Domů     Technika
Internet: Pozor na Kamerun!
21.stoleti 19.3.2010

Většina Čechů samozřejmě ví, že Kamerun leží v Africe, fotbaloví fanoušci znají jeho reprezentační tým, přezdívaný kamerunští lvi. Ale podobně, jako jsou pro soupeře nebezpečné útoky kamerunských fotbalistů, velké riziko se skrývá i na kamerunských internetových stránkách.Většina Čechů samozřejmě ví, že Kamerun leží v Africe, fotbaloví fanoušci znají jeho reprezentační tým, přezdívaný kamerunští lvi. Ale podobně, jako jsou pro soupeře nebezpečné útoky kamerunských fotbalistů, velké riziko se skrývá i na kamerunských internetových stránkách.

Kamerun s doménovou zkratkou cm. předstihl v kategorii nejnebezpečnějších národních domén Hongkong, kterému nechvalné prvenství patřilo ještě v roce 2008. Až 36,7 % webů v kamerunské národní doméně představuje pro návštěvníka bezpečnostní riziko. Vyplývá to ze šetření internetových specialistů ze společnosti McAfee.

Vypadne „o“ a je průšvih

Proč právě Kamerun? Není to vůbec náhoda, doménová zkratka cm. je velmi podobná nejrozšířenější zkratce com. A člověk není tvor neomylný, překlepům se nevyhne. Mnoho internetových podvodníků proto záměrně vytváří adresy založené na tzv. typo-squattingu (překlepovém squattingu) a přesměrovávají neopatrné uživatele na weby, kde jim hrozí stažení dalších nechtěných a pěkně škodlivých programů. Každá čtvrtá kamerunská internetová stránka tedy představuje značné riziko.
Naopak nejbezpečnější národní doménou je ta japonská. Japonsko patří mezi pět nejbezpečnějších domén již druhým rokem. Nejnavštěvovanější webová doména na světě, komerční .com, se v pořadí nebezpečnosti posunula z devátého na druhé místo, naopak nejbezpečnější nestátní (generickou) doménou je americká vládní zkratka .gov. Mezi pěti nejnebezpečnějšími národními doménami zůstává v posledních dvou letech také Čína (.cn) a Samoa (.ws). Nejméně útočné domény mezi Evropany pak lze nalézt v Irsku a také v Chorvatsku.

České domény? Mohlo by to být lepší…

Uživatele českého internetu samozřejmě především zajímá, jak si stojí stránky s doménou cz. Není to nejhorší, ale ani nijak úžasné. Z celkem testovaných 85 649 webů jich pro návštěvníka představovalo riziko 949, tedy 0,6 procenta. Slováci jsou na tom o dvě desetiny procenta hůře.
Slovensko se v loňském roce ocitlo mezi dvaceti nejnebezpečnějšími doménami z hlediska podílu webů, které nekorektně zacházejí s e-mailovými adresami registrovaných uživatelů, tj. umožňují zasílat na tyto adresy relativně velký objem nevyžádaných e-mailů. Podíl těchto webů v doméně .sk byl v roce 2009 4,5 %. Z celkem 27 milionu webů a 104 domén nejvyšší úrovně, které byly testovány, představovalo 5,8 % bezpečnostní riziko. Experti tedy narazili na více než 1,5 milionu rizikových webů.

Nejrizikovější domény světa

Země nebo název  zkratka   podíl rizikových domén

1. Kamerun   cm.   36,7 %
2. Commercial  com.   32,2 %
3. Čína    cn.   23,4 %
4. Samoa   ws.   17,8 %
5. Information   info.   15,8 %
6. Filipíny   ph.   13,1 %
7. Network   net.   5,8 %
8. bývalý SSSR  su.   5,2 %
9. Rusko   ru.   4,6 %
10. Singapur   sg.   4,6 %

45. Slovensko   sk.   0,8 %
53. Maďarsko   hu.   0,6 %
54. Česká republika  cz.   0,6 %
60. Polsko   pl.   0,5 %

Nejrizikovější domény, co se týče emailů

1. Information   info.   17,2 %
2. Commercial  com.   3,9 %
3. Network   net.   1,9 %
4. Švýcarsko   ch.   1,1 %
5. Dánsko   dk.   0,8 %

Nejrizikovější domény, co se týče stahování

1. Rumunsko   ro.   21 %
2. Čína    cn.   18,6 %
3. Information   info.   15,2 %
4. Business   biz.   6,8 %
5. Network   net.   5,2 %

12. Slovensko   sk.   3,2 %
14. Maďarsko   hu.   3 %
18. Polsko   pl.   2,7 %
20. Česká republika  cz.   2,4 %

Co je vlastně doména?

Doména nejvyššího řádu (TLD, z anglického Top Level Domain) je internetová doména na nejvyšší úrovni stromu internetových domén. V doménovém jméně je doména nejvyšší úrovně uvedena na konci. Například u webové adresy www.21stoleti.cz je doménou nejvyššího řádu cz. Domény nejvyššího řádu se dají rozdělit na tři druhy:

    * Národní doména (country-code TLD, ccTLD), sdružující domény jednoho státu. Jejich název je dvoupísmenný, například cz pro Českou republiku.
    * Generické domény (generic TLD, gTLD), sdružující obecné domény (třeba org. pro neziskové organizace, com. pro komerční apod.), nespojené s jedním konkrétním státem (až na výjimku mil. a gov., které jsou z historických důvodů vyhrazeny pro vojenské, resp. vládní počítačové sítě v USA).
    * Infrastrukturní domény, využívané pro vnitřní mechanismy internetu.

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz