Domů     Technika
Unikátní zařízení zachraňují životy
21.stoleti 17.9.2010

Žijeme v době, kdy převratné lékařské technologie a služby utvářejí novou éru v lékařské péči – a to rovněž v ČR.

Žijeme v době, kdy převratné lékařské technologie a služby utvářejí novou éru v lékařské péči – a to rovněž v ČR.

Novinky v oblasti zobrazovacích a informačních technologií, lékařské diagnostiky, monitorovacích systémů a technologií pro biofarmaceutickou výrobu pomáhají lékařům využívat nové způsoby jak předvídat, diagnostikovat a léčit. Představujeme dvě nejnovější technologie, které se začínají využívat i u nás.

BEZ KONTROLY NEJSOU ANI SEKUNDU

Dávným snem chirurgů byla možnost v každém okamžiku složité operace bezprostředně kontrolovat, co se v operované části těla právě děje. To se nyní stalo skutečností díky obrazem řízenému neurochirurgickému systému společnosti GE Healthcare.

Jako první v Evropě ho využívá Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze-Střešovicích. Její lékaři tak s údivem mj. zjistili, že v 36 % případech chirurgických zákroků, původně považovaných za již ukončené, lze dále pokračovat (???). Tak se zlepšila péče poskytovaná pacientům.

Chirurgové mají nové oči
 „Zobrazování v reálném čase při operativním zákroku výrazně změnilo způsob naší práce, neboť nyní máme podstatně vyšší kontrolu nad celým zákrokem,“ řekl 21. STOLETÍ prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., přednosta Neurochirurgické kliniky ÚVN. Systém pracuje na bázi magnetické rezonance (MR). Využívá trojrozměrné zobrazení k navigaci a ověřování správnosti výkonů. Tak se výrazně zpřesňuje  a zrychluje práce operatéra. Prof. Beneš trefně upřesnil: „Technologie magnetické rezonance dává našim rukám oči, můžeme kontrolovat všechny fáze zákroku, což pro pacienty znamená rychlejší návrat do normálního stavu.“
Technologie se stala nedílnou součástí operačního sálu, což umožňuje zvýšit efektivitu operačních zákroků.

V sázce je mozek
Jistěže se nejedná třeba o operace slepého střeva, ale o mnohem závažnější zásahy v rámci mozkové chirurgie, kde sebemenší omyl může mít nedozírné následky. Největší skupinu, kterým chirurgický systém iMRI pomáhá, představují  pacienti s benigními (nezhoubnými) nádory hypofýzy (podvěsku mozkového – žlázy s vnitřní sekrecí). Podstupují resekci tumoru, tedy chirurgické odstranění nádoru. Nový systém umožňuje zvýšit počet radikálních resekcí o celou pětinu! Druhou skupinu operovaných tvoří pacienti s gliomem, což je nádor centrální nervové soustavy, vycházející z podpůrné nervové tkáně. Systém iMRI se však dá využít i jinak, třeba ke kontrole úspěšnosti chirurgického zákroku u pacientů s nádory míchy a páteře. Pomáhá také postiženým s hluboko usazenými kavernomy. To jsou tenkostěnné cévní dutiny, jimiž protéká velmi zvolna krev, kterou přivádějí drobné tepénky a odvádějí tenké žíly. Pacienti s tímto problémem už nemusejí napřed absolvovat předoperační diagnostiku, protože systém vše ukáže. 

Komplikace se minimalizují
Jak 21. STOLETÍ řekl prof. Beneš, významným důsledkem této technologie bude proměna celé tradiční mozkové chirurgie v tzv. image guided surgery. Co to znamená, pane profesore?
„Předoperační diagnostické vyšetření dokáže odhalit nádory, nicméně během samotného chirurgického zákroku se anatomie může změnit, což pak může podstatně snížit odhad resekce.“ Když tedy lékaři průběžně vidí, co se v operovaném místě děje, mohou se rozhodovat rychleji a přesněji. Pro pacienty to znamená méně času stráveného v nemocnici, větší účinnost zákroku i osobní přístup zdravotníků. Nová technologie eliminuje potřebu následného chirurgického zákroku, kdy se někdy odstraňují zbytky tumoru. Snižuje i případné komplikace.

Jde o komplexnost
Jak jsme se přesvědčili, značnou výhodou je, že pacienta nemusejí v průběhu zákroku převážet k další diagnóze, a potom zpět na operační sál. Systém umožňuje nezávislé využívání místnosti s magnetickou rezonancí a operačního sálu. Lze ho použít buď jako samostatné MR centrum nebo »pouze« jako asistenční jednotku při chirurgickém zákroku. Nová technologie, z evropských zemí poprvé použitá v Praze, tedy otevírá spoustu nových cest a nabízí i příležitost pro výzkum. Novou tradici využívání obrazem řízeného neurochirurgického systému tedy zahájila Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Podle nejnovějších údajů chce společnost GE Healthcare instalovat na celém světě deset takových systémů – mj. v USA, Japonsku a Velké Británii.

MALÝ PŘÍSTROJ VSCAN DOKÁŽE VELKÉ VĚCI

Hlavním cílem dobrého lékaře, poskytujícího základní péči, je co nejdříve diagnostikovat onemocnění a případné komplikace.

Umožňuje to nasadit poté co nejrychlejší a nejefektivnější léčbu. Navíc pacient nemusí absolvovat zbytečná vyšetření u různých specialistů i jiné procedury.

Dosavadní vyšetření není často bez bolesti
Diagnostická technologie zaznamenala obrovský pokrok. Možná i vy jste absolvovali vyšetření ultrazvukem, které umožňuje prakticky okamžitě nahlédnout do pacientova těla a spatřit to, co dříve bylo možné vidět jen při komplikovaných invazivních (vnikajících dovnitř organismu) vyšetřeních, častokrát bolestivých. Možnost rychlé diagnostiky se spojovala (a dosud mnohde spojuje) s velkými přístroji na specializovaných klinikách, kam ovšem klienta musí nejprve doporučit jeho ošetřující lékař. Znamená to další časovou prodlevu před konečným stanovením diagnózy.

Hlavní je rychlost
Vše se stává minulostí díky kapesnímu diagnostickému přístroji, pojmenovanému Vscan. Využívá vysoce kvalitní technologii černobílého zobrazení GE pro zobrazení anatomie a barevně kódovaných krevních toků. Lékařský pomocník velikosti mobilního komunikátoru umožňuje okamžitě – bez jakýchkoli invazivních zásahů – zjistit, co se v pacientově těle děje. Odpadá tak i dosud tradiční vyšetření pohmatem. Vscan pomáhá diagnostikovat chorobu co nejdříve a tak urychluje nasazení léčby.

Kde se bude používat?
Spektrum možného využití přenosného přístroje Vscan je velice pestré – nejen kvůli jednoduché manipulaci. Významně pomůže praktickým lékařům, kardiologům, lékařům na jednotkách intenzivní péče, ale třeba i gynekologům při předporodním vyšetření. Osvědčuje se u urologů, při vyšetření hrudního mízovodu i krevního oběhu. Může být skvělým pomocníkem i pro zdravotníky Záchranné služby, kteří vyjíždějí k naléhavým případům, kdy často i životě či smrti rozhodují minuty.

Více se dozvíte:
M. Vokurka, J. Hugo a kol.: Velký lékařský slovník, MAXDORFJESSENIUS, 2009
www.gehealthcare.com.

Vscan se představuje
Mobilní diagnostická jednotka Vscan je zařízení o šířce 9 cm, délce 15 cm a hmotnosti menší než 500 gramů. (Vejde se tedy do kapsy.) Jde o plně mobilní diagnostický přístroj, který lze snadno přenášet. Pro použití ho schválil Americký úřad pro potraviny a léky (FDA), má i certifikaci CE od Evropské unie. Nyní se prodává v USA (na lékařský předpis), Evropě, Kanadě a Indii.

Iniciativa Healthy(?)magination nastupuje
Divize GE Healthcare (s ústředím ve Velké Británii) je dceřinou společností amerického koncernu General Electric. Pomáhá profesionálním zdravotníkům a jejich pacientům ve více jak 100 zemích. Vize „healthy(?)magination“ směřuje k vývoji inovací a zavádění moderních technologií, zaměřených na snižování nákladů na lékařskou péči. Zatímco výdaje pacientů by se měly snižovat, moderní technika a nové přístupy mají současně zlepšovat dostupnost a zvyšování kvality a účinnosti lékařské péče na celém světě. K těmto snahám náleží i využívání dvou nových technologií, které představujeme.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz