Domů     Technika
Kvíz 21. století: Jak jste na tom se spotřebou energie?
21.stoleti 16.7.2010

Lidé dnešního vyspělého světa jsou na pravidelných dodávkách energie zcela závislí. Jen krátký výpadek proudu stačí způsobit obrovské škody, větší už by byl schopen uvrhnout svět do chaosu a anarchie. Na spotřebě energií však můžete i ušetřit. Pokuste se spolu s 21. STOLETÍM odhadnout hranice možností svojí šetrnosti.Lidé dnešního vyspělého světa jsou na pravidelných dodávkách energie zcela závislí. Jen krátký výpadek proudu stačí způsobit obrovské škody, větší už by byl schopen uvrhnout svět do chaosu a anarchie. Na spotřebě energií však můžete i ušetřit. Pokuste se spolu s 21. STOLETÍM odhadnout hranice možností svojí šetrnosti.

1.Fotovoltaika neboli přímé využívání sluneční energie je v posledních letech čím dál více „v kurzu“. Kromě rozsáhlých solárních elektráren, které u nás díky štědrým dotacím rostou jako houby po dešti, se také množí počet střech obyčejných obytných domů, na nichž jsou sluneční panely k vidění. Uvažovali jste někdy o vybavení svého domu tímto typem energetického zdroje?
a) ano b) ne

Na první pohled se zdá, že tento způsob získávání elektřiny patří k těm nejlepším možným. Energie ze Slunce je přece „zadarmo“. Pozornější lidé však mohou vůči fotovoltaice vznést řadu námitek. Při výrobě a dopravě zařízení je přece také třeba použít nějakou energii – tyto náklady výrobci vlastně zamlčují.  Nepředvídatelnost intenzity slunečního svitu z ní také dělá zdroj poměrně nespolehlivý a jako takový nepříliš vhodný pro výrobu energie ve velkém. Pro domácí použití jsou však solární panely jako stvořené. Střecha běžného obytného domu nabízí většinou okolo 50–70 m2 plochy. K výrobě jedné megawatthodiny ročně je zapotřebí asi 8–10 m2 plochy. Roční energetická spotřeba domu se pohybuje v rozmezí 10–20 MWh. Domácí solární elektrárna by tedy měla energetickou spotřebu bez problémů pokrýt.

2.Zdaleka největší podíl na celkové energetické spotřebě domácnosti mají výdaje na vytápění – v průměru si ukrojí celých 64 %. Kde se nejvíce utrácí, tam lze také přirozeně nejvíce ušetřit. Myslíte si, že jste pro vyvážení tepelných ztrát udělali maximum?
a) ano b) ne

Tepelné ztráty domácností se jistě výrazně liší. Vše nejvíce závisí na tom, zda je byt součástí většího bytového komplexu, či zda stojí o samotě, takříkajíc na „zelené louce“. Obecně platí, že teplo uniká z domů a bytů nejčastěji přes střechu, nezateplené zdi, netěsnící okna a dveře, skrze stavební prvky a konstrukce, nevytápěné prostory a v neposlední řadě také větráním. Komu jde o minimalizaci ztrát, měl by v první řadě provést zateplení stěn. K tomuto účelu má dnes na výběr ze skutečně širokého spektra matriálů. Mezi umělými vede například polystyren, stále větší popularitu si však získávají i materiály zcela přírodní, jako je izolace vyrobená z technického konopí, z papíru (celulózy), slámy, rákosových rohoží či ovčí vlny.  Ušetřit je však možné i za cenu menších nákladů. Na prvním místě je jistě vylepšení těsnění dveří a oken, velmi může napomoci také obalení tepelných trubek některým z izolačních materiálů. 

3.V žebříčku nejvyšších energetických nákladů domácnosti se na pomyslné druhé příčce umisťuje ohřívání vody. Z celkové bilance energetické spotřeby domácnosti nás možnost umýt se v teplé vodě stojí celých 20 % energie. Máte ve svém hospodaření s teplou vodou stále rezervy?
a) ne b) ano
Základním kritériem pro výběr ideálního zařízení pro ohřev vody pro domácnost je, jak často a v jakém množství vodu odebíráte. Čtyřčlenná rodina, která spotřebuje okolo 150–200 litrů vody denně, se může považovat za velkého spotřebitele. Pro takovou rodinu je také důležité, aby byla teplá voda k dispozici kdykoliv, kdy někdo z jejích členů otočí kohoutkem. Ideální pro ni bude, když si za ohřívací zařízení vybere boiler a nastaví jej na teplotu mezi 55–65 0C, při níž dochází k nejmenším tepelným ztrátám. Důležité je také jeho správné umístění – měl by být co nejblíže místu spotřeby, aby nedocházelo k tepelným ztrátám. Pro lidi, kteří spotřebovávají teplé vody podstatně méně, se zase podstatně více vyplatí pořídit si buď malý tlakový či beztlakový zásobník nebo průtokový ohřívač.

4.Jedním ze způsobů, jak v domácnosti ušetřit energii, je i správné používání ledničky či mrazáku. A jak jste na tom vy? Těsní dveře vaší ledničky dokonale? Odmrazujete ji pravidelně?
a) ano b) ne

Nejrůznější typy rozdílů v parametrech, jako je teplota, tlak či osmóza, takzvané gradienty, strukturují náš svět a činí jej příznivým místem pro život. Jejich udržování, které jde jaksi „proti srsti“ přirozenému běhu věcí, však vždy stojí energii. Krásným příkladem přístroje, určeného k udržování takového gradientu, je i obyčejná lednička. Se svým úkolem, jímž udržení velkého rozdílu mezi vnitřní a vnější teplotou, si však nemůže poradit jinak, než za cenu dodávání energie, nutné k pohánění jejího kompresoru. Pro to, aby byly energetické a potažmo finanční náklady na její provoz co nejnižší, je důležité, aby se co nejefektivněji zamezilo přílivu zbytečného tepla z vnějšku. Ledničky proto mívají zpravidla bílou barvu, která má největší schopnost odrážet sluneční paprsky. Důležité také je, aby lednička ideálně těsnila, byla pravidelně odmrazována a nestála v sousedství sálajících spotřebičů. V neposlední řadě závisí také na tvaru ledničky či mrazničky. Pultové spotřebovávají v průměru asi o 15 % méně energie než mrazničky skříňové.

5.Myčky nádobí patří dnes k již poměrně běžnému vybavení domácností. Z hlediska úspory energií záleží nejvíce na tom, jaký typ myčky máte doma.  Máte doma moderní myčku, vybavenou „šestým smyslem“, která je výrazně šetrnější?
a) ano b) ne

Ještě před pár lety měly myčky na nádobí podobný statut jako například videorekordéry v dobách pozdní totality – vlastnilo je jen několik málo „vyvolených“. Dnes jsou však tato zařízení již běžnou součástí velké řady domácností. Šetří nejen čas a nepříjemnou práci, ale také energii a vodu. Ve srovnání s ručním mytím jsou totiž dnešní typy již v podstatě úspornější. Dnešní „chytré myčky“ disponují senzory na monitorování míry znečištění vody, dokážou si samy nastavit i počet oplachů, dobu mytí i teplotu vody. Takto dokonale vybavené myčky jsou sice dražší, investice do nich se však z dlouhodobého hlediska vyplatí.

6.V domácnosti dnes může chybět ledasjaký přístroj, alespoň jeden osobní počítač však vlastní snad každá rodina. Celkovou energetickou spotřebu domácnosti může ovlivnit jak správný výběr počítače a doplňků, tak správné uživatelské chování. Vzali jste při pořizování a sestavování počítače do úvahy i energetické kritérium?
a) ano b) ne

Při výběru menšího energetického „žrouta“ na vašem pracovním stole je dobré vzít v úvahu několik kritérií. Pakliže netrváte nutně na stolním počítači, je energeticky výhodnější volbou notebook – jeho spotřeba je přinejmenším 3x nižší než spotřeba stolního počítače. Když už ale máte pocit, že se bez stolního počítače neobejdete, volte raději variantu „tower“, tedy počítač stojící na zemi, než variantu „desktop“, kdy tělo počítače (case) tvoří podložku pro monitor. V této poloze se počítač tolik nepřehřívá a spotřebuje tedy méně energie na chlazení. Důležité také je dobře se rozmyslet, na co vlastně budete počítač používat. Těm, kdo si pouze stahují emaily či editují texty, bude jistě stačit příkon menší, než 300 W. Pro náročnější práce je již třeba počítače o příkonu okolo 500 W. Svou roli v celkové energetické bilanci počítače hraje i monitor. Ploché LCD monitory jsou až 3x šetrnější než starší CRT. Symbol „Energy Star“, jímž jsou některé výrobky opatřeny, vás zase informuje, že přístroj má nízkou spotřebu v režimu „stand by“.

7.Režim „stand by“ je jedním ze způsobů, kterým výrobci usnadňují spotřebitelům život. Například televizi či stereo můžeme zdánlivě vypnout, kontrolka nám však signalizuje, že přístroj je kdykoliv ochoten probudit se například na požádání dálkového ovladače. Svítí vám v noci v bytě hodně takových kontrolek?
a) ne b)ano

Režimu „stand by“ neboli pohotovostnímu režimu se někdy přezdívá „energetický upír“. Přístroje jsou v něm vypnuty jen zdánlivě. Ve skutečnosti si však stále udržují funkce, které umožní jejich rychlé nastartování. Kvůli této výhodě jsou dnes přístroje s touto schopností prakticky standardní záležitostí. Kromě televize a počítačů je takto vybavena především řada počítačového příslušenství (monitor, tiskárna, kopírka), dále pak mikrovlnné trouby, ledničky, radiobudíky, nabíječky, klimatizace, elektrokotle či domácí alarmy. A jaké tedy pro Vás máme doporučení? Především je třeba disciplíny a přístroje, které nevyužíváte, skutečně vypínat či vytahovat ze zásuvky. Vhodné je také při výběru spotřebiče dbát na to, jak hospodárný přístroj v pohotovostním režimu je. Samozřejmostí by mělo být i vytahování nabíječek ze zásuvky, když je přímo nevyužíváte.

8.Parné letní dny se dají v kancelářích přečkat často už jen díky poměrně nákladnému přístroji – klimatizaci. I mezi těmito zařízeními však existuje poměrně široký výběr. Máte ve svém bytě či kanceláři nainstalováno takové zařízení?
a) ne b) ano

Klimatizace, která je dnes prakticky standardním vybavením kanceláří a bytů zejména ve Spojených státech a v západní Evropě, si pomalu, ale jistě začíná nacházet cestu i do našich budov. Jedná se každopádně o velkou investici a před jejím pořízením je proto třeba zvážit především to, zda jste již vyčerpali všechny možnosti, jak vaše prostory ochladit (žaluzie, stolní větráky atd.). Pakliže dospějete k nezvratnému závěru, že se bez klimatizace prostě neobejdete, dobře važte, jak moc budete toto zařízení vytěžovat.  Moderní klimatizační zařízení jsou sice dražší, dokážou však příjemně spřáhnout dvě funkce – v létě chladí a v zimě topí. Vždy je třeba mít na paměti, že délka potrubí by měla být co nejkratší, aby se přebytečné teplo neuvolňovalo zpět do místnosti. Stejně tak je třeba dávat pozor na otevřená okna – stejně jako u topení se dá „Pánu Bohu do oken“ i chladit. Dbát je také třeba na ekonomičnost provozu – vypínat zařízení vždy, když již není zapotřebí, a pravidelně jej zbavovat prachu a dalších nečistot, které zvyšují spotřebu.

Jak to vidí 21. STOLETÍ

Šetření elektrickou energií je nejen ohleduplné k životnímu prostředí, ale ve svém důsledku i finančně výhodné. Na každém opatření, které jsme vám doporučili, ušetříte sice drobně, dlouhodobě však může jít o částky skutečně významné. Více než 4 odpovědi „ano“ znamenají, že vám šetrné myšlení není cizí. Pokud jste však nenasbírali „ano“ ve všech osmi případech, máte stále co dohánět. V opačném případě přišel čas se nad sebou malinko zamyslet. Jen málokdy totiž máte vzácnou příležitost ulehčit přírodě i své peněžence zároveň.


Více se dozvíte na:

http://www.energetickyporadce.cz

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz