Domů     Technika
TECHNICKÉ HITY
21.stoleti 19.2.2010

Záplava technologických novinek pokračuje i na jaře. Dnes si společně prohlédneme dvě kamery – jednu klasickou, druhou poněkud netradiční, nahlédneme do světa sci-fi, kde supermoderní zámky poznávají obličeje, a nakonec si vyrobíme trochu elektřiny, přičemž shodíme přebytečná kila.

Světlo ve sklenici

Noční lampička trochu jinak

Jak chytit světlo, to už řešili ve starém dobrém Kocourkově. Americkým designérům se nyní povedlo světlo lapnout do sklenice. Tedy ne tak úplně, vnitřek nádobky je vybaven LED diodami, které vydávají příjemnou a trochu magickou záři.
+ není nutný vypínač
– pozor, může připomínat vychlazený nápoj
Předpokládaná cena: 250 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Lehoulinká kamera pro náročné

Sony HDR-XR500VE

Nová řada HD videokamer Handycam® využívá několika moderních technologií, původně vyvinutých pro řadu digitálních zrcadlovek Sony Alpha. Spojení unikátního snímače, objektivu a technologie zpracování obrazu zajišťuje velmi dobrou kvalitu HD obrazu, ať už kamera točí video či pořizuje fotografie.
+ kvalita videa i fotek
– pro umístění videa např. na Facebook je nutný převod formátu
Předpokládaná cena: 24 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Nebezpečná kšiltovka

Něco pro špiony

A ještě jedna kamera, tentokrát však trochu v bizarnějším hávu. Její oko je schováno ve kšiltovce, takže s ní lze natáčet opravdu nenápadně. Kamera dokáže snímat video ve VGA rozlišení rychlostí 25 fps a vše pak ukládá do zabudované čtyřgigové paměti. Špionáž tak může vypuknout…
+ vskutku nenápadné filmování
– poněkud zákeřné
Předpokládaná cena: 2800 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Šifrované dévédéčko

SecureSave DVD

Nové DVD od společnosti Verbatim ukládá a zároveň chrání soubory prostřednictvím softwarového šifrování. Data lze na disk bezpečně uložit a přenášet s vědomím, že k jeho obsahu není možné bez oprávnění přistoupit. Toto „dévédéčko“ používá softwarové 256-bitové AES šifrování, které zabraňuje neoprávněnému přístupu k uloženým datům prostřednictvím povinného zadání hesla. Každé DVD-R pojme až 4,5 GB dat a software předinstalovaný na DVD se automaticky spustí při vložení disku do mechaniky. Vzhledem k tomu je celý proces vypálení a zašifrování dat na DVD velmi jednoduchý.
+ k datům se nepovolané oko nedostane
Předpokládaná cena: 159 Kč za 5 disků
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Chytrý zámek

Past na zloděje

V některých sci-fi filmech byl podobný princip již použit. Vstupní zámek zachytí váš obličej, a pokud jej rozpozná, pustí vás dál. Tohle ovšem již sci-fi není, takový zámek je již v prodeji. Dvě kamery a několik senzorů pracují spolehlivě, celý systém rozeznává tvář ve 3D. Takže potenciální poberta by musel podstoupit plastickou operaci, aby se dostal za dveře.
+ bezpečnostní záruky
– v ČR zatím nedostupný
Předpokládaná cena: 8500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Když bolí záda…

Masážní křeslo Real Pro Premium

Taková masáž je celkem příjemná věc. Není ovšem nutný silný masér či sličná masérka, k uvolnění svalů může dobře posloužit i masážní křeslo Real Pro Premium. Pomocí unikátní technologie skenování se křeslo v průběhu několika sekund přizpůsobí křivce vaší páteře, stejně jako tělesné výšce a hmotnosti. Na základě svých potřeb si uživatel může vybrat z 550 masážních poloh, 5 rychlostí a 1 117 programů, včetně exkluzivního režimu Junetsu, vhodného pro hloubkovou léčbu bolestivých míst. K dispozici je i masáž akupresurních bodů Shiatsu a oblíbená švédská masáž.
+ úleva pro bolavé tělo
– vysoká cena
Předpokládaná cena: 180 000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Toast a´ la tiskárna

Pro kancelářské nadšence

Mladý německý designér Othmar Mühlebach si zřejmě svůj život bez kancelářských potřeb nedokáže představit. Jak jinak si vysvětlit, že navrhl toastovač v podobě počítačové tiskárny. Zatímco toastovač ze seriálu Červený trpaslík je neskutečně ukecaný, tento jeho bratříček má pro změnu takříkajíc klasický zásobník, odkud vede cesta do nitra, ze kterého už vyleze křupavý toast.
+ zajímavý nápad
– ještě je potřeba vyřešit, jak „tiskárnou“ protlačit šunku nebo sýr
Předpokládaná cena: 6000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 40 %

Vlastní výroba elektřiny

Úspory a fyzička

Leckdo s napětím a hrůzou očekává vyúčtování spotřeby elektrické energie, protože tuší, že ona nemilá složenka mu udělá pěknou neplechu v peněžence. Generátor POWERplus Gazelle sice tento problém nevyřeší, ale může ho trochu zmírnit. Je totiž na lidský pohon. Stačí jen šlápnout do pedálů, a na světě je malá elektrárna. Navíc si kdekdo stěžuje na nadbytečná kila a nedostatek pohybu. Tento generátor o pohyb přímo žádá. Lze volit výstupní napětí 3 V, 4,5 V, 6 V, 9 V a 12 V. Generátor také obsahuje měnič, takže je možné napájet i klasické spotřebiče na 220 V do maximálního příkonu 100W.
+ pomůže se zlepšením kondice
– přece jen, výkon není zvlášť velký
Předpokládaná cena: 3000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %


Do každé kabelky

Sony Walkman A845

Tloušťka 7 milimetrů, váha 62 gramů. To jsou parametry nového walkmanu, jehož porodnicí byla země vycházejícího slunce. Přednímu panelu přehrávače dominuje velký a jasný displej s úhlopříčkou 7,1 cm (2,8”). Jeho prostřednictvím lze sledovat filmy z on-line obchodů, videoklipy ze stránek pro sdílení multimédií, obrázky hudebních alb nebo digitální fotografie. Snadno lze i listovat obrázky hudebních nahrávek nebo rychle najít své oblíbené album. Kapacita walkmanu činí 16 GB.
+ mnoho funkcí
– někomu se může zdát příliš křehký
Předpokládaná cena: Zatím nestanovena
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 % 

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz