Domů     Objevy
Dá se z rukou vyčíst budoucnost?
21.stoleti 16.7.2010

Naše ruka prý připomíná knihu, která zaznamená životní cestu od prvního nadechnutí až po poslední vydechnutí. Osoba, ovládající tzv. čtení z ruky, z ní údajně vyčte jak minulost, tak zejména budoucnost. Je to možné?Naše ruka prý připomíná knihu, která zaznamená životní cestu od prvního nadechnutí až po poslední vydechnutí. Osoba, ovládající tzv. čtení z ruky, z ní údajně vyčte jak minulost, tak zejména budoucnost. Je to možné?

Odborně se tak setkáváme s pojmy palmistrie (z latinského palma = dlaň) nebo chiromantie (z řeckého cheir = ruka).

Ruce se stále otvírají
Palmistrii znali už od pradávna Číňané (kolem r. 3000 př. n.), Indové i Egypťané. Dlouho se považovala za umění, v 15. století o ní dokonce vyšla kniha. Středověk ji využíval k odhalování „čarodějnic“. Katolická církev „čtení z ruky“ zakázala. Zákaz však nevydržel dlouho, už v 17. století palmistrie rozkvétala – dokonce se vyučovala na německých univerzitách.
Čtení z ruky prožívalo zlatý věk v 19. století – nejen na poutích. Věhlas získávaly zejména tajemné cikánky. Kupodivu také dnes palmistrie žije velice intenzivně. Nejen proto, že její vykladači nepotřebují karty, mince, astrologické výpočty a jiné pomůcky – zájemci stačí jen rozevřít ruku! Tu ovšem – symbolicky vyjádřeno – rozevírá často i druhá strana, neboť pro vykladače (tzv. médium) i pro vydavatele knih se tato činnost stala výnosným byznysem.
Při působení na zájemce hraje výraznou roli psychologie, sugesce. Důležité jsou i neverbální projevy klienta, které vykladači mnohé napoví.

Je pestřejší než duha
Starořecký filozof Aristoteles ze Stageiry (384–322 př. n. l.) jako první vyslovil domněnku, že záhyby, rýhy a čáry v dlani jsou důsledkem souhry nervů a svalů, ovlivňované mozkem. Mezi rukou a mozkem prý existuje vývojový vztah. Praktikům tomu postačí vidět stavbu a vzhled ruky, zejména dlaně.
Ruka údajně odhalí, jaké jste měli dětství, ještě před svatbou prozradí, kolika se dočkáte potomků, ale i případných rozvodů. Předpoví i vaši pracovní kariéru, osobní život, lásky, radosti i trápení – včetně nemocí. Věru pestrá mozaika., která má více barev než duha.

Čára sem, čára tam…
Příznivci palmistrie největší význam přikládají uspořádání čtyř hlavních rýh (drah, čar, linií) na dlani. Víme, že v ní uvidíme více či méně zřetelné písmeno „M“. Tvoří ho čtyři nejdůležitější rýhy, které palmistrie zná – první čára k M představuje životní rýhu, druhá je tzv. hlavová rýha, třetí ukazuje rýhu osudu a čtvrtá srdeční rýhu. Hlavní čáry prorokují životní schopnost, myšlení, osud, city a pudy. Potom se vykladač podívá na vedlejší dlaňové čáry – rýhu zdravotní, sluneční, svatební a dětskou. Nechybí mj. Venušin pás a ponurý pás smrti.

Tady má jít o život!
Nejvýznamnější je životní rýha. Začíná pod Jupiterovým vrchem (mezi palcem a ukazováčkem) a táhne se kolem Venušina vrchu k zápěstí. Upřesněme, že Venušin vrch se nachází pod palcem směrem k zápěstí a je největší vyvýšeninou v dlani. Čím delší, jasnější a zřetelnější je životní rýha, tím odolnější má její majitel konstituci. Pokud rýha sahá až k zápěstí, považuje se za velice dlouhou. Jestliže je dobře zbarvená a hluboká, jde o znamení zdraví. Bledá a slabá linie signalizuje nemoci a tělesnou slabost. Bledost a šířka znamená nižší charakter. Je-li velice červená a hluboká, poukazuje na tvrdohlavost, brutalitu a prchlivost. Nejhorší ovšem je, pokud končí náhle a nepokračuje dál. To znamená náhlou nečekanou smrt.
Podle vědců se však jedná jen o teorii nepodloženou žádnými odbornými důkazy.


PRO
Jana Bavorová
chiromantička
Příroda nám dokáže do dlaní vepsat osud

Chiromantie je jedním z oborů, který se přibližuje k esoterické vědě. Lidské dlaně jsou jedinečné, tak jako otisk prstu pro kriminalisty. Dnes i podle chůze kriminalisté identifikují bankovního lupiče, neboť každý člověk je samostatnou identitou. I naše ruce dokážou vypovědět vše o naší mysli, charakteru, morálních dispozicích, genetických informacích atd.. Ukazují, co jsme prožili či co nás může čekat.
Základem věšteb je čtení čar z dlaní. Z levé ruky přečteme co nás může v budoucnosti čekat. Vše, co je nám dáno. S jakými dispozicemi jsme se narodili. Jaké nástrahy a překážky jsou před námi.. Z pravé ruky se dozvíme, jak na sobě dokážeme pracovat a jak si s naším životem poradíme. Čáry v dlaních se časem mění. Je to dáno tím, že jsme již určité události prožili. Zobrazují se nám události nové – novými čarami. Věštíme z obou rukou – a to jak z dlaní, z jejich čar, vyvýšenin, linek, prstů, jejich tvarů a dalších podrobností na rukou. Ty nám odhalí informace o povaze, zálibách, talentu člověka. Můžeme se dozvědět nejen i o duchovním vývoji či zdravotním stavu. Ruce jsou součástí našeho života, našeho těla a jsou a nenahraditelně různé u každého. Příroda nás dokáže i tímto způsobem rozlišit a vepsat nám do dlaní náš osud.

PROTI
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc., přední představitel Českého klubu skeptiků SISYFOS:

Palmistrie není podložena žádným vědeckým důkazem

Podobně jako jiné typy věštění – jako jsou astrologie nebo numerologie, tarot či kartářství – ani palmistrie není podložena žádným vědeckým důkazem. Jde o magii, esoteriku. Nic jiného než to, jakou fyzickou prací a s jakými chemickými látkami se osoba setkává, výjimečně jakou chorobou trpí, nelze pomocí palmistrie zjistit. Zdání věrohodnosti dociluje chiromant autoritativním vystupováním, svým charismatem a pověstí – a hlavně tzv. chladným čtením
(anglicky cold reading). Při něm v průběhu rozhovoru zkoumající osoba (médium) nepřímo získává od klienta (pacienta) osobní informace, které pak vhodně využívá. Klient se však poté mylně domnívá, že věštec získal informace o jeho životě mimosmyslově – a tím více mu sugestivně věří. Médium pozorně sleduje i vzhled klienta, jeho výrazy, pohyby, řeč. Jeho neurčité výroky s vysokou pravděpodobností odpovídají některým skutečnostem v životě klienta. Na úspěchu osoby, která „čte z ruky“ ,se také podílejí různé psychologické fenomény, jako např. tzv. Barnumův efekt. Tak se označuje obecně platný psychologický fenomén, kdy člověk má tendenci akceptovat jakékoli obecné a vágní popisy osobnosti jako přímo ušité na jeho osobu.

Jak to vidí 21. STOLETÍ

21. STOLETÍ považuje palmistrii za dovedné klamání důvěřivých lidí. Shoduje se s názory odborníků, že palmistrie – stejně jako jiné formy tzv. věštění – není nijak podložena prokazatelnými vědeckými důkazy. Pro mnohé věštce z ruky se touha jiných po poznání budoucnosti stala zdrojem výnosného zisku.

Více se dozvíte:
L. Kříž, M. Koukal: Povídání v magických energiích, Euromedia- IKAR, 2008
J.Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd, Nakladatelství Věra Nosková, 2008
http://www.panna.cz/panna/clanek/248 -cteni z ruky

Čtenářská anketa internetového vydání 21. STOLETÍ

Palmistrie či chiromantie, lidově „čtení z ruky“, prý umožňuje věštit budoucnost určitého člověka podle stavby a vzhledu jeho ruky (hlavně dlaně). Podle vašeho názoru to je:
Všeobecně možné, pokud to provádějí zkušení praktici. 10%
Možné pouze v některých případech –zejména u psychicky snadno ovlivnitelných lidí. 15%
Maximálně ukazatel, jak náročnou fyzickou práci člověk vykonává, výjimečně jakou vážnou chorobu má. 20%
Pouze magie, esoterika, protože taková zkušenost není podložena žádným vědeckým důkazem. 43%
Nemám dostatek informací. 12%

Další článek
Související články
V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě. U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo borrelií infikováno i více než 30 […]
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Rychlejší, levnější a také ekologicky udržitelnější vývoj léků umožní průlomová technologická platforma AMADEUS, kterou ve výzkumném institutu CATRIN při Univerzitě Palackého vyvíjí Alexander Dömling. Evropská výzkumná rada mu na to udělila prestižní grant s dotací 3,4 milionu eur. Cíl pětiletého projektu prozrazuje již jeho název: Automatizované, miniaturizované a zrychlené objevování léčiv (AMADEUS). Výzkumníci budou provádět chemické […]
Kredit českých archeologů jakoby sahal na špičky pyramidy a zároveň k samým základům podzemních hrobek. Napříč věky, kontinenty a s rozdílnými terény v posledních letech dosáhli omračujících nálezů. Patří k nim i práce na lokalitě Wad Ben Naga v Súdánu. Egypt nabízí desítky archeologických lokalit. V Deltě Nilu, ve středním Egyptě, Horním Egyptě. Další jsou i v sousedním Súdánu, kde čeští […]
Zvířecí kůže je součástí lidského odívání už od pravěku. Nyní se podnikatelé snaží přijít s její etičtější, ekologicky udržitelnější a efektivnější náhradou. A daří se jim to, spojence našli v houbách. V nepříliš vzdálené budoucnosti bychom tak mohli nosit kožené boty, které, když doslouží, bude možné rozložit kompostováním. Houby jako zdroj materiálu pro zhotovování nejrůznějších […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz