Domů     Zajímavosti
Objev: Surfing pochází z náboženského obřadu
21.stoleti 19.8.2010

V letních dnech se po mořských vlnách prohánějí na pestrobarevných „prknech“ surfaři. Převažuje mínění, že jde o moderní sport zrozený až v 60. letech 20. století. Není to pravda! Archeologové i jiní badatelé nyní přinášejí důkazy, že obyvatelé Havajských ostrovů surfují nejméně 1500 let.

V letních dnech se po mořských vlnách prohánějí na pestrobarevných „prknech“ surfaři. Převažuje mínění, že jde o moderní sport zrozený až v 60. letech 20. století. Není to pravda! Archeologové i jiní badatelé nyní přinášejí důkazy, že obyvatelé Havajských ostrovů surfují nejméně 1500 let.

Dokazují to jeskynní črty nalezené nedávno na Havaji. Tam – a také na Tahiti – dorazili již ve 4. stol. n. l. Polynesané. Znali ploché dřevěné břišní prkno; nazývali ho paipo. Za hukotu vysokých příbojových vln jim umožňovalo překonat korálové útesy u břehů mnohem rychleji a snadněji než čluny či kánoe se zdvojeným trupem.

Surfovali bohové?
Vývoj neustrnul u krátkých břišních paipo. Praxe ukázala, že mnohem výhodnější je delší tvrdé prkno, jehož stabilita umožňuje plavit se i vestoje. Havajský pojem pro surfing –he’henalu –  znamenal i něco, co souvisí s meditací či se „svatým přijímáním“. Podle polynéské mytologie na nebeských vlnách surfovali mocní bohové.
Surfboard se stal symbolem společenského postavení – jako třeba dnes značka automobilu. Jak? Mocní do zeleného vlnění vyjížděli na vydlabaných prknech, dlouhých až šest metrů. Spíše to byly lodě z lehkého nepotopitelného dřeva stromu wili wili.
Chudším muselo stačit dřevo z banánovníku či chlebovníku – na mnohem menší plavidla. Nemohli si však vyrazit, kam chtěli. Havajské společnosti vládla kapu – soubor přísných hierarchických pravidel, odlišujících náčelníky od „obyčejných“ lidí. Jen vysocí hodnostáři měli k dispozici určité hezké útesy a pláže.

Často šlo o život!
To neplatilo v období hodování, které trvalo od října do ledna. Užasl nad tím i anglický kapitán James Cook, když u břehu zakotvil právě ve chvíli, kdy vrcholily karnevalové oslavy na počest boha Lona. Uviděl tisíc kánoí a deset tisíc ostrovanů – mužů, žen i dětí, jak s jásotem v příbojových vlnách provádějí rituály na prknech.
Nové objevy dokazují, že odvážlivci „nesportovali“ jako dnes. Počkali, až příboj dosáhne vrcholu, aby ve skupinách (20–30 osob) proplavali kolem dvou řad vln a zůstali na hřebenu největší z nich. Ta se divoce řítila k břehu, kde číhaly ostré skaly. O ty se prkna roztříštila na třísky. V té chvíli už byla bez majitelů. Ti z nich včas seskočili a ponořili se pod vodu, dokud se ničivá vlna nerozpadla. Hrdinou se stal chlapík, který v divokém běsnění doplul ke skalám co nejblíže.

Tak se valily vlny (informací)…
První zmínka v evropských pramenech o surfování na Havaji pochází od poručíka Jamese Kinga, jenž kompletoval deníky po smrti kapitána Jamese Cooka v roce 1779.
Náboženské aspekty surfování mizí s příchodem Evropanů – nových osadníků a křesťanských misionářů, kteří vše považovali za hříšné počínání. Příbojové vlny totiž domorodcům rovněž sloužily jako originální místo k namlouvání.
O renesanci surfingu se ve 20. letech 20. století zasloužil havajský plavec Duke Kahanamoku, jenž zvítězil na olympiádě a vyprávěl o životě ve své domovině. Surfovací prkna se v 50. letech minulého století začala vyrábět ze syntetických materiálů – polystyrénové pěny a sklolaminátu. Podobou se od prapůvodních dřevěných liší jen nepatrně. Ovšem dnešní surfaři náboženskou motivaci nejspíš nemají!

Více se dozvíte:
Jak to bylo doopravdy, Reader‘s Digest Výběr, 2005
www. surfing-waves.com
http://cs. wikipedia.org /wiki/

Ani surfování není stereotypní
Surfing je vodní sport, při němž surfaře na surfu unáší zlomená mořská vlna. Nejčastěji se používají surfy pro jízdu vestoje, nicméně někteří vyznavači jezdí na kneeboardech (jízda na kolenou), na bodyboardech, v kajacích, na vodních lyžích nebo dokonce  na vlastních tělech.
Obdobnými sporty jsou paddleboarding a mořský kayaking, ovšem ty nepotřebují vlny. Další sporty s podobným základem – např. kitesurfing a windsurfing – místo vln využívají sílu větru.
Surfing se podle typu surfu a stylu jízdy na surfu dělí na dvě hlavní odvětví – longboarding a shortboarding. Někdy se – kvůli rychlosti nájezdu na vlnu –
používá i rozjezd pomocí lana a motorového člunu.

Související články
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
Má pověst jedné z nejnavštěvovanějších sociálních sítí. S každým dalším přečteným příspěvkem však podle výzkumu vědců z Torontské univerzity naše psychika značně trpí. Autoři studie, která byla publikována v časopise Communications Psychology zjistili, že přihlášení na sociální síť X (dříve známé jako Twitter) sice u některých uživatelů vedlo k většímu pocitu sounáležitosti, zároveň ale bylo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz