Domů     Technika
Revoluční materiály, kterým může patřit budoucnost
21.stoleti 19.3.2010

Asi se nedá pochybovat o tom, že materiály jako kovy, dřevo, látky a tak podobně bude lidstvo používat i nadále. Ale objevují se i nové věci, které by mohly najít své využití v praxi. Některé možná působí trochu obskurně, ale jiné se záhy mohou uchytit v normálním životě.Asi se nedá pochybovat o tom, že materiály jako kovy, dřevo, látky a tak podobně bude lidstvo používat i nadále. Ale objevují se i nové věci, které by mohly najít své využití v praxi. Některé možná působí trochu obskurně, ale jiné se záhy mohou uchytit v normálním životě.

Magnetický inkoust
Využití: tiskárny, počítačové technologie
Rok uvedení do běžné praxe: 2010
Pravděpodobnost, že se uchytí: 90 %

Inkoust ještě zdaleka není mrtev, ale i on prochází vývojem. Společnost LDP LLC z amerického New Jersey vyvinula inkoust, kterým se dá psát normálně a klasickým způsobem po chvíli i usychá. Čím se ovšem liší od klasického inkoustu? Obsahuje částice železa, takže je schopen reagovat na magnety a také vodit elektrický proud.
Magnetický inkoust je ve středu zájmu i dalších vědců. Ti jihokorejští vyrobili inkoustovou kapalinu, jež obsahuje magnetické nanočástice rozptýlené v pryskyřici. Každá z nanočástic není větší než 200 nanometrů.
Tyto nanočástice se náhodně rozptýlí, což celou kapalinu zbarví dohněda. Ve chvíli, kdy ovšem na ně začne působit vnější magnetické pole, částice se zachovají jako cvičenci na spartakiádě. Začnou se shlukovat do řad, čímž se od nich světlo odráží jinak a vznikne tak nová barva. Aby se pak nanočástice nerozutekly, dají se zafixovat pomocí ultrafialového záření.


Keramické oblečení
Využití: textilní průmysl
Rok uvedení do běžné praxe: 2013
Pravděpodobnost, že se uchytí: 80 %

Pod pojmem keramika si většina lidí představí hrnčířský kruh, pec a výrobu předmětů z hlíny.  V dnešní době se názvem keramika označují i některé hi-tech materiály, používané například v armádě jako součásti pancéřování. Ale keramické oblečení? Ano, i to už je realitou. Společnost Zircar Zirconia vyvinula látku z keramických vláken. Oblečení z takové látky najde využití především v extrémních podmínkách. Skvěle totiž izoluje a člověk tak mnohem lépe odolá krajním teplotám.


Měnič chutí
Využití: kulinářské umění
Rok uvedení do běžné praxe: 2012
Pravděpodobnost, že se uchytí: 40 %

Netradičním materiálem je i látka, která pochází z laboratoří americké společnosti Salvona Technologies. Ocení ji především gurmáni. Tento materiál obsahuje zvláštní mikrokuličky, které jsou naplněny nanoatmosférou. Ta má určitou příchuť, která se po prasknutí uvolní. Ale ne všechy nanosféry jsou stejné, některé chutnají jinak. Chuťový zážitek je tak během času proměnlivý.


Vodivý suchý zip
Využití: textilní průmysl
Rok uvedení do běžné praxe: 2011
Pravděpodobnost, že se uchytí: 60 %

O chytrém oblečení, které je schopné produkovat elektrický proud, jsme naše čtenáře informovali již několikrát. Výrobci těchto látek zatím stále řeší nejjednodušší způsob, jak elektřinu oblečením vést. Jednou z možností je suchý zip, aspoň si to myslí technologové ze společnosti Aplix sídlící v Severní Karolíně. Takový suchý zip by pak mohl fungovat jako měkký spínač v oblečení, v batozích či v botách.


Jedlé třpytky
Využití: potravinářství
Rok uvedení do běžné praxe: již uvedeno
Pravděpodobnost, že se uchytí: 20 %

Někomu se může zdát jeho pokrm na první pohled fádní. Co ho takhle jej něčím ozvláštnit, tak aby se třpytil? Nesmysl? Nikoliv, společnost Watson z Connecticutu již jedlé třpytivo vyrábí. Lze jej pořídit v mnoha barvách a nejspíše jej ocení hlavně děti. Ale mezi námi, jedná se spíše o kuriozitu než o nějakou revoluční látku.


Termodlaždice
Využití: stavebnictví
Rok uvedení do běžné praxe: 2011
Pravděpodobnost, že se uchytí: 50 %

Dlaždičky, citlivé na teplo, se brzy mohou stát běžným vybavením koupelen. Jsou to vlastně kousky skla, které mění svou barvu podle teploty. Pokud se takovými dlaždicemi obloží sprchový kout, bude hrát barvami jako obrazy od Vincenta van Gogha. Materiál pochází z dílen kalifornské firmy Moving Color.


Past na graffiti
Využití: stavebnictví
Rok uvedení do běžné praxe: 2010
Pravděpodobnost, že se uchytí: 75 %

Graffiti je jistě zajímavý druh umění, ale posprejované fasády starých domů už s uměním nemají nic společného. Stačí se projít jakýmkoliv evropským městem a člověk se nestačí divit, kde všude sprejeři zanechali svoje podpisy. Americká společnost Integument Technologies představila speciální film, který s nechtěnými sprejovými nápisy dokáže snadno bojovat. Žádná barva, sprej, ba ani lepidlo se na něm neudrží a jakoukoliv vrstvu z něj lze snadno setřít.


Kamenný papír
Využití: kancelářské potřeby, výroba novin a knih
Rok uvedení do běžné praxe: 2013
Pravděpodobnost, že se uchytí: 70 %

Papír nemusí být vyráběný jen ze dřeva. Výrobek společnosti Design & Source Productions by mohl lesům po celém světě významně ulehčit. Jedná se o papír, který je vyroben z uhličitanu vápenatého. Výhody výroby takového papíru jsou jasné. Odpadá bělení, při kterém se používají škodlivé chemikálie. Při produkci klasického papíru se rovněž spotřebuje zbytečně mnoho vody a znečišťuje se vzduch. Navíc, na jednu tunu nového papíru se spotřebuje 20 stromů. Kamenný papír je také recyklovatelný a už z něj byly vyrobeny první knihy. 


Magnetická malba
Využití: stavebnictví, domácnost
Rok uvedení do běžné praxe: již uveden
Pravděpodobnost, že se uchytí: 60 %

Magnety nepronikají jen do inkoustů. Barvy ve spreji mohou obsahovat železný prášek, což způsobuje jejich magnetismus. V USA již nyní působí několik společností, které takové barvy produkují. Účel takové barvy? Už není nutné zatloukání hřebíků do stěn. Obraz či kus nábytku se ke zdi jednoduše přichytí pomocí magnetu.


Průsvitný beton
Využití: stavebnictví
Rok uvedení do běžné praxe: již uveden
Pravděpodobnost, že se uchytí: 95 %

Nejen za oceánem vznikají materiály, které by v blízké budoucnosti mohly vytlačit ty tradiční. V Maďarsku vznikl průsvitný beton, jeho vynálezcem je architekt Áron Losonczi. Definitivně tak rozvrátil zažitý mýtus o betonu jako těžkém, tmavém a neprůhledném materiálu, používaném spíše pro robustní konstrukce.
Tento zajímavý materiál je složen z jemného betonu a skleněných vláken. Jeho průsvitnost vytváří skleněná vlákna, která vedou světlo hmotou betonu mezi protilehlými povrchy prvků. Losonczi tvrdí, že byť by zeď postavená z průsvitného betonu byla tlustá 20 metrů, stále by ještě bez problémů propouštěla světlo. Beton se už dočkal i praktického využití, například v některých stavbách ve švédské metropoli Stockholmu.


Papír a´ la plástve
Využití: domácnost
Rok uvedení do běžné praxe: 2011
Pravděpodobnost, že se uchytí: 60 %

Nizozemská společnost Honicel vyvinula papír, který na první pohled připomíná plástve ve včelím úlu. Je velmi tenký, ale zároveň i odolný. Podle svých výrobců najde široké díky svým neobvyklým vlastnostem především jako obalový materiál, který poslouží třeba při stěhování křehkých věcí.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz