Domů     .Top
Zalekne se záludná chřipka Preflucelu?
Milan Koukal 23.3.2011

Britští vědci koncem letošního ledna varovali, že se na Evropu valí další chřipková epidemie. Největší za poslední desetiletí! V boji s ní se vyzkouší nejnovější zbraň – vakcína PREFLUCEL. Světová novinka se vyrábí unikátní vero buněčnou technologií – navíc v České republice.

Tradičně se k přípravě podobných vakcín už více než půlstoletí používají embryonovaná kuřecí vejce (vejce, v němž je již částečně vyvinut zárodek). Ve srovnání s tím představuje technologie vero buněk inovativní výrobní postup. Co je to za buňky?

„Původem jde o ledvinové buňky kočkodana zeleného. Tak se rodí jedna z buněčných, tkáňových kultur, které umožňují růst chřipkových virů. Místo geneticky upravených virových kmenů nová technologie využívá přírodní virus, jehož složení je identické se složením volně se vyskytujícího viru,“ vysvětluje MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., z odboru epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu v Praze.

Jedná se o první podobnou vakcínu, pro kterou jsou tabu antibiotika, vaječné bílkoviny či konzervační látky. Při její výrobě hraje hlavní roli pouze buněčná kultura.

Testy pro nelehkou chvíli potěšily

„Chřipka je celosvětově nejrozšířenější chorobou, které se dá předcházet očkováním. Přesto si chřipkové epidemie každý rok vyžádají řádově stovky tisíc obětí,“ tvrdí MUDr. Kynčl. „Tato vakcína má podle našeho názoru velký potenciál a jsme přesvědčeni, že v budoucnu sehraje významnou roli při ochraně zdraví obyvatel během chřipkových epidemií.“.

Důkladné klinické testy prokázaly, že Preflucel je vysoce účinný proti třem různým kmenům sezónní chřipky. Účinně preventivně pomáhá zejména dospělým osobám nad osmnáct roků. Úspěšně chrání také seniory ve věku nad 60 let.

Útočí na nás od října do května

Vakcína obsahuje antigeny tří různých virových kmenů vybíraných každoročně Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako reprezentativní vzorek cirkulujících kmenů. Prokázala komplexní účinnost po dobu celé chřipkové sezony, která na severní polokouli, tedy i u nás, trvá od října do května.

V rámci rozsáhlé klinické studie v USA při chřipkovém období 2008/2009 byla u 7236 jedinců naočkovaných vakcínou Preflucel zjištěna účinnost 78,5 % při ochraně proti kultivačně prokázané chřipce z kmenů odpovídajících kmenům obsaženým ve vakcíně.

Proti všem volně se vyskytujících kmenům byla účinnost 71,5 %. Týkala se dokonce i kmenů neodpovídajících vakcíně. Navíc zasáhla proti virům, které se podařilo izolovat až v průběhu studie. I u nich došlo k antigennímu posunu.

Zná ji celý svět

Silná imunitní odpověď na vakcínu byla prokázána rovněž splněním tří kritérií imunogenicity (vlastnost, která umožní látce vpravené do organismu vyvolat imunitní odpověď)  stanovených Evropskou lékovou agenturou (European Medicines Agency) a Americkou agenturou pro bezpečnost léčiv a potravin (U.S. Food and Drug Administration) ve třech velkých klinických studiích.

Společnost Baxter obdržela nedávno od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) registrační rozhodnutí pro Preflucel proti sezonní chřipce pro Českou republiku.

Nevyzpytatelné chřipkové viry, které tak často s oblibou mutují, se asi neradují!

Více se dozvíte:

www.baxter.cz

www.chripka.cz

Jsem chřipka a útočím ze zálohy

Když už se vám dostanu do těla, pošlu na vás rychle stoupající horečku, občas k ní přihodím třeba třesavku nebo i zimnici. Abyste si mě užili, začnu vám pobíhat v hlavě, až budete mít pocit, že se vám rozskočí.

Někomu pro svoje potěšení přidám třeba bolesti kloubů či svalů – zvlášť ráda mám bolest očních svalů. A když se budete cítit malátně a unaveně, vykoupu vás v potu a postarám se, aby vám nechutnalo jídlo.

Jestliže mi budete hodně sympatičtí, pošlu vám třeba halucinace. Tím, že vám budu dráždit spojivky, vás přinutím až k pláči. A to je jen pro začátek. Jako bonus na vás čeká suchý, dráždivý a bolestivý kašel, ucpaný nos či bolest v krku.

Jestliže nezalezete do postele a dáte přednost práci před teplou postelí a klidem, vězte, že vám můžu přivodit i značné zdravotní komplikace. Třeba se domluvím se zánětem srdečního svalu či virovým zápalem plic.

Jestliže si však lehnete, můžu vás trápit 4–7 dní, výjimečně i 14 dní. Pak se s vámi na nějakou dobu rozloučím.

Ráda kamarádí se smrtí

*Země se v dějinách stala i nečekaným hrobem desítek milionů obětí chřipkových pandemií.

První zmínky o chřipkových epidemiích pocházejí z 5. století př. n. l. Slavný řecký lékař a filozof Hippokrates (460–377 př. n. l.) tehdy popsal onemocnění, které příznaky nápadně připomínalo chřipku. V roce 1580 řádila v Asii, odkud se rozšířila do Afriky a Evropy.

*V novodobé historii se nejznámější počtem usmrcených obětí stala pandemie španělské chřipky (chřipka typu A, kmen H1N1). V období let 1918–1919 zasáhla 20 % všeho lidstva. Připravila o život více než dvojnásobek lidí, zahynuvších v 1. světové válce. Tu v letech 1914–1918 nepřežilo téměř 10 milionů osob.

*Další postrach vyvolala asijská chřipka z období let 1957–1958 (typ A, kmen H2N2) a tzv. hongkongská chřipka (typ A, kmen H3N2), která v letech 1968–1969 zahubila milion lidí. *Mnohem menším počtem nebožtíků zaplnila smutnou statistiku tzv.

ptačí chřipka (typ A, kmen H5N1), jejíž virus se poprvé objevil na jaře roku 1997 u slepic v Hongkongu. Premiérově se tam nakazil a zemřel tříletý chlapec. Naštěstí se nenaplnily obavy WHO, že tento druh chřipky zasáhne pětinu lidstva.

*Jako přehnaný se rovněž jeví strach z mexické (prasečí) chřipky. Její přízrak se nad světem vznáší od roku 2009. Poslem možné smrti, která se šíří kapénkovou infekcí, je zmutovaný vir A/H1/N1.

*Další pandemii prý můžeme očekávat do roku 2017! Celosvětově si chřipkové epidemie ročně vyžádají 250 000 až 500 000 obětí. Např. u nás v roce 2009 chřipkou onemocnělo 1,2 milionu osob; 2500 pacientů na její následky (mj. postižení plic, srdce, slinivky aj.) zemřelo!

Zrada: Druh vakcíny se stále mění!

Nejúčinnější způsob prevence chřipky a dalších vážných chorob způsobovaných touto infekcí je podle odborníků Světové zdravotnická organizace (WHO) očkování. To by se přitom mělo každoročně opakovat, neboť chřipkové kmeny se neustále mění.

Záludné navíc je, že různé kmeny mohou ovlivňovat různé věkové skupiny populace. Existují tři základní typy chřipkových virů.

Chřipkové viry A infikují savce a ptáky, viry B napadají pouze člověka, viry C jsou nebezpečné pro lidi a prasata.

Epidemie a pandemie nejvíc způsobuje typ A chřipkového viru. Proč? Může podstoupit výraznou antigenovou změnu. Může najít buď nový imunitní cíl u citlivých lidí, nebo svou změnou zcela znehodnotí imunizaci předchozími infekcemi.

Virus chřipky se podařilo laboratorně identifikovat až v roce 1932. Tehdy se zjistilo, že je  všestranně nebezpečný – nejen proto, že dokáže odplovat teplotě minus 80 °C, ale dědičnou informaci chřipkového viru tvoří osm genů zapsaných do molekul ribonukleové kyseliny (RNA), které se k naší smůle neustále mění náhodnými mutacemi.

Typ A může u lidí, kromě běžné chřipky, mj. vyvolat i obávané infekční onemocnění – ptačí chřipku. U seniorů vakcinace výrazným způsobem snižuje pravděpodobnost závažného onemocnění (až o 60 %) a úmrtí (až o 80 %).

Bohumil se proslavil

Vakcínu Preflucel vyrábí společnost Baxter v obci Bohumil v okrese Praha-východ. Ročně zde mohou vyrobit až 15 milionů dávek trivalentní (obsahuje látky působící hned proti třem chřipkovým kmenům) vakcíny proti sezonní chřipce.

V nabídce však mají také 50–180 milionů dávek monovalentní pandemické vakcíny (v závislosti na určitém jediném konkrétním kmenu).

Související články
Působivá kolekce slabých, ale barevných kosmických objektů na tomto snímku je známá jako mlhovina Racek, protože svým vzhledem připomíná ptáka v letu. Útvar tvoří oblaky prachu, vodíku, hélia a malého množství těžších chemických prvků. Celá oblast je místem zrodu nových hvězd. Mimořádné rozlišení tohoto záběru pořízeného pomocí přehlídkového teleskopu ESO/VST odhaluje detaily jednotlivých astronomických objektů, […]
Zřejmě největší druh papouška v historii objevili australští paleontologové. Podle všech indicií dosahoval výšky až jednoho metru, vážil asi 7 kilogramů, nelétal a mohl se chlubit skutečně silným zobákem. Pták dostal pojmenování Heracles inexpectatus a doba jeho života je datována přibližně před 19 miliony lety. „Nový Zéland je dobře známý svými velkými nelétavými ptáky. Dominantní […]
Čeští egyptologové mají v brzké době v plánu tříměsíční výpravu do lokality Abúsír, kde chtějí pokračovat v průzkumu údolního chrámu faraona Niuserrea a okolí hrobky hodnostáře Ceje. Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu FF UK řekla, že je v plánu také zpracování vykopaných předmětů. „V průběhu výzkumů není moc času na zpracování nálezů. Necháváme si na to tedy měsíc, kdy […]
Protože elektrokola nebývají úplně levnou záležitostí, je pro každého majitele nejdůležitější ze všeho kvalitní ochrana před krádeží. Toho si je dobře vědom i nizozemský výrobce kol VanMoof, který bez mrknutí oka tvrdí, že má tu nejlepší ochranu na světě. Skutečně nepřehání? Pokud se podrobněji podíváme na ochranu jejich elektrokol Electrified S2 a X2, pak je […]
Kriticky ohrožený sýček obecný letos významně posílil populaci díky velkému množství hrabošů. Teď pro něj malý hlodavec může být hrozbou. Zemědělci dostali povolení trávit hraboše plošně rozhozeným jedem. Od 5. srpna jim to umožňuje rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) podřízeného ministerstvu zemědělství. Ornitologové varují, že v ohrožení je mnoho živočichů a především […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz