Domů     Zajímavosti
Promění se nebožtíci ve splašky?
21.stoleti 21.10.2010

Dvě věci jsou v našem životě jasně dané. Víme, že se narodíme a po více či méně letech životní cesty zemřeme. Nad tím, co se stane po naší smrti, však už tak dumat nemusíme.

Dvě věci jsou v našem životě jasně dané. Víme, že se narodíme a po více či méně letech životní cesty zemřeme. Nad tím, co se stane po naší smrti, však už tak dumat nemusíme.

Tato otázka však nedá stále více spát mnoha specialistům, kterým naopak konec života člověka zajišťuje stálé živobytí. V poslední době se této problematice věnují i četní badatelé z různých vědeckých oborů.

Šetří na nepravém místě?
Dokážete si představit, že po smrti se vaše tělo ‒ i když pod dohledem odborníků ‒ rozpustí v žíravině a jako odpad ho kdosi spláchne do speciální kanalizace a poté čističky? Nikoli, to není ukázka hororového scénáře, ale myšlení šéfů některých pohřebních ústavů v Belgii.
Nová kontroverzní metoda má být levnější a ekologičtější než krematoria, která znečišťují ovzduší, navíc plýtvají energií při spalování. Pohřbívání do země zase zabírá půdu, která by se dala využít lépe – třeba na pole či stavební pozemky.

V USA už to chystají
Jaká technologie by se používala? „Zesnulý by byl umístěn do kontejneru s vodou a solnými roztoky, kde by se zhruba dvě hodiny pod silným tlakem rozpouštěl. Po tomto procesu by zbyl jen minerální popel a tekutina,“ upřesnil mluvčí Vlámské asociace pohřebních služeb. Experti upozorňují, že ačkoli pozůstatky se dají recyklovat v kanalizačním systému, ostatky bude také možné umístit do urny a předat příbuzným zesnulých. Namísto tradičního popela by to v nádobě možná šplouchalo.
Nedávno použití tohoto postupu schválilo šest amerických států: Maine, Colorado, Florida, Minnesota, Oregon a Maryland.
Při čerstvém průzkumu veřejného mínění se ukázalo, že většina Belgičanů nápad považuje za znepokojující. Přesto návrh v současné době posuzují experti Evropské unie. Pokud ho schválí, proceduru bude možné používat po celé Evropě.

Hledání ani nyní nekončí
Na evropském kontinentu se však mají nově aplikovat v praxi další dvě metody pohřbu, které vyvinuli zdejší vědci. Podstatou je kremace za nízké teploty nebo kompostace. Cílem obou způsobů je zajistit, aby rozkládající se lidské ostatky co nejméně zatěžovaly životní prostředí.
Zmíněné originální postupy popisující, jak by měl zemřelý »ekologicky« opustit pozemský svět, přiblížil letos v červenci Journal of the American Chemical Society ‒ odborný časopis Americké chemické společnosti, což je největší světové seskupení vědců. Brzy by se novinky mohly užívat v některých zemích, např. Německu a Švédsku.

Prim hrají nízké teploty
Při klasické kremaci se spaluje velké množství paliva a do ovzduší uniká oxid uhličitý, který je považován za hlavní skleníkový plyn. Kromě toho se při žehu mj. uvolňuje toxická rtuť ze zubních plomb. Někteří lidé mají alergii na formaldehyd a další jedovaté látky, které pohřební služby často používají při přípravě těl zesnulých na pohřeb. Uvedené chemikálie pravděpodobně mohou kontaminovat okolí hřbitovů.
Místo tepla vznikajícího při hoření využívá tato metoda k likvidaci tělesných ostatků chemicky vysoce reaktivních zásaditých látek, které tělo doslova rozpustí. Těla se ukládají do ocelových rakví spolu s hydroxidem draselným a veškeré děje se odehrávají za vysokého tlaku asi 10 barů. Celý proces přitom probíhá jen za teploty cca 180 °C. (Při klasické kremaci pec žhne žárem 1000 °C!) Zpopelnění je energeticky úspornější a nežádoucí emise škodlivých plynů jsou minimální.
Více se dozvíte:
www.acs.org

Stane se z nás kompost?
Nebývale rychlé a přitom účinné rozložení tělesných zbytků uložených v zemi nabízí další nová vědecká metoda. Při ní se tělo zesnulého nejprve zmrazí ponořením do tekutého dusíku. Jakmile prokřehne, vibrace ho roztříští na malé kousky. Pak je přeneseno do vakuové sušičky, kde se zbaví vody a dalších jedovatých látek včetně formaldehydů, rtuti a jiných kovů. Výsledný produkt zdánlivě připomíná zahradnický kompost. Vzniklé zbytky se uloží do rakve z kukuřičného škrobu, pro kterou stačí mělký otvor v zemi. Vědci garantují, že po necelém roce již ostatky nelze odlišit od okolní půdy.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz