Domů     Zajímavosti
Dá se z oční duhovky poznat komplexní zdravotní stav člověka?
21.stoleti 21.10.2010

Jedním z odvětví alternativní medicíny je iridologie (irisdiagnostika). Zabývá se diagnózou zdravotního stavu člověka podle duhovky (iris) jeho oka.
Jedním z  odvětví alternativní medicíny je iridologie (irisdiagnostika). Zabývá se diagnózou zdravotního stavu člověka podle duhovky (iris) jeho oka.

Každá část duhovky prý velice zřetelně ukazuje momentální stav určité části těla, orgánu či systému. Ty se na duhovku promítají jako mezikruží, segmenty a políčka. Choroby se pak prý projeví jako barevné a strukturální odchylky, jamky, skvrny, proužky v těchto polích. Takový výklad má mnoho příznivců, ale i zatvrzelých odpůrců, zejména mezi lékaři a vědci.

Premiéru zažila už stará Čína
První zaznamenané zprávy o zjišťování chorob podle oční duhovky pocházejí už ze starověké Číny. V egyptské Gíze badatelé objevili dva papyry, jejichž autorem byl kněz El Aks – lékař faraona Tutanchamona. Právě uvedenému knězi se připisují zásluhy o rozšíření této metody do Babylonu, Tibetu a Indočíny. Za duchovního otce moderní iridologie v Evropě se považuje budapešťský lékař Ignátz von Peczely (1825–1911). Vypracoval schéma, které znázorňovalo lokalizaci orgánů na duhovce. Iridologie se rozšířila v Německu a Sovětském svazu, odkud k nám začala pronikat po roce 1980.

Je oko vskutku okno do duše?
Základním východiskem irisdiagnostiky je předpoklad, že každý orgán lidského těla se zobrazuje na určitém místě oční duhovky. Peczely rozdělil celou duhovku na 12 úseků, podobně jako ciferník hodin. Každému úseku přiřadil určitý orgán nebo část těla (např. nohy sektorům kolem čísla 6 a 7).
Existuje více druhů geneticky daných očních konstitucí, přičemž každá z nich obsahuje výčet fyzických a psychických charakteristik. Každý se rodíme s jedním typem geneticky dané oční konstituce. Informace z těchto konstitucí mohou odhalit zdravotní potíže, které mohly nastat v dětství, a potíže, které se mohou objevit v dospělosti a ve stáří. Iridologie se tak dá využít jako prevence vzniku možných zdravotních problémů.
 
Vše začíná objektivem
Jaký je princip? Speciálním fotoaparátem se provede fotografie obou očí. Iridolog následně probere zdravotní stav každého orgánu a soustavy v těle. Diagnostiku je prý možné provést i u dětí, čímž lze předejít jejich zdravotním problémům v budoucnu.
Výhodou této metody je údajně skutečnost, že vidí lidské tělo jako celek. Jedná se o metodu bezbolestnou a nenáročnou, která pacientům dává prostor pro zlepšení vlastního zdraví a pro porozumění předností i slabostí svého těla. Vyšetření se dá absolvovat i v případě, že se klient cítí unaven.

Na dlani chlup nenajdeme
Odpůrci této přírodní metody tvrdí, že obrovským nedorozuměním a základním omylem iridologoe je snaha »vyčíst« nemoci organismu ze zdravé oční tkáně. Vždyť ta není nijak anatomicky nebo fyziologicky spojena se zbytkem těla. To navíc platí už v průběhu vývoje lidského organismu.
Již v roce 1939 byla v Německu vypsána cena 10 000 tvrdých německých marek za zdařilou diagnostickou sérii klinicky jednoznačně určených chorob u tisíce nemocných. Kupodivu žádnému irisdiagnostikovi se nepodařilo choroby rozpoznat a prokázat tak vztahy mezi těmito zdravotními postiženími a charakteristickým uspořádáním oční duhovky.

Zájem prý projevují i očaři
Naše asi nejznámější iridoložka Mgr. Kateřina Konrádová tvrdí, že
iridologie je u nás ještě poměrně neznámou metodou, a tak se k ní ani lékaři
příliš nevyjadřují. Ovšem stále více se o ni zajímají, zejména pokud se věnují péči o oči. Profesionální iridologové vždy poctivě řeknou, co iridologie neumí. Její odpůrci prý třeba nechápou, že iridolog nediagnostikuje nemoci. Také nepozná, jaké jsou v těle bakterie, viry, paraziti.
„Iridologa zajímá, zda je pro tyto mikroorganismy příznivé či nepříznivé prostředí. Iridolog nezabíjí, iridolog jim změní životní prostředí a ony zahynou samy. To je to, co nedělá klasická medicína: Nezajímá se o vnitřní prostředí, které je mnohem důležitější,“ upřesnila pro 21. STOLETÍ Mgr. Konrádová.

Někteří iridologové vykvasili za chvíli
Ovšem nejvíce prý iridologii kazí jméno jedinci, kteří nemají příslušné vzdělání. Někde si koupí tabulku a lupu a pak si hrají na odborníky či spíše čaroděje. „Říkají takové nesmysly, až hanba. Třeba tvrdí, že vidí v těle chlamydie nebo borelie, ale iridologie tohle neumí. Nebo falešně tvrdí, že lze z oka poznat pohlaví nenarozeného dítěte. Jsou to vylhané mýty!. A kazí iridologii jméno. Navíc pouhá lupa vůbec neodhalí stovky znaků, které se v profesionální iridologii sledují,“přiblížila Mgr. Konrádová.
Už to by prý mělo klienta odradit od toho, aby své zdraví svěřoval do ruky takového »terapeuta«, jakési nedozrálé »rychlokvašky«.

Zázraky se nedějí
Je třeba si uvědomit, že iridologie má limity. Např. iridologové přiznávají, že nevidí místa, která byla operována, protože se přerušilo nervové zakončení. Oko se také nemění tak rychle a aktuálně, jak by si člověk představoval. Hodně znaků jsou genetické predispozice, které se mohou, ale také nemusí (!), aktivovat. Správný iridolog by měl s klientem hovořit o všech faktorech, které určitý problém způsobily.
Problematikou se zabývá i mnoho vědců. Jeden z nich – Ervín Wojnar – sestrojil speciální přístroj – irisdiagnostický testograf! Na něj mu v roce 1976 německý Úřad pro vynálezy vydal autorské osvědčení. Není tajemstvím, že možnostmi využití iridologie se zabývaly i tajné služby.
 
PRO
Mgr. Kateřina Konrádová,
1.certifikovaný iridolog IIIPA v ČR

Jde o zašifrovanou mapu našeho těla

Iridologie je fascinující metoda naturopatické (používající přírodní přístupy) medicíny, která si zaslouží, aby byla pravdivě prezentována a praktikována. K tomu slouží webové stránky Asociace českých iridologů a naturopatických konzultantů www.acink.cz. Asociace usiluje o sjednocení české iridologie s iridologií světovou v souladu se standardy Mezinárodní iridologické asociace (IIPA), poskytuje garanci koncepční a obsahové náplně služeb subjektů nesoucích název iridolog (ve všech podobách) a podporuje etické poskytování služeb iridology v ČR. Přeji si, aby klient byl obeznámen pravdivě a přesně s tím, jak poznat seriózního iridologa, co profesionální iridologické vyšetření nabízí a co od iridologie očekávat nelze. Všechny informace lze zjistit na mém webu www.irisdiagnostika.eu.

PROTI:
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc.
em. profesor anatomie Lékařské fakulty UK v Plzni

Jde o absurdní výmysl
Iridologie je zcela absurdním výmyslem, který nemá nejmenší opodstatnění. Podle změn v lidském oku lze samozřejmě diagnostikovat řadu chorob (diabetes, vysoký krevní tlak atd.), ale jde o patologické změny, které nemají žádnou preferenční lokalizaci v duhovce a které postihují především jiné tkáně lidského oka (rohovka, bělima, čočka, sítnice) než duhovku. Drobné strukturální nebo barevné odchylky, které iridologové popisují na duhovce, jsou fyziologickými variantami bez jakéhokoli významu. Projekce vnitřních orgánů na duhovku není vysvětlitelná ani anatomicky ani embryologicky, protože oční koule se vyvíjí z hlavové oblasti těla a nemá nejmenší vývojovou ani jinou souvislost se segmenty hrudními a břišními. Důkazem toho, že jde jen o výmysl je i to, že mapy jednotlivých autorů se od sebe výrazně liší. Byla také provedena řada klinických testů, ve kterých irisdiagnostici vždy selhali; nebyli schopni poznat ani jednoznačně definované choroby. Stanovisko vědecké medicíny je jednoznačné odmítavé.
Více se dozvíte:
J. Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd, nakl.Věra Nosková, 2008
http://slikr.blog.cz/0611/iridologie irisdiagnostiksa


Jak to vidí 21. STOLETÍ
Iridologie se prezentuje jako jedna část pestrobarevné mozaiky alternativní medicíny. Pravdou je, že iridologií se třeba v Německu zabývaly i vědecké instituce. Konaly se vědecké konference, vycházejí publikace. Vedle prostého pozorování duhovky se využívají moderní optické přístroje, počítače. 21. STOLETÍ upozorňuje, že tzv. mapy duhovky se u různých autorů často výrazně liší! 21. STOLETÍ zastává názor, že není možné, aby se jen z pouhé duhovky dalo usuzovat na stav různých částí těla, orgánů a systémů. 21. STOLETÍ tedy dospívá k závěru, že iridologie je metodou nevědeckou!

ČTENÁŘSKÁ ANKETA INTERNETOVĚHO VYDÁNÍ 21. STOLETÍ

Iridologie jako metoda, jak lze poznat zdravotní stav člověka jen díky jeho duhovce, je podle Vašeho názoru.
Velmi efektivní obecně platnou metodou alternativní medicíny. 21%
Využitelná jen v určitých případech. 8%
Využitelná pouze výjimečně – a to jan při pomoci klasické medicíně. 6%
Neslučitelná s poznatky moderní medicíny. 42%
Nemám dostatek informací. 23%

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz