Domů     Zajímavosti
5 nejšílenějších atrakcí na světě
21.stoleti 21.5.2010

Pouť plná atrakcí, to je sen snad každého dítěte, ovšem leckdy si adrenalinový zážitek nenechají uniknout ani dospělí. Existují ovšem atrakce, před jejichž návštěvou by každý měl uzavřít nějakou pojistku. Pouť plná atrakcí, to je sen snad každého dítěte, ovšem leckdy si adrenalinový zážitek nenechají uniknout ani dospělí. Existují ovšem atrakce, před jejichž návštěvou by každý měl uzavřít nějakou pojistku.

Třeba taková horská dráha, na které se již dvě a půl vteřiny po startu řítíte rychlostí 217 kilometrů v hodině. Nebo kolotoč, na kterém se točíte ve výšce 276 metrů nad zemí. Pojďme se nyní podívat na tyto šílené, ale i lákavé atrakce podrobněji.

Cannonball Loop
Typ: tobogan
Místo: USA,
Rok otevření: Vernon Township

V letech 1978 až 1996 byl v americkém New Jersey otevřen Action Park – místo, které se stalo legendou. A to ne v tom nejlepším slova smyslu, během jeho existence se místní atrakce staly osudnými šesti lidem, mnozí další si odtud odnesli těžká zranění. Ne nadarmo pak toto zábavní centrum bylo nazýváno „Parkem smrti“.
V roce 1985 zde byl otevřen jeden ze symbolů parku –skluzavka Cannonball Loop. Jednalo se o uzavřený vodní tobogán se smyčkou, takže člověk chvíli jel hlavou dolů. Reklamní poutače slibovaly neobyčejný zážitek, jenže vše se nakonec trochu zvrtlo.
K testování tobogánu byli přemlouváni zaměstnanci parku, za zkušební jízdu jim vedení centra nabídlo sto dolarů. „Před jízdou jsme si nakoupili ohromné množství alkoholu, abychom si ten zážitek raději nepamatovali,“ vzpomínal později jeden z „testovacích jezdců“ Tom Fergus. Atrakce sice byla uvedena do běžného provozu, ten však komplikovala řada nehod. V tobogánu nebyl nijak velký tlak vody, lidé si v něm často odřeli záda či si rozbili nos. Běžnou havárií bylo i to, že se někdo v tubusu zasekl a jednoduše v něm uvízl. Představa, že někdo visí v úzkém tubusu hlavou dolů s naraženým temenem, kolem něj neustále teče voda a navíc třeba trpí klaustrofobií, není nikterak příjemná.
Chyba byla už v samotné konstrukci toboganu. Podobné smyčky na jiných atrakcích mívají tvar elipsy, zde však návrháři zvolili kruh. V kruhové smyčce jsou odstředivé síly natolik velké, že jsou schopny člověka zranit. V roce 1996 byl tobogán hrůzy po 11 letech své existence demontován.

 

Kingda Ka
Typ: horská dráha
Místo: USA, Jackson
Rok otevření: 2005

Obyvatelé New Jersey se zřejmě v bláznivých atrakcích vyžívají. Jak jinak si lze vysvětlit, že právě zde stojí jedna z nejrychlejších horských drah na světě, zvaná Kingda Ka. V zábavním parku Six Flags Great Adventure ve městě Jackson, se odvážlivci, kteří nasednou do vozíků, řítí rychlostí přesahující 200 kilometrů za hodinu.
Akcelerace vozíku může citlivějším lidem způsobit značné nevolnosti, vždyť nejvyšší rychlosti dosáhne během pouhých tří a půl vteřin. Toto zrychlení je způsobeno hydraulickým katapultačním systémem, který se, byť v mírně obměněné podobě, kdy hydrauliku zastupuje pára, používá i na letadlových lodích. Poté se vláček s vřískajícími lidmi dostane do výšky 140 metrů, odkud poté následuje prudký sešup dlouhý 127 metrů. Vzhledem k vysoké rychlosti se člověk na této atrakci nestačí ani rozkoukat, jízda zde trvá necelou půlminutu. Během této krátké chvilky se ovšem vozíček několikrát otočí a to klidně i o 270 stupňů. Pokud zemi skrápí déšť, tak je dráha mimo provoz. Nezdá se to, ale náraz vodní kapky v takové rychlosti docela bolí.
Bezpečnostní prvky jsou na velmi vysoké úrovni. Návštěvníky chrání hydraulický zádržný systém, který je navíc sekundárně jištěn malým bezpečnostním pásem. Již při vstupu do čekací zóny jsou návštěvníci upozorněni, že vlak nemusí první převýšení překonat. Tomuto jevu se říká rollback a atrakce je na něj díky systému brzd připravena. Po rollbacku následuje druhý start.
Před vstupem do čekací zóny těsně před nástupem na atrakci jsou k dispozici placené skříňky na odložení všech nepřipevněných osobních věcí nebo věcí, které by mohly překážet či tlačit. Nejsou povoleny ani brýle.
Ani této horské dráze se poruchy nevyhýbají. Navíc vzhledem ke své výšce je i oblíbeným terčem blesků.


Ring°racer
Typ: horská dráha
Místo: SRN, Nürburg
Rok otevření: 2010

Čtyři roky si atrakce Kingda Ka držela titul nejrychlejší horské dráhy světa. Loni však o něj přišla. V německém Nürburgu byla postavena dráha Ring°racer, která svou americkou kolegyni ještě o něco překonává.
Město Nürburg je známé především svým závodním motoristickým okruhem, který hostí závody Formule 1. S motoristickým sportem má Ring°racer mnoho společného, jeho konstruktéři si vytkli za cíl, aby návštěvníci atrakce na vlastní kůži pocítili to, co je třeba pro Michaela Schumachera denním chlebem – pořádné zrychlení. Z nuly na rychlost 217 km/h se vozík dostane během 2,5 vteřiny. Poté vláček zpomalí na rychlost sta kilometrů v hodině, takže člověk může své tlukoucí srdce alespoň částečně uklidnit. Celá jízda pak trvá 85 sekund, takže si ji adrenalinu milovní návštěvníci užijí více než dost.
Dráhu ovšem doprovázejí nemalé problémy. Už 3. září loňského roku zde došlo k havárii, při které se zranili tři lidé. Na vině byl špatný software, který neovládal brzdy tak, jak měl. Po nutných opravách atrakce měla být předána do plného provozu letos na jaře, vyskytly se ovšem další komplikace, tentokrát ekonomického rázu. Poslední zprávy hovoří o tom, že veřejnost si jízdu na supermoderní dráze bude moci vychutnat od léta.


Giant Drop
Typ: volný pád
Místo: Austrálie, Zlaté pobřeží
Rok otevření: 1998

Z vyhlídky žižkovského vysílače je na Prahu krásný pohled. Návštěvníci se zde kochají panoramatem jednoho z nejkrásnějších světových měst z výšky 93 metrů (i když celá věž měří 216 metrů). Asi málokdo by si ovšem chtěl z takové výšky zkusit volný pád. Pokud se ovšem takový odvážlivec najde, má možnost si jej vyzkoušet. Pochopitelně že ne na Žižkově, nýbrž v Austrálii.
Atrakce je vysoká 120 metrů. Člověk zde sedí připoután k sedadlu a obdivuje krásy australské přírody. Jenže Giant Drop není místem pro žádné kochání. Sedadlo se najednou uvolní a návštěvníci padají k zemi rychlostí 135 kilometrů. Obsluha atrakce má smysl pro černý humor a nebožákům čekajícím nahoře neřekne, kdy přesně k pádu dojde. Prostě, čekání na překvapení…
Pak už jde vše ráz na ráz. Člověk má neodbytný a hlodavý dojem, že se s ním sedadlo utrhlo a on s tím nemůže nic dělat. Samotný pád trvá pět vteřin, ovšem v tu chvíli návštěvníci atrakce vnímají čas trochu jinak, takže jim vše připadá neskutečně dlouhé. Přitom za tak krátkou dobu lidský organismus nestačí zareagovat, žádná nevolnost se nedostaví. Celý systém pak zastaví magnetické brzdy, které se jeví být spolehlivé, protože vedení parku neeviduje žádnou nešťastnou událost, která by se na této atrakci odehrála.

 

Insanity
Typ: kolotoč
Místo: USA, Las Vegas
Rok otevření: 2005

Zatímco Praha se své „chobotnice“ nejspíše nedočká, v centru amerického zábavního průmyslu Las Vegas jednu takovou mají. Neslouží ovšem jako knihovna, nýbrž jako vyhlídka. A ne ledajaká vyhlídka, je to v podstatě kolotoč, který ovšem cirkuluje ve výšce 276 metrů nad povrchem země…
Atrakce je umístěna na vrcholu Stratosphere Tower, nejvyšší budovy v Las Vegas, postavené v roce 1996. Zde turisté usedají do dvousedačky, kterou devatenáctimetrové mechanické rameno vynese do prostoru. Už v té chvíli je adrenalin do těla vyplavován plnými proudy, ale zdaleka ještě není konec. Chobotnice se začne točit a zároveň se rozevírat. Když jsou ramena otevřená na sto procent, člověk je obrácen obličejem k zemi. Málokdo si ovšem ten pohled vychutná, většině lidí, kteří si chtějí atrakci vyzkoušet, se konečně ozve pud sebezáchovy a oči zavírají. A aby toho nebylo málo, chobotnice se najednou roztočí a to až rychlostí 64 kilometrů v hodině. Přetížení v té chvíli dosáhne 3 G. A co taková legrace stojí? Nějakých dvacet dolarů….

 

Nejstrašidelnější zámek světa

Co by to bylo za zábavní park, kdyby v něm chyběl strašidelný zámek. Zatímco ty české jsou spíše úsměvné, jinde ve světě skutečně dostojí svému jménu. Přesně takový je The Horror House, nacházející se v zábavním parku Movieland studios na severu Itálie u jezera Lago di Garda. Zapomeňte na plastové figuríny, hororové postavy zde ztvárňují skuteční lidé. Návštěvník se zde může setkat s Freddiem Kruegerem, Hannibalem Lecterem nebo třeba s Frankensteinem. Dům hrůzy je vybaven několika únikovými východy, které jsou často využívány. Až do konce prý dojde jen necelá třetina návštěvníků…

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz