Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 16.7.2010

Jaké nové technické hračky vyvinuli inženýři po celém světě? Ani v létě nelenili a na výsledky jejich práce se podíváme v pravidelné rubrice našeho časopisu.

Módní obrazovka

LED monitor GL2030M od BenQ

Na vzhledu záleží, a to nejen v případě provedení samotného monitoru, ale především z hlediska výsledného obrazu, jež produkuje. S novým LED monitorem GL2030M si užijete filmové přestřelky i automobilové honičky bez rušivých artefaktů a „duchů“ v obrazu. Další příjemnou vlastností moderních monitorů značky BenQ je i skutečně vysoký dynamický kontrastní poměr. GL2030M nabízí v současnosti nejvyšší dynamický kontrastní poměr na světě, hodnota 12 000 000:1 nasadila laťku všem konkurenčním produktům skutečně vysoko.
+ slušná kvalita
Předpokládaná cena: 3000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Daktyloskopie v praxi

Chytrý kufřík

Ztráta kufříku plného cenných dokumentů hodně zamrzí. Takový kufřík si lze připoutat řetězem kolem zápěstí, ale existují i jednodušší způsoby, jak lapkovi zabránit v proniknutí do zavazadla. Tento kufřík se neotevírá na základě číselného kódu, nýbrž přikládáním otisku prstu. Zámek si umí zapamatovat až 12 uživatelů a k tomu také dva administrátory.
+ do kufříku se bez použití násilí nikdo nedostane
– lupiči ovšem pro násilí nejdou daleko
Předpokládaná cena: 7000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Univerzální fotoaparát

Panasonic Lumix FX70

Fotoaparát Panasonic Lumix FX70 s dotykovým displejem je všestranný „univerzál“, který si poradí v každém prostředí. Jeho objektiv zaručuje ostré a jasné fotky i v potemnělých interiérech, kde jiné fotoaparáty zoufale zápasí s nedostatkem světla, a když jej vezmete na hory, na dovolenou k moři nebo na poznávací výlet, odmění vás dalším bonusem – do jeho záběru se totiž hravě vejdou i široké architektonické památky nebo početná partička výletníků. Kromě elegantního těla s precizní optikou zaujme i slušnou inteligencí – od automatického nastavení citlivosti přes volbu motivového programu až po kontinuální ostření – všechno zvládá sám extrémně rychle a bez zbytečných průtahů.
+ všestrannost
– V USA se prodává v přepočtu za 5500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Věšák se sluncem v duši

Jaké bude počasí?

V našem časopise jsme několikrát psali o chytrém nábytku, který umí třeba předpovídat počasí. A vida, konkrétní produkt je tady. Tento věšák, když se připojí k internetu, si sám stáhne meteorologické informace a na jejich základě vám poradí, co byste si měli vzít na sebe.
+ dobrý rádce
– na tuzemském trhu zatím není
Předpokládaná cena: okolo 4000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Bluetooth náramek

Jak nezmeškat hovor

Nechte se vibrujícím náramkem na své ruce upozornit na vaše příchozí hovory, když máte telefon v batohu nebo jej při práci nemůžete mít u sebe. Použít jej lze samozřejmě i v autě. Jak titulek napovídá, náramek je založen na bezdrátové komunikační technologii Bluetooth.
+ rychlá informace o hovoru
– levněji vyjde, když má člověk svůj telefon jednoduše při sobě
Předpokládaná cena: 1200 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Jak si chytit slunce

Lucerna na sluneční energii

Je-li horký den, ve kterém Slunce doslova žhne a posílá na Zemi spoustu energie, lze si tuto energii nastřádat. Žádný knot a petrolej, ale LEDka a solární panely s automatickým otevíráním. Pokud je zrovna pod mrakem, lucerna umí sosat energii i ze zásuvky.
+ není odkázána jen na jeden zdroj energie
Předpokládaná cena: 1700 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Notebook se 3D zobrazováním

Toshiba Satellite A665

Filmy ve 3D získávají stále větší popularitu. Po 3D televizích jsou k dostání i 3D notebooky. Nový Satellite A665 rovněž bude moci přehrávat na svém displeji 3D filmy, uložené na 3D Blu-ray discích . Notebook Satellite A665 je zaměřen na multimedia a hry a bude se dodávat i ve verzi bez 3D výbavy, přičemž oba modely budou v Evropě, na Středním východě a v Africe k dostání během třetího čtvrtletí 2010.
+ vysoká kvalita zobrazení
– v ČR zatím nedostupný
Předpokládaná cena: V USA se dnes prodává za cenu v přepočtu 55 000 korun
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Lampa, nebo stojan?

Speciální úkryt pro televizi

Na první pohled vypadá jako obyčejná lampa. Ale ouha, toto svítidlo je multifunkční. Může totiž sloužit jako důmyslný stojan a úkryt na LCD televizi. Ve chvíli, kdy je televize vypnutá, stínítko vyjede nahoru a televizi zakryje. Do lampy se vejde LCD televize až do úhlopříčky 23palců.
+ zajímavý nápad
– dostupné zatím jen v USA
Předpokládaná cena: 2000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Vybroušené reproduktory

Hudba kdykoliv a kdekoliv

Na první pohled tyto předměty vypadají jako drahé kameny, ovšem skrývají v sobě zajímavou technickou hračku. Jsou to malé přenosné reproduktory, které se dají připojit na vše, co je vybaveno 3.5mm jack konektorem. Na dvě AAA baterie dokáže tento 600mW reproduktor hrát až po dobu 32 hodin.
+ několik barvených odstínů
– k dostání zatím jen v Japonsku
Předpokládaná cena: 700 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz