Domů     Medicína
Končí doba lidských jehelníčků
21.stoleti 19.2.2010

Mezi čtenáři je asi stěží někdo, kdo by s oblibou vyhledával bodavé injekční jehly – jak při očkování, tak odběru krve. A což teprve, když zdravotní stav donutí do žil injekčně podávat lék nebo zavádět periferní žilní kanyly či jiné „hadičky“.
Mezi čtenáři je asi stěží někdo, kdo by s oblibou vyhledával bodavé injekční jehly – jak při očkování, tak odběru krve. A což teprve, když zdravotní stav donutí do žil injekčně podávat lék nebo zavádět periferní žilní kanyly či jiné „hadičky“.

Pacient je často celičký rozpíchaný, když se ani zkušené sestřičce kvůli nekvalitním žilám nepodaří napíchnout optimální místo napoprvé. Opakované pokusy o vpich vyvolávají bolest, často i nevábné fialové hematomy. Proti své vůli se měníme v podivný „lidský jehelníček“. To vše už může být minulostí díky nejmodernějšímu americkému systému VeinViewer.

 
Digitalizace dominuje 
Ten totiž pomůže zdravotníkům přesně zobrazit cévu, do které se má zavést injekční jehla či kanyla. Systém umožňuje lokalizaci podkožních cév a jejich současnou projekci na povrchu těla. K tomu pomáhá digitální videokamera, digitální projektor, supermoderní miniaturní computer a další technické vymoženosti. Christopher Schnee, zástupce americké společnosti Luminetx Technologies Corporation, která zařízení vyrábí, pro 21. STOLETÍ upřesnil, že systém pracuje na principu pulzní oxymetrie. Při ní pomocí vlnové délky blízké infračervenému záření přesně detekuje deoxygenovaný (neokysličený) hemoglobin – tedy červené barvivo, obsažené v krvi. Získaný obraz se po zpracování v hlavě přístroje vzápětí promítne na kůži.
Žilky a žíly vidíte jako namalované
Představte si, že obsluha kousek nad vaším tělem, třeba nad rukou, umístí nenápadnou přístrojovou hlavici. Za chvíli se na pokožce objeví zelenkavé zbarvení. Při představivosti to připomíná letecký pohled na krajinu – stružky, které se vlévají do potůčků a potoků, ty do říček, které pak vtékají do širokých řek. Tak nějak vypadá i náš krevní oběh. Cévy – trubice, které v lidském těle vedou krev (a mízu – lymfu) – mají různé podoby. Dělí se na tepny (arterie, vedoucí krev od srdce), žíly (vény, vedoucí krev k srdci) a slaší kapiláry, ve kterých dochází k výměně látek mezi krví a tkáněmi.
Nějaké hrozby při vyšetření se však bát nemusíte. Kromě zmíněného vizuálního efektu nejste vystaveni žádnému teplu, radiaci či kontaktu s přístrojem. Díky tomu se docílí bezpečnějšího a „lidštějšího“ přístupu k perifernímu žilnímu vstupu a omezí se nutnost zavádění centrálního žilního vstupu, napíchnutí hlavních žil. Jedná se o absolutně bezpečný úkon, který lze využít už u novorozenců a lidí s citlivou či jinak postiženou pokožkou.

Zahání stres – nejen u dětí
Jistě mnozí čtenáři znají situace, kdy se v dosahu injekčních jehel – o různých kanylách ani nemluvě – ocitají malé děti. Zvláště ty mají žíly velmi obtížně identifikovatelné. Tak i zkušený zdravotník musí mnohdy provést několik vpichů, aby nalezl nejvhodnější místo. Samozřejmě se to neobejde bez bolesti, zoufalého pláče postižených, stresu – nejen děcka, ale i rodičů a zdravotníků. To je díky systému VeinViewer už minulostí. Pro použití u dětských pacientů disponuje přístroj modem Fine Detail, který odhalí i nejjemnější cévy. (Dodejme, že se to uplatňuje také u pacientů postižených rakovinou, u kterých se cévní řečiště také obtížně hledá.)
Navíc přístroj pracuje rychlostí 30 snímků za sekundu, což do jisté míry řeší problémy vzniklé eventuálním pohybem pacienta. To je velmi důležité např. u malých čilých dětí. Jejich pozornost navíc upoutává měnící se „zelený obrázek“ na kůži.

Pomáhá opravdu všem
Systém lze použít bez ohledu na věk, pohlaví či barvu pleti, což platí mj. v USA pro tmavou pokožku černochů. Přístroj má i modem Hair, určený k eliminaci rušivých elementů kůže způsobených např. ochlupením.
Působí obdobně jako vyhledávací systém GPS, když hledá jednotlivé cévy, pokud jsou do hloubky cca 8 mm. Cévy zobrazuje plošně bez informace o hloubce jejich uložení. Určitým vodítkem může být sytost obrazu, nicméně vždy záleží na zručnosti obsluhy.
Jak 21. STOLETÍ řekl odborník Christopher Schnee, do budoucna výrobce předpokládá, že přístroj se využije i k diagnostickým účelům při průkazu cévních onemocnění.

Má mnohostranné použití
VeinViewer – jediný systém svého druhu na světě – nachází uplatnění v ordinaci každého lékaře. Velmi těší zejména pediatry a s nimi všechny děti, neboť obzvláště u nich jsou žíly velmi malé a obtížně identifikovatelné. Velice se osvědčuje na jednotkách intenzivní péče (JIP), anesteziologicko-resuscitačních odděleních (ARO) či na urgentním příjmu. Tam jde často o život, rychlé a přesně vyšetření je prvním základem úspěchu. Navíc se přístroj díky umístění na vozíku dá snadno převážet mezi různými pracovišti.
Využívá se i v neonatologii (lékařský obor, věnující se novorozeneckému období) a onkologii. Uplatnění samozřejmě nachází i na transfuzních stanicích, kde jsou vpichy samozřejmostí. Výrazně zlepšuje péči, komfort a bezpečnost u pacientů, zejména u dětí. Vyloučí se negativní jevy opakované kanylace, jako je např. vznik hematomu a bolest s ním spojená, zamezí se zpoždění léčebného postupu nebo zbytečnému zavádění centrálního žilního katétru, se kterým občas souvisí i hrozba vzniku katétrové infekce.
Nezanedbatelná není ani úspora financí i času pro lékaře a jejich pomocníky.

Technologie je zcela bezpečná
Jedinečný systém, který umožní bezpečnější a lidštější přístup, oceňují jak zdravotníci, tak pacienti. Mnozí z nich si zcela určitě začnou vybírat lékaře či zdravotnické zařízení také podle toho, zda je tam přístroj k dispozici. Zcela bezpečná technologie pomáhá přesně identifikovat umístění cévy, do které se má vpíchnout jehla či zavést kanyla.
Tak se pro bázlivce, obávající se necitné injekční stříkačky, díky nejmodernějšímu přístroji na přesné zobrazení žil asi blýská na lepší časy!


U nás se už testoval
V ČR měli VeinWiever k vyzkoušení odborníci JIP Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Od tamější staniční sestry Pavly Veselé se 21. STOLETˇI dozvědělo: „U kojenců, batolat, chronicky nemocných dětí, které mají častými odběry poničené žíly, unikátní přístroj VeinViewer dokáže přesně zobrazit žílu a výrazně tak pomáhá našim pacientům.“
Zástupce firmy HOSPIMED, ing. Jakub Major, 21. STOLETÍ upřesnil, že pořizovací cena přístroje je 900 000 Kč, lze ho koupit i na splátky. (Zájemci si ho mohou zdarma zapůjčit na 14 dnů zdarma.) Prvním zájemcem je nemocnice v Ústí nad Labem, kde by měl systém sloužit především na onkologickém oddělení.
Poruchy oběhu krve v organismu (kardiovaskulárního systému) jsou v ČR příčinou více než poloviny úmrtí, když každoročně ukončí život více jak 55 000 lidí!


Více se dozvíte:
www.veinwiewer.com.
Informační brožura ke stažení:
http://www.luminetx.com/pdf/VVBrochure.pdf
www.euro21.cz

VeinViewer se představuje
Systém, jehož pojmenování se dá do češtiny přeložit jako „prohlížeč žil“, je menší než běžné ultrazvukové vybavení; zabere pouze 57 x 65 cm plochy. Při hmotnosti 61 kg a výšce 196 cm je zcela mobilní díky pojízdnému podvozku, takže se dá snadno přemísťovat. Pracuje v provozní teplotě od +16 do +30 C ve vlhkosti až 90 % (bez kondenzace). Konzole se dá nastavit v horizontálním i vertikálním směru a flexibilní hlava umožňuje otáčení až do úhlu 180 stupňů. Může tak sledovat libovolnou část těla pacienta. Všechny ovládací prvky jsou umístěny na jediném kontrolním panelu. Obsluha má k dispozici tři režimy snímání – standardní, detailní a eliminující rušivé elementy kůže (třeba ochlupení). Všechna zdravotnická zařízení mohou tento ojedinělý systém provozovat bez dalších certifikací.

Úžasný vynález dnes slouží ve 40 zemích
Mobilní vaskulární systém VeinViewer vyhodnotil prestižní americký časopis Time Magazine jako „jeden z nejúžasnějších lékařských vynálezů roku 2009“.
Jak pro 21. STOLETÍ upřesnil Christopher Schnee, vedoucí představitel společnosti Luminetx, firma má sídlo ve městě Memphis (stát Tennessee). Vyvíjí a vyrábí lékařské produkty a biometrické technologie. Vývoj systému VeinViewer trval deset let. Do praktického užívání se dostal v roce 2006. Dnes ho využívá i 20 nejlepších amerických nemocnic. Nyní ve 40 zemích pracuje 1200 těchto zařízení.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz