Domů     Medicína
Rakovině děložního čípku se dá předejít
21.stoleti 21.5.2010

Podle nejnovějších vědeckých poznatků má většina lidí dispozice k rakovinnému bujení. Mezi ženami celosvětově nejvíce řádí rakovina prsu. Následuje karcinom děložního čípku. Vědci nyní objevili nové možnosti jeho prevence či léčby.Podle nejnovějších vědeckých poznatků má většina lidí dispozice k rakovinnému bujení. Mezi ženami celosvětově nejvíce řádí rakovina prsu. Následuje karcinom děložního čípku. Vědci nyní objevili nové možnosti jeho prevence či léčby.

Rakovina děložního čípku je nejrozšířenější nemocí, která se přenáší pohlavním stykem. Každoročně jí ve světě podlehne 250 000 žen. V Evropě každých 18 minut jedna postižená umírá. ČR patří k zemím s vůbec nejhorší statistikou výskytu karcinomu děložního čípku. Každý rok vyslechne tuto smutnou diagnózu více než 1000 našich žen. A co je nejhorší – téměř každá druhá z nich zemře. Je mezi nimi i mnoho mladých obětí.

Připomíná hlavičku hříbku
Děložní čípek (hrdlo) je spodní část dělohy, kterou děloha přechází a ústí do pochvy. Ačkoliv neslouží přímo k uhnízdění oplodněného vajíčka a vytvoření prostředí pro vývoj plodu, jeho funkce není zanedbatelná. Tvoří jakýsi „komunikační kanál“ mezi dutinou děložní a pochvou, potažmo vnějším prostředím. Vnější část hrdla (čípek, latinsky cervix) vypadá jako hlavička hříbku, který má uprostřed malý otvor.
Pokud dochází na povrchu čípku k nekontrolovanému množení buněk změněných infekcí HPV, jde o rakovinu

Pozor na HPV 16 a 18!
Pokud jde o rakovinné bujení, není tajemstvím, že napadá nejrůznější části těla, navíc různými formami.
Ke vzniku rakoviny děložního čípku může dojít po jeho infikování lidským papilomavirem – HPV (human papilloma virus). Tento mikroskopický virus má schopnost způsobovat v buňkách děložního čípku velké změny, kterými odstartuje nekontrolované rakovinné bujení. Lidský papilomavirus (HPV) není žádnou bílou vránou – za život se s ním setká až 80 % sexuálně aktivních žen.
Kromě HPV 6 a 11, které způsobují benigní (nezhoubné) genitální bradavice (i u mužů), existují další typy označované 16 a 18. Ty jsou zodpovědné za nejvíce případů karcinomu děložního hrdla.
Naštěstí samotná infekce ještě neznamená hrozbu nádoru (tzv. prekancerózní stav). Organismus mladé ženy se s virem dokáže vypořádat a zvládnout infekce vlastními silami imunitního systému.

Hlavní je čas!
K rozmanitým problémům však dochází, když u některých žen infekce HPV přetrvává delší dobu (6 měsíců a více). Záludný virus nastartuje v buňkách určité změny, tzv. dysplastické. Dochází k porušení normální struktury buněk, které musí lékaři dále pečlivě sledovat. Lékař doporučí častější opakování stěru pro cytologické vyšetření, kolposkopii (vyšetření děložního čípku pomocí zvětšovací optiky), eventuálně biopsii (odebrání vzorku tkáně pro laboratorní
zkoumání). Od dysplastických změn buněk děložního čípku už je pouze krok ke vzniku karcinomu.
Rozvoj rakoviny děložního hrdla obvykle trvá řadu let, i když ve vzácných případech se tato smutnohra může odehrát během jednoho roku. „Stejně tak jako u všech jiných druhů rakoviny, i u karcinomu děložního čípku je velmi důležité diagnostikovat toto onemocnění včas!“ zdůraznil pro 21. STOLETÍ známý onkolog prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc. Pravdivost jeho slov letos v dubnu potvrdila také tenistka Martina Navrátilová, u které lékaři odhalili rakovinu prsu – naštěstí včas.

Neštěstí přichází nenápadně
Nákaza HPV se obvykle neprojevuje žádnými příznaky, takže pacientky pravděpodobně vůbec nevědí, že infekci mají. Většina žen se o HPV dozví až z cytologického vyšetření. Naštěstí karcinom děložního čípku je určitou výjimkou – patří mezi typy rakovin, kterým lze předcházet. Právě proto je nutné dbát na prevenci a dodržovat pravidelné gynekologické prohlídky.Vždyť nositelem HPV virů, které rakovinu děložního čípku způsobují, je až 80 % sexuálně aktivní populace. Jistou prevencí by se stala sexuální abstinence, což je situace obtížně představitelná.
S infekcí HPV se v průběhu života setká až 80 % žen, u většiny z nich však infekce samovolně odezní. U některých žen však přetrvává, a právě ony mají zvýšené riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Navíc se infekce mohou opakovat.

Léčení není stereotypní
První stadium nemoci lze dobře rozeznat lékařskými přístroji a laboratorním vyšetřením. Pokud není nádor včas odstraněn, při pohlavním styku se objevuje krvavý výtok a krvácení. V pozdním stadiu rakovina způsobuje bolest močovodů.
V tomto období postižená žena nepociťuje žádné příznaky, přítomnost HPV se dá zjistit jen odborným vyšetřením, které je součástí každoroční preventivní gynekologické prohlídky, hrazené státem.
Při stanovení léčby je důležité zjistit, v jakém stadiu se nemoc nachází. U rakoviny v raném stadiu se obvykle provádí chirurgické odstranění tkáně. U stadií, která se již nedají léčit operativně, pomáhá ozařování. Nechybí ani chemoterapie, někdy i zmrazování.

Výrazně chrání nové očkování
Převratným novým způsobem absolutního zamezení HPV infekce je očkování, což u většiny druhů rakoviny je zatím jen pouhým snem. Vakcína Silgard pomáhá chránit proti čtyřem typům lidského papilomaviru (HPV): dvěma typům 16 a 18, které způsobují přibližně 70 % případů rakoviny děložního čípku, vulvy (zevní části ženského pohlavního ústrojí) a vagíny. Dále to jsou dva další typy – 6 a 11, které způsobují cca 90 % případů genitálních bradavic.
Princip očkování spočívá v podání látky podobné součástem virové částice. Je bezpečné – nevyvolá virové onemocnění, naopak nabudí imunitní systém k tvorbě protilátek. Ty pak chrání organismus před infekcí.
Očkování je ovšem určeno především pro dívky ve věku už od 9 do 26 let, které jsou nejcitlivější k HPV infekci. (Mladé dívky u nás začínají sexuálně žít ve věku kolem 18 let.) Organismus v tomto věku snadno tvoří vysoké hladiny protilátek, které zaručují dobrou ochranu. Nejúčinnější ochranu představuje očkování ještě před prvním kontaktem s touto infekcí, tedy nejlépe před začátkem sexuálního života. Vakcína se podává ve formě injekcí ve třech dávkách.
Lékaři však upozorňují, že vakcína určená pro mladé dívky a ženy tato již vzniklá onemocnění nevyléčí a zároveň nenahrazuje pravidelné gynekologické prohlídky. Z dlouhodobého pohledu ovšem stoprocentně ochrání před vznikem infekce HPV a rozvojem jejích projevů. Je tedy prevencí před vznikem abnormit, vedoucích k nádorovému bujení.

Více se dozvíte
Z. Dienstbier, Původním povoláním lékař, RADIX 2007
Z. Dienstbier, E. Skala: Co bychom měli vědět o rakovině, Liga proti rakovině Praha, 2005
http://www.delozni –cipek. cz
http://www.lpr.cz
 
Žhavá čísla, ze kterých mrazí
Nejnovější zjištění ukazují, že se diametrálně liší situace v různých zemích. Ve východní Evropě každý rok lékaři rakovinu děložního čípku diagnostikují u 30 000 žen, zatímco v západní Evropě onemocní ročně jen 12 000. Také úmrtnost na rakovinu děložního čípku je 2–4krát vyšší u žen ve východoevropském regionu oproti západoevropskému. Velmi úzce to souvisí s časovým zanedbáním návštěvy lékaře, který může tuto hrozbu včas odhalit.

Na co si dávat pozor?
Nejdůležitějším rizikovým faktorem a podmínkou vzniku nádoru je infekce rizikovým typem HPV. Další rizika: nízký věk začátku sexuálního života, střídání sexuálních partnerů a nechráněný pohlavní styk. Spolehlivou ochranu proti HPV infekci nepředstavuje ani kondom. Proč? Infekce se nepřenáší jen přímým sexuálním stykem, ale také dotykem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Nejde jen o to, kolik sexuálních partnerů žena za svůj život má, ale záleží i na sexuálním chování obou partnerů. Rovněž u karcinomu děložního hrdla prokázán negativní vliv kouření žen. Podíl používání hormonální antikoncepce zatím odborníci dostatečně neprokázali.

Dost pomáhá partnerská věrnost!
Na rozdíl např. od rakoviny prsu vznik karcinomu děložního čípku nezávisí na dědičných dispozicích. Ženy se nejčastěji infikují viry, které rakovinu způsobují, mezi 15. až 25. rokem života. Přednádorové stavy se nejčastěji zjistí u žen mezi 25. a 35. rokem a invazivní rakovina nejčastěji mezi 30. a 60. rokem. Pozor: Ohroženy jsou všechny sexuálně aktivní ženy a dívky. Velmi důležitou „bezpečnostní pojistkou“ je stálý sexuální partner. HPV může způsobit mj. karcinom konečníku či penisu. Vždy koncem ledna se koná Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku.

Předchozí článek
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz