Pozor, křehké! Baleno v mléčné pěně!

Vědci z univerzity Case Western Reserve v americkém Clevelandu v Ohiu našlehali ve svých laboratořích alternativu k nesympatickému ropnému produktu polystyrenu. Stačilo jim k tomu jako základ mléko, přesně řečeno mléčná bílkovina kasein a několik dalších ingrediencí.
Vědci z univerzity Case Western Reserve v americkém Clevelandu v Ohiu našlehali ve svých laboratořích alternativu k nesympatickému ropnému produktu polystyrenu. Stačilo jim k tomu jako základ mléko, přesně řečeno mléčná bílkovina kasein a několik dalších ingrediencí.

Tým vědců pod vedením profesora Davida Schiraldiho zveřejnil geniální objev, který potěšil ekology a vylekal milovníky mléka. Mléčná bílkovina kasein, jíl (montmorillonit) a glyceraldehyd jsou základem receptury s názvem »Jak z mléka ušlehat něco lepšího než polystyren«. Pojďte jim teď s námi nahlédnout pod pokličku.

Má váš svetr mléčné knoflíky?
Kasein je hlavním proteinem kravského mléka, tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin. Je poměrně strukturně variabilní, existuje v několika variantách. Kromě potravinářských účelů se kasein používá také k výrobě různých lepidel a ani pro chemiky zahrávající si s makromolekulami není novinkou, dělají se z něho i plastové knoflíky. Jako obalový materiál? S vhodnými přísadami – proč ne?! Schiraldi a jeho tým našli tu správnou recepturu, smísili všechny tři složky a lyofilizovali (zmrazením vysušili) směs. Pak z ní vytvořili aerogel a nakonec zapekli v troubě.

Zmrzlý kouř unese slona
Aerogel je fascinující hmota, původně ho připravil už S. S. Kistler v roce 1931, tehdy z běžné želatiny. Dalšímu vývoji této hmoty se věnovala NASA, aby ho zdokonalila pomocí kosmických technologií, dnes se dá vyrobit z různých surovin. A proč tolik pozornosti? Aerogelu se říká také zmrzlý kouř, jeho základem je superkriticky vysušený materiál s objemem vzduchu 99,98 % a výsledkem čirá hmota s neuvěřitelně nízkou hmotností ca 0,0011–0,5 g/cm3, nedostižnými izolačními vlastnostmi a díky struktuře značným vnitřním povrchem asi 100–1000 g/m2. Je křehká, ale unese zatížení až 2 000x větší, než je její hmotnost – šestikilogramový podstavec by tedy teoreticky unesl dvanáctitunového slona. A něco trochu podobného upekl teď tým profesora Schiraldiho z mléka.

Mléko, nebo vlezlý polystyren?
Podle Schiraldiho je vzniklá kaseinová pěna dostatečně pevná a odolná pro komerční využití a třetina jejího objemu se jako odpad rozloží už do jednoho měsíce, takže by se do ní mohli zamilovat i ekologové. Uvádějí, že materiál je potenciálně široce využitelný pro izolaci, balení, nábytek a dokonce i polštáře. Určitě je sympatičtější než nezlikvidovatelné polystyrenové kousky, které se díky statické elektřině po otevření krabice zákeřně rozlezou po šatech a koberci a tam uvolňují toxický, karcinogenní zbytkový monomer styren.

Ale přece jenom – je to mléko
Na používání kaseinových lepidel jsme si už všichni zvykli, možná ani netušíme, kde je všude potkáváme. Ale představa něčeho tak všudypřítomného jako polystyren, nahrazená výrobkem z mléka, ze základní potraviny, je přece jenom trochu neobvyklá. Na jedné straně vyvolává představu podpory malých a středních farmářů a zvýšení odbytu mléka. Na druhé straně představu zemí, kde je základních potravin nedostatek a z jedné z nich by byly přitom absurdně vyrobeny obaly na humanitární pomoc…

Dejte si pozor v mléčném baru
Savčí mléko je opravdu jedna ze základních potravin, kterou znají snad všechny kultury na světě, až už jsou jeho zdrojem krávy, buvoli, lamy, ovce, kozy, velbloudi, klisny, sobi, jaci… Označení mléko se používá i pro podobné a související potravinářské produkty, například pro náhražky savčího mléka pro vegetariány a ty, kteří v dospělém věku ztratili schopnost metabolizovat některé mléčné bílkoviny nebo laktózu. Tak můžete dostat například sójové mléko, rýžové mléko nebo mandlové mléko. Přirozeně rostlinného původu je kokosové mléko. Slovo »mléko« ale neoznačuje jen potraviny. Latexové mléko, které vytéká z naříznuté kůry kaučukovníku, se používá jako surovina pro výrobu přírodního kaučuku, mléko roní i pryšce nebo pampelišky. Na základě vzhledu se výrazem »mléko« označují bělavé kosmetické emulze, chemický koktejl, který má se skutečným mlékem opravdu jen málo společného. Vápenné mléko je suspenze hydroxidu vápenatého. A nakonec – »mlékem zapomnění« se někdy nazývá ironicky propofol, lék používaný mj. pro anestézi, díky jeho amnestickým účinkům a vzhledu.

Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce

Související články

Hybridní sterilita a vznik nových druhů

Hybridní sterilita a vznik nových...

Rozmanitost života už dle Darwinovy teorie vznikla rozmnožováním různých...
Mravenci jako zásobárna jedu

Mravenci jako zásobárna jedu

Malinkaté domácí mravence zná každý. Asi i díky knížkám o Ferdovi mravencovi....
Letitý pomocník proti zlodějům

Letitý pomocník proti zlodějům

Visací zámky se začaly používat již v dobách starověkého Říma jako ochrana přepravovaného zboží...
Jak se čte banán?

Jak se čte banán?

Kompletní genetickou informaci banánovníku se podařilo přečíst badatelům ze sedmi...
Co lidé ještě zničí?

Co lidé ještě zničí?

Studie, která analyzuje ohrožení a vymírání rostlin a živočichů ve 22...
Připijte si na zdraví!

Připijte si na zdraví!

První zmínky o konzumaci vinné révy pocházejí z území dnešního Švýcarska (u Ženevského...
Co nám mohou dát housenky?

Co nám mohou dát housenky?

Mohou skutečně housenky něčím inspirovat člověka? Jak lze využít jejich...
Den, kdy odstartovala odplata!

Den, kdy odstartovala odplata!

V noci z 28. na 29. prosince 1941 seskočili do okupované vlasti...
Komu karty v ruce šustí…

Komu karty v ruce šustí…

Hrací karty jsou staré přes 1000 let. Prvně se objevily v Číně v 9....
Aby vánoční stromek zářil

Aby vánoční stromek zářil

Hoření prskavek je závislé na jejich délce a trvá zpravidla okolo 1...

Nenechte si ujít další zajímavé články

VIDEO: Naštvaného řidiče Porsche čekalo překvapení!

VIDEO: Naštvaného řidiče Porsche...

Často se říká: „Tohle se může stát jen v...
Nemučte se v letadle! 7 tipů, jak ideálně přežít dlouhé dálkové lety

Nemučte se v letadle! 7 tipů, jak...

Dnešní dálkové lety už nejsou většinou tak nepohodlné...
Tajemství madame de Montespan: Účastnila se satanských obřadů?

Tajemství madame de Montespan:...

Ve vzduchu se vznáší příchuť krve. Muž v kápi drží...
VIDEO: V České Třebové spadla střecha haly, lidé stihli utéct

VIDEO: V České Třebové spadla...

Desítky lidí pozorovalo florbalový zápas...
Okouzlující vladařky: Posedlá svým vzhledem je ale jen Sissi!

Okouzlující vladařky: Posedlá...

Manželům je závidí celý kontinent. Které ženy z...
Neděle: Zmatek v kalendáři a stres u oběda!

Neděle: Zmatek v kalendáři a...

„Neděle, to je pohodička. Nic se neděje. Člověk...
Nejsem mrtev, spím: Pohádkář Andersen měl hrůzu z pohřbení zaživa!

Nejsem mrtev, spím: Pohádkář Andersen...

V innsbruckém hotelu se na podzim roku 1872 v...
Oázy pro motoristy v nouzi: Jak se vyvíjely benzínové stanice?

Oázy pro motoristy v nouzi: Jak se...

Ač se zásoby ropy ukryté pod zemí pomalu vyčerpávají,...
Zakladatel Poldi hutě: Zažívali jeho zaměstnanci v práci peklo?

Zakladatel Poldi hutě: Zažívali...

Přelom roku 1898/1899. Dvaapadesátiletý ředitel...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.