Domů     Zajímavosti
Můžeme opravdu věřit horoskopům?
21.stoleti 19.6.2010

Snaha o věštění budoucnosti jednotlivce či dokonce skupiny nebo národa není dítětem nové doby. Tento sociologický a kulturně-historický fenomén provází lidstvo nejméně od časů, ze kterých se zachovaly nějaké písemné záznamy.Snaha o věštění budoucnosti jednotlivce či dokonce skupiny nebo národa není dítětem nové doby. Tento sociologický a kulturně-historický fenomén provází lidstvo nejméně od časů, ze kterých se zachovaly nějaké písemné záznamy.

Již několik tisíciletí před naším letopočtem sledovali hvězdy astrologové kolem východní části Středozemního moře – Babyloňané, Chaldejci, Sumerové, Židé i Egypťané V kultuře starého Egypta byla astrologie považována za dar bohů. Jednotlivá znamení se spojovala s různými bohy a jejich vlastnostmi.
Slovo „horoskop“ je odvozeno z řeckého výrazu „horoskopos“ („znamení času“). Horoskopy mívají nejčastěji formu astrologické tabulky nebo obrazce; zachycuje postavení vesmírných těles v souvislosti s určitým okamžikem a místem na Zemi. Čím přesnější je určení těchto faktorů, tím přesnější má být předpověď.

Věří i dnešní intelektuálové
Astrologii začali zpochybňovat někteří pokrokoví myslitelé již od antiky. Dále však vesele vzkvétala – i díky tomu, že se vyučovala na vysokých školách. Radikálně se proti ní postavil až Johanes Keller (KEPLER??)(1571–1630). Od té doby se datuje otázka: „Je astrologie k něčemu dobrá?“
Známý astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc., vysvětluje: „Okolnost, že na tuto otázku vůbec musíme odpovídat ještě na počátku XXI. století, souvisí s překvapujícím zjištěním, že astrologie má u nás své skalní příznivce – především v uměleckých kruzích….“ Dále tento reprezentant Českého klubu skeptiků Sisyfos upřesnil, že astrologii obhajují i někteří filozofové, technici a přírodovědci. Mezi nimi jmenuje mj. doc. Ing. Antonína Baudyše, CSc.

Objev: Katana Heydricha chtěli zabít podle horoskopu!
Psychotronik Lubomír Kříž pro 21. STOLETÍ uvedl dost neznámou, ale závažnou historickou skutečnost: Od členů bývalé vlivné mystické společnosti Psyche se dozvěděl, že horoskopům věřila v době 2. světové války i Benešova exilová vláda v Londýně. Požádala uvedenou společnost, aby pro ni vypracovala horoskop zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, proslulého kata českého lidu. Mystici se měli zvlášť soustředit na jeho tzv. kritické dny. „Na základě tohoto horoskopu byl připraven parašutistický výsadek, který atentát uskutečnil 27. května 1942 v pražských Holešovicích,“ upřesnil Lubomír Kříž.

Pokroky astronomie je nezajímají?
Vědci tvrdí, že planety – pouhé, byť ohromné, kusy kamene – přece nemohou nějak určovat životní osudy lidí na Zemi. Dalším záporem je, že předem daný horoskop by znamenal popření svobodné vůle jednotlivce. Astrologové naopak moderní vědě vytýkají, že ztratila možnost intuitivního chápání vazeb mezi vnitřní a vnější realitou.
Pádný je vědecký argument, že starověká astrologie mohla v principu pracovat pouze s pěti planetami, které lidé viděli očima a podle nichž určovali osud. Teprve od konce 18. století pokrok astronomie přidal další tři planety. Ty tudíž nemohly být součástí historické zkušenosti, kterou se zaštitují astrologové dosud! Povahu astrologie nejlépe vystihují slova Jiřího Grygara:„Astrologie je už dlouho dobrá jen jako odstrašující příklad, kam až vede pohrdání principy vědecké metody.“

Na vzdálenosti planet jim nezáleží?
Moderními metodami se podařilo zjistit, že vzdálenosti planet (zejména Merkuru, Venuše a Marsu) od Země se v čase mění – např. u Marsu od 56 až do 400 milionů kilometrů. Gravitační působení tak kolísá v poměru 50 : 1. To však astrologové kupodivu neberou v úvahu a tvrdí, že na vzdálenosti planet od Země prý vůbec nezáleží, takže není žádný důvod, proč by se při sestavování horoskopů měli upřednostňovat pouze planety naší sluneční soustavy.
Nejnovější problém současným astrologům způsobil v roce 1995 objev první extrasolární planety (exoplanety) u hvězdy slunečního typu. Nyní astronomie zná již na 200 exoplanet o velké hmotnosti (minimálně pětinásobku hmotnosti Země). Ovšem na tyto nové poznatky astrologie vůbec nereaguje! „Jak lze potom věřit horoskopům založeným na sledování devíti planet s relativně velmi nízkými hmotnostmi?“ ptá se dr. zasvěceně Jiří Grygar.

PRO
Emil Václav Havelka,
jeden z nejlepší oficiální desítky světových astrologů:
Hvězdy naznačují, osud si každý tvoří sám!
Horoskopu lze věřit tehdy, když ho připravuje profesionální astrolog, a nikoli nějaká redaktorka. Profesionálové dělají osobní horoskop na místo a datum narození. Jde-li o místo a minutu narození, bývá úspěšný na devadesát procent. Je to vlastně takový jízdní řád, který ukazuje cestu, kterou se po narození vydáte. Symbolicky naznačuje, kdy máte nasednout do vlaku, s kým, co si máte vzít za zavazadla, kde máte přesednout, abyste byli úspěšní.
Pokud to nevíte, tak se váš život nějakým způsobem odvíjí podle pohybů vesmírných těles. Kdo má o nás rozhodovat? Slunce, Měsíc, sluneční vítr a sluneční erupce. To je vidět na různých přírodních katastrofách, jako jsou třeba zemětřesení či erupce sopek. Když díky horoskopu víme, jak se vyhnout možnému nebezpečí, můžeme být v klidu, nebo naopak ve vhodné době aktivní. Z horoskopu vše přesně vyčteme, i když nám přímo neříká, že se nám něco stane, anebo naopak nás čeká úspěch. On říká, že máme tyto možnosti. Když je využijeme, tak možnost úspěchu je daleko větší než když dopředu nevíme nic. Když se někdo narodí a bude vědět, co má v určitém období života dělat, pomůže si. Pokud to však vědět nebude, je odkázán na to, co se děje, aniž by mohl zasáhnout opravně do svého osudu. My astrologové říkáme: Hvězdy naznačují, osud si každý z nás tvoří sám!

PROTI
Prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc., přední představitel Českého klubu skeptiků SISYFOS:
Horoskop nemá žádnou vypovídací hodnotu

Horoskop právě tak jako astrologie patří do oblasti esoteriky. Tak označujeme širokou sféru dříve tajných, dnes spíše tajemných učení, která byla přístupná jen osobám vyvoleným a zasvěceným. Podobný význam má termín „okultismus, který se však spíš používá pro praktickou stránku esoteriky, filozofického pohledu na svět. Cílem esoteriky je poznat skrytá tajemství světa pohledem „zvnitřku“.
Horoskop samozřejmě nemá žádnou vypovídací hodnotu. Pravdivost předpovědí, získaných pomocí horoskopu, byla ověřována i exaktními vědeckými testy. Vždy ukázaly, že astrologie ani horoskopy nefungují. Úspěšnost astrologů u veřejnosti a víru v horoskop lze vysvětlit tím, že horoskop umožní astrologům, aby jejich věštění získalo na přesvědčivosti a „vědeckosti“, a aby před věštěním navázali se svými klienty bližší kontakt a blíže je poznali.
Přesvědčivost astrologů lze snadno vysvětlit psychologicky. Uplatňuje se zde Barnumův efekt. Jde o psychologický fenomén, kdy člověk má tendenci akceptovat jakékoli obecné a vágní popisy osobnosti jako přímo ušité na jeho osobu. Dále zde mj. působí i placebový efekt, při kterém se uplatňuje autosugesce: Pacient vnímá placebo (léčebný prostředek bez vlastní účinnosti) jako účinný lék a je přesvědčen, že mu lékař nebo léčitel skutečně pomáhá.
„Horoskopie“ v médiích – včetně rozhlasu a televize – slouží ovšem jen k pobavení.

Jak to vidí 21. STOLETÍ
21. STOLETÍ plně souhlasí s názorem vědců, že soudobí astrologové se rádi odvolávají na dávnověké zkušenosti svých předchůdců, uložené do hermetických astrologických spisů. Starověká astrologie však narážela na problémy, pokud jde o nepřesnosti v měření času a úhlových poloh. A co je hlavní – neznala všechny dnešní planety! Horoskopy, až už je sestavují sebeznámější astrologové, jsou a budou vždy jen pastí na neznalé důvěřivce.

Čtenářská anketa internetového vydání 21. STOLETÍ
Nejen astrologové z horoskopu, který souvisí s polohou nebeských těles, odvozují vlastnosti i budoucnost člověka. Je to podle vašeho názoru možné?
Je to možné v každém případě. 17%
Lze tomu věřit výhradně u velmi zkušených astrologů. 12%
Možné to je pouze u některých osob, pro které horoskop opravdu platí. 10%
Není to možné vůbec, protože vše odporuje vědeckým zákonitostem. 36%
Nemám dostatek informací 25%

Více se dozvíte:
L. Kříž, M. Koukal: Povídání v magických energiích, Euromedia – IKAR, 2008
J.Heřt: Výkladový slovník esoteriky a pavěd, Nakladatelství Věra Nosková, 2008
Věda kontra iracionalita, Nakladatelství Věra Nosková, 2008
http://www.wikipedia.cz

Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz