojného pomníku účastníkům této akce, úpravy pietního prostoru v kryptě v pražské Resslově ulici jsou nejvýznamnější změny, k nimž v souvislosti s výročím atentátu v relativně nedávné době došlo.

Mercedes, jenž byl v září 2009 nalezen ve stodole nedaleko Hradce Králové, zatím ještě stále čeká na definitivní verdikt kriminalistického ústavu, zda jde skutečně o vůz, ve kterém Reinhard Heydrich utrpěl zranění od bomby vržené Janem Kubišem.

Přesto se občas objevují „senzační“ odhalení, která ovšem nemají reálný podklad a patří pouze do „říše bájí“. Například autor skript Úvod do toxikologie, která byla vydána v roce 2005, tvrdí, že „botulotoxinu bylo použito v granátu, kterým byl zraněn R. Heydrich československými parašutisty Gabčíkem a Kubišem 27. května 1942 v rámci akce Anthropoid.

Šlo o protitankový granát vzor 73 . V horní části granátu byl izolovaně obsažen právě botulotoxin. Prostředek vyrobilo Vojenské výzkumné středisko v Portonu UK.“ Botulotoxin byl sice v době protektorátu opravdu použit jako „bojový prostředek“.

Generál Eliáš, tehdejší předseda protektorátní vlády hostil nakaženými chlebíčky špičky kolaborantských médií, ale jeho použití v „Kubišově bombě“ vylučuje několik maličkostí. Předně střepinami z téže bomby jako Heydrich byl zasažen i sám útočník – Jan Kubiš, u kterého se žádné příznaky otravy neprojevily. A otráveni nebyli ani náhodně zasažení cestující z tramvaje číslo 3.

reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz