Domů     Zajímavosti
Etnika od A do Ž
21.stoleti 21.10.2010

Etnikum (etnická skupina) má společný původ a materiální i duchovní kulturu, podobný jazyk, žije na určitém území. Etnikum bývají různě veliká. Někdy jejich příslušníci žijí na území více států (např. Romové). Nejvyšší formou etnického společenství je národ; má společné státní území, na kterém obyvatelé sídlí.

Etnikum (etnická skupina) má společný původ a materiální i duchovní kulturu, podobný jazyk, žije na určitém území. Etnikum bývají různě veliká. Někdy jejich příslušníci žijí na území více států (např. Romové). Nejvyšší formou etnického společenství je národ; má společné státní území, na kterém obyvatelé sídlí.

Angličané – hlavní a základní etnická složka národa Velké Británie a Severního Irska. Formovala se po staletí z řady kmenů a národností na území Anglie, Skotska a Walesu. Angličané (dnes cca 50 milionů) jsou potomky nejstaršího obyvatelstva britských ostrovů a četných přistěhovalců. Angličané etnicky i jazykově patří k západním germánským skupinám.

Baltové – indoevropské etnické skupiny obývající od starověku jihovýchodní oblasti podél Baltského moře. Byli blízce příbuzní anebo přímo smíšeni se Slovany (viz). Tvořili tři velké etnické skupiny: 1. Prusové a další slovanské skupiny žijící v dolním Povislí a ve východním Polsku. 2. Litevci. 3 Lotyši.

Cikáni (Romové) – původně starověká etnická skupina žijící v oblasti severozápadní Indie. Odtud od 9. stol. putovali do jiných částí Asie a hlavně do Evropy. Zachovávali si vlastní jazyk – romštinu, tradiční zvyky, zálibu v pestrých barvách a početné příbuzenství. Název Cikáni vznikl až v Evropě a znamenal původní obyvatele Egypta, kam mnoho Cikánů dokočovalo. Cikánský národ se dělí na dvě větve: Romové, původní cikánské obyvatelstvo přibližně ve východní Evropě, a Sinti, kteří přišli do západní Evropy již ve středověku a dodnes zde žijí. Romové mají od roku 1971 i svoji vlajku a hymnu – romskou píseň Gejľem, gejľem.

Čechové – národ obývající české země, tj. Čechy, Moravu a Slezsko. Etnogeneze Čechů začala v 5. a 6. stol., kdy se na území Čech začaly usazovat západoslovanské kmeny.(Kmen Čechů sídlil v povodí Vltavy.) Prvním státním útvarem u nás se stala Sámova říše (623–659) jako svaz kmenů vedený franckým kupcem Sámem. První samostatný státní útvar vznikl v r. 830 na území Moravy – Velkomoravská říše. Do r. 895 se datují počátky vlastního Českého státu Přemyslovců.

Dórové – jeden ze tří hlavních etnických celků starověkého Řecka (vedle Iónů a Aiolů). Podle nejnovějších archeologických výzkumů na nové území (nejprve Thesálie, poté Peloponés) přišli ve 12. stol. př. n. l. z Balkánského poloostrova. Jejich nejvýznamnějším střediskem byla Sparta (v 7. stol. př. n.l .)

Eskymáci (Inuité = lidé) – arktické etnikum mongoloidního původu. Předci pomenších Eskymáků – žlutá až světle hnědá pleť – pocházejí ze Sibiře, z poloostrova Čukotka. Přibližně před 12 000 lety přešli přes Aljašku podél kanadského pobřeží Severního ledového oceánu až do Grónska.

Floridští Indiáni – etnické skupiny severoamerických Indiánů., kteří dnes žijí většinou v rezervacích. Dodejme, že Indiáni obecně jsou původním obyvatelstvem amerického kontinentu. Označení jako první použil Kryštof Kolumbus v domnění, že se plavbou na západ přes Atlantik dostal k východnímu břehu Indie. Předchůdci Indiánů přišli do Ameriky patrně v jediné migrační vlně okolo 12–13 000 let př. n. l., kdy probíhající doba ledová způsobila výrazný pokles hladiny oceánů. Tak mezi Sibiří a Severní Amerikou místo Beringovy úžiny existovala tzv. Beringova šíje. Předchůdci Indiánů na nový kontinent následovali migrující lovnou zvěř.

Germáni – společný název pro starověké indoevropské kmeny, sídlící ve starověké Germánii, tj. území mezi Severním mořem, Rýnem, Dunajem a Labem a na jihu Skandinávského poloostrova. K severním Germánům náleželi mj. Vikingové. Mezi západními Germány dominovali Frankové. V etnikum se formovali sloučením několika kmenů v průběhu 1. tisíciletí n. l. V 8. stol. dali podnět k dalšímu sjednocování germánských kmenů a k počátečnímu formování německé národnosti, posléze pak národa.

Hindové (Indové) – souhrnný název pro četné národnosti a národy žijící především v Indické republice na Indickém poloostrově. Indoárijské etnické skupiny se od pol. 2. tisíciletí př. n. l. rozšířily skoro do celé Indie. Pouze v jižní části poloostrova žili původní Drávidi – nejtmavší europoidní etnikum vůbec.

Indoevropané – příslušníci četných etnických skupin, národností a národů náležejících ke společné jazykové rodině indoevropských jazyků. Společný původ těchto etnik vědci vymezují do oblasti sev. a severozáp. Indie, stř. a jihozápad. Asie a do hraničních oblastí mezi Asií a Evropou. Indoevropané položili základy většiny evropských národů s výjimkou Maďarů, Finů a Laponců (viz). Z Evropy se šířili i do obou Amerik, Austrálie, na Sibiř atd. Indoevropskými jazyky mluví 2, 5 miliardy lidí, mj. 95 % obyvatelstva Evropy.

Japonci – východoasijský národ mongoloidního původu. Etnogenezi vědci datují až do 5.–6. tisíciletí př. n. l.

Keltové – starověké příbuzné etnické skupiny indoevropského původu, které od pol. 2. tisíciletí př. n. l. začaly působit na území od dnešních Čech až po Francii. Etnogeze keltských kmenů vyvrcholila v 7.–5. stol. př. n. l. Později (1. stol. př. n. l.) byli Keltové porobeni Římany – s výjimkou Skotska a Irska. Právě tam (a ve Walesu) se keltské tradice, jazyk (irština) a zvykosloví udržují dodnes. V Čechách zůstaly názvy keltského původu jako Labe, Vltava, Úpa…
Laponci – dnes obývají severní části Norska, Švédska, Finska a Ruska. Představují jedinou etnickou skupinu z evropských etnik, která si zachovala víceméně kočovný způsob života. Od Evropanů se liší nejen kulturou a jazykem, ale i menší velikostí těla.

Masajové – africká černošská etnická skupina. Usadili se mezi Kilimandžárem a horou Mount Keňa (Blízko nebe) tedy v dnešní severní Tanzanii a jihozápadní Keni. Zachovávají původní způsob života. Počet Masajů se odhaduje na 250 tisíc.

Negroidé – souhrnné označení všech černošských etnických skupin. Hovoří více jak 600 různými jazyky. Mezi neonegroidními etniky odborníci jako zvláštní skupinu odlišují americké černochy, kteří jsou dnes většinou už míšenci (zejména s bělochy – 80 %).

Orientální národy – národy žijící na východ od Evropy. Z etnografického hlediska sem nyní vědci řadí národy nejen asijské, ale i africké, oceánské, případě i jejich menšiny v Evropě.

Pygmejové – trpasličí populace ve střední Africe na území republik Zair, Gabun apod. Podle nových hypotéz v málo přístupných oblastech žijí již od pravěku.

Rusové – národ východoslovanského původu. Jádrem se stali východní Slované a zbytky Praslovanů, kteří se od počátku našeho letopočtu šířili hlavně do východní Evropy. Mezi četnými kmeny vynikali Rusové, od jejichž jména se odvodil název pozdějšího národa. Zahájili proces etnogeneze v 9.–12. stol. , kdy došlo ke sjednocení slovanských etnik v prvním feudálním státu Rusů – Kyjevské Rusi. Na etnogenezi ruského národa se podílely i neslovanské etnické skupiny – např. na severu Baltové (viz), na jihu skupiny kavkazské, íránské aj.

Slované – nejpočetnější skupina indoevropských národů (viz) a národností v Evropě. Její počet přesahuje 300 milionů lidí, tedy polovinu obyvatel Evropy. Pokud jde o název, převažuje názor, že se odvozuje od výrazu slovo – tj. to, co jednotlivé skupiny Slovanů spojovalo, čemu rozuměly. První slovanské skupiny se od 5. století př. n. l. usazovaly v tzv. pravlasti vymezené tokem řeky Visly, Dněstru a Bugu. Slované si dlouho zachovávali výraznou etnickou i jazykovou jednotu. Z jazykového a etnického hlediska se nyní dělí na východní (mj. Rusové – viz, Ukrajinci), jižní (Bulhaři, Srbové apod.) a západní. Mezi současné západní Slovany patří Lužičtí Srbové, Češi (viz), Moravané, Slezané, Slováci, Rusíni, Poláci, Kašubové. Zaniklo etnikum Polabští Slované.

Šerpové – etnická skupina proslulá jako vysokohorští obyvatelé a průvodci v Himálaji. Jejich domovinou je Nepál.

Tibetočínské národy – ve skutečnosti jazykové skupiny, podle kterých se dělí a zařazují etnické skupiny, národnosti a národy v oblasti Číny, Tibetu, a jihovýchodní Asie. (Patří sem mj. i čínština.)

Ugrofinské národy – příbuzné etnické skupiny, národnosti a národy pocházející z oblasti středního toku Volhy a jejich přítoků Kamy a Oky. Odtud se od ve 3. až 1. tisíciletí př. n. l. šířili do různých částí Evropy. Postupně docházelo k etnické a jazykové diferenciaci – např. na Estonce, Finy, Maďary apod.

Vietnamci – etnikum Kinh, sídlící v Jihovýchodní Asii. Jde o míšence původních obyvatel australo-melaneského původu žijících kolem Rudé řeky a asiatických lidí, kteří přišli do této oblasti z Číny. Vietnamci tvoří většinu obyvatelstva Vietnamské socialistické republiky, mnoho jich je v různých částech světa.

Židé – starobylá etnická skupina nazvaná podle potomků izraelských kmenů, které žily ve starověké Palestině. Novodobě se jako židé (nikoli Židé!) označují skupiny a vrstvy obyvatelstva různých zemí světa, které vyznávají židovské náboženství, tradice a kulturu. Pozor: V této interpretaci nejde o samostatné etnikum, ale jen o náboženskou a kulturní skupinu lidí.

Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz