Domů     Technika
Abeceda
21.stoleti 16.7.2010

ENERGETIKA OD A DO ZENERGETIKA OD A DO Z

Asociace ENTSO-E
Sdružuje 42 provozovatelů elektroenergetických přenosových soustav z 34 zemí Evropy – členů i nečlenů EU, reprezentujících Evropu od Portugalska po Polsko a od Dánska až po Řecko. Asociace, jejímž členem je i společnost ČEPS, usiluje o dotvoření a fungování evropského vnitřního trhu a přeshraničního obchodu s elektřinou, zajištění optimálního řízení a rozvoje evropských přenosových soustav.
Bilance
znamená vyváženost. V elektrizační soustavě musí v každém okamžiku být vyrovnaná bilance, tedy výroba musí odpovídat spotřebě. Elektřinu nelze skladovat. Pokud rovnováha není zachována, dochází k výkyvům nominální frekvence 50 Hz. Odchylky od této hodnoty vedou k poklesu kvality dodávané elektřiny, při hrubějším nedodržení 50 Hz v soustavě jsou automaticky odpojovány výrobní zdroje. V extrémních situacích může dojít k rozpadu soustavy na velkých územích, resp. ke stavu black-out, neboli totálnímu výpadku soustavy.
Cena elektřiny
Je to částka, kterou zaplatíme za jednotku spotřebované elektřiny. Skládá se z regulovaných a neregulovaných složek. Promítá se o ní mj. cena za výrobu, přenos, distribuci elektřiny a za související služby, přičemž výši regulovaných složek určuje Energetický regulační úřad.
ČEPS
Je akciová společnost, provozující ze zákona přenosovou soustavu České republiky. 
Distribuční soustava
dopravuje elektřinu ke konečnému spotřebiteli. Tvoří ji vzájemně propojený soubor vedení a zařízení o napětí 0,4 až 110 kV, součástí je měřicí, ochranná, řídicí a zabezpečovací technika. Největšími provozovateli  distribučních soustav u nás jsou ČEZ Distribuce, E.ON Distribuce, a.s. a PREdistribuce, a.s. Kromě nich existuje řada malých, tzv. lokálních distribučních soustav. 
Elektrizační soustava
Je tvořena elektrárnami, sítěmi a transformačními stanicemi. Současná podoba se vyvíjela – od závodních a městských elektráren přes propojení lokální soustavy až k územním propojením elektroenergetických soustav Evropy, USA, Ruska a Číny.
Frekvence
V případě elektroenergetiky jde o počet kmitů napětí, resp. proudu za vteřinu. V Evropě se používá nominální frekvence 50 Hz, v USA 60 Hz.   
Grid
je anglický ekvivalent pro české slovo „síť“. V energetice je to často používaný výraz. Rozumí se jím elektrická síť.
Hertz
Označení pro jednotku frekvence. Název dostala podle fyzika Heinricha Rudolfa Hertze, badatele v oblasti elektromagnetických vln (22. 2. 1857–1. 1. 1894), který ve svých 30 letech provedl svůj nejslavnější pokus – praktický důkaz šíření bezdrátových vln.
Izolátor
Je součástí venkovního (neizolovaného, tj. holého) vedení a slouží k nevodivému uchycení vodiče.
Impedance
Je komplexní odpor, kterým se spotřebič „brání“ průchodu střídavého proudu. Má reálnou a imaginární (jalovou) složku.
Jalový výkon
Vzniká při průchodu střídavého proudu spotřebičem kapacitního charakteru (kondenzátor), a je spotřebováván při průchodu střídavého proudu spotřebičem induktivního charakteru (cívka).
Kodex přenosové soustavy (Kodex PS)
Jinak též Pravidla provozování PS, je soubor veřejně dostupných dokumentů, který – v souladu s Energetickým zákonem – udává technická pravidla provozování přenosové soustavy včetně podmínek připojení a dalších souvisejících činností.
Licence
neboli oprávnění. Termín se používá i v energetice. Licence muže být na výrobu elektřiny, na provozování přenosové i distribuční soustavy, na nákup služeb (podpůrných, systémových atd. Licenci uděluje nadřízený orgán, v energetice je jím Energetický regulační úřad.
Mezinárodní obchod s elektřinou
Probíhá prostřednictvím aukcí na přidělování kapacit přeshraničního propojovacího vedení. V ČR se rozvinul po roce 2000. Do roku 2009 poskytovala služby aukční kancelář společnosti ČEPS, od 1. ledna 2010 funguje Společná aukční kancelář pro region střední a východní Evropy (CAO Central Allocation Office GmbH) v německém Freisingu.
N-1
je pro elektroenergetiky bezpečnostní kritérium. Znamená, že soustava, zde elektrizační, musí být bezpečně provozovatelná i tehdy, vypadne-li jeden prvek této soustavy (elektrárna, transformovna, vedení apod.).
Ohmův zákon
Je základním zákonem elektrotechniky, který udává vztah mezi napětím, proudem a odporem: proud procházející obvodem je přímo úměrný elektrickému napětí. Jeho autorem je německý fyzik Georg Simon Ohm (16. 3. 1787–7. 7. 1854), který formuloval a vydal tento zákon v roce 1827. 
Přenosová soustava
Je systém nadzemních vedení velmi vysokého napětí, transformátorů, odpojovačů, vypínačů, bleskojistek, kompenzačních prvků a systémů řízení a regulace sítě. Slouží k přenosu elektrické energie z elektráren do distribučních soustav. Českou přenosovou soustavu tvoří 2900 km vedení 400 kV a 1440 km tras vedení 220 kV, 38 rozvodných zařízení 420 kV a 245 kV umístěných ve 30 transformovnách. Do přenosové soustavy patří i dvě rozvodny 123 kV a 105 km tras vedení 110 kV. Jediným provozovatelem je společnost ČEPS, a. s.
Regulační stupeň
Je v energetice často používaný pojem. Vyjadřuje stav bilanční rovnováhy, tedy je-li nutné v daném okamžiku snížit či zvýšit výrobu tak, aby odpovídala okamžité spotřebě.  Toto udržování trvalé bilanční rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny v elektrizační soustavě při respektování sjednaných plánů výměn elektřiny se zahraničními provozovateli přenosových soustav vykonává dispečink společnosti ČEPS.
Super Grid
je představa transkontinentální sítě, která propojí velká centra výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie s místy spotřeby elektřiny. Solární zdroje na Sahaře a Středním východě, větrné parky na atlantickém pobřeží Evropy a severní Afriky, větrné zdroje v lokalitách Severního a Baltského moře, přečerpávací elektrárny v Alpách budou spojeny s průmyslovými a rezidenčními aglomeracemi v celé Evropě.  
Transformátor
je měnič střídavého proudu, mající tři hlavní složky: vinutí, magnetický obvod a izolační systém. V elektroenergetice se používá k transformaci (přeměně) vyššího napětí na nižší a naopak. Transformátor může být blokový (generátor elektrárny na vedení vvn), distribuční (z vedení vvn/vn ke spotřebiteli) či napájecí (pro transformaci napětí nn na nižší napětí).
Uzemnění
Je to vodivé spojení elektrického obvodu se zemí pomocí zemniče. Používá se například jako ochrana před nebezpečným dotykem; jde o součást ochrany živých tvorů a fyzických předmětů.
Vedení
V energetice se pod pojmem vedení rozumějí sítě (nadzemní linky, kabely) pro přepravu elektřiny. Mohou být o různém napětí. Norma ČSN 33 0010 udává hodnoty jednotlivých napěťových úrovní:  zvn – zvláště vysoké (300–800 kV), vvn – velmi vysoké (52–300 kV), vn – vysoké (1–52 kV) a nízké (1 kV a nižší) napětí. První 110 kV vedení v Evropě (Lauchhammer–Riesa) v délce 50 km bylo zprovozněno v r. 1912. Vedení o ultra vysokém napětí 1200–1500 kV se budují např. v Číně.
Záložní zdroje
Stejně jako má každé auto rezervu, tedy náhradní pneumatiku, musí i elektroenergetický systém mít zálohy, tj. zdroje, které jsou v případě výpadku jiného zdroje – elektrárny, vedení, transformační stanice – schopny jej v určitém časovém intervalu nahradit. Tyto zdroje musejí mít schopnost rychlého uvedení do provozu, tzv. rychlého startu. Tento požadavek splňuje nejlépe vodní a plynová elektrárna.

Další článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz