Domů     Medicína
Unikátní průzkum: Jak na nechtěné děti?
21.stoleti 21.1.2010

Šokující závěry přinesl čerstvý rozsáhlý vědecký výzkum:V Evropě a v USA je až 50 % těhotenství neplánovaných! Mnohé děti, které v takové situaci přicházejí na svět, často v životě nečeká nic hezkého. O to větší význam má vhodná antikoncepce. Právě nyní je i ČR a SR středem zájmu unikátního mezinárodního průzkumu.Šokující závěry přinesl čerstvý rozsáhlý vědecký výzkum:V Evropě a v USA je až 50 % těhotenství neplánovaných! Mnohé děti, které v takové situaci přicházejí na svět, často v životě nečeká nic hezkého. O to větší význam má vhodná antikoncepce. Právě nyní je i  ČR a SR středem zájmu unikátního mezinárodního průzkumu.

Projekt dostal název CHOICE (Contraceptive Health research Of Informed Choice Experience). Předseda České gynekologicko-porodnické společnosti, MUDr. Vladimír Dvořák, pro 21. STOLETÍ upřesnil, že se provádí ve 12 zemích: Belgii, České republice, Izraeli, Německu, Nizozemsku, Polsku, Rakousku, Rusku, Slovensku, Švédsku, Švýcarsku a Ukrajině.

Dějištěm bude ordinace
V ČR se ho zúčastní 125 gynekologů, na Slovensku to je 60 odborníků. Celkem se do průzkumu zapojí 1850 žen. MUDr. Dvořák vysvětlil: „Projekt bude probíhat za běžných podmínek v gynekologické ambulanci. Je určen pro ženy, které přišly ke svému gynekologovi, protože chtějí používat antikoncepci a uvažují o používání kombinované hormonální antikoncepce.“
Gynekolog je poučí o každé ze tří dostupných metod. Potom porovná konečnou volbu s původním záměrem ženy. Zhodnotí kritéria žen pro volbu antikoncepční metody. Nesmí opomenout, jak na volbu antikoncepce působí sociální a demografické vlivy. Proč? Již teď je jasné, že se volba bude lišit i podle toho, kde a jak zájemkyně žije. Určitě bude rozdíl mezi nezadanou obyvatelkou velkého města a nábožensky založenou ženou ze zapadlé vesnice.

Ženy dominují
„Výsledky celého projektu umožní porovnat vnímání hormonální antikoncepce v jednotlivých zemích,“ předeslal MUDr. Dvořák. Co asi můžeme očekávat? Na to 21. STOLETÍ odpověděl známý sexuolog, doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc.:
„Navzdory současné nabídce hormonálních metod si mnoho žen ani neuvědomuje, že jejich současná metoda nemusí nejlépe vyhovovat jejich aktuálním požadavkům, které by odrážely jejich životní styl a osobní potřeby.“
První hormonální antikoncepce se objevila po roce 1960 v USA. Momentálně je na našem trhu k dispozici 45 různých produktů. Z nich 85 % užívá hormonální antikoncepci kombinovanou. Všechny však jsou určeny ženám, alespoň prozatím!

Proč neexistují podobné přípravky pro muže?
Podle nejnovějších údajů prestižního časopisu Human Reproduction, který vychází na univerzitě v britském Oxfordu, by mužskou hormonální antikoncepci uvítalo až 83 % reprezentantů silnějšího pohlaví! Komentář v tomto periodiku však konstatuje: „Teď však jde o to, zda mužům budou také věřit ženy, kterým muži dosud mohou ze své strany nabídnout jen použití kondomu či nespolehlivé přerušované soulože…“
Od sexuologa MUDr. Radima Uzla, CSc., se 21. STOLETÍ dozvědělo: „Překážkou je téměř nepředstavitelné množství mužských zárodečných buněk. Zatímco žena produkuje v každém menstruačním cyklu pouze jedno vajíčko, muž při každé ejakulaci vyloučí stamiliony spermií, z nichž pouze jediná je schopna toto vajíčko oplodnit. Dovedete si jistě představit ten rozdíl mezi snadnou likvidací jediného vajíčka proti antikoncepčnímu boji s těmi miliony mrskajících se spermií. Navíc v případě mužské antikoncepce spolehlivé hormonální dávky likvidují také potenci a chuť k pohlavnímu styku – libido.“

Známe tři metody
Vraťme se však k již osvědčeným ženským prostředkům antikoncepce. Doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc., pro 21. STOLETÍ stručně přiblížil tři různé metody antikoncepce včetně jejich výhod i možných problémů.
Mezi metodami není výrazný rozdíl, pokud se týká antikoncepční spolehlivosti, bezpečnosti a snášenlivosti. Hlavní diferenciace je ve frekvenci podání a způsobu aplikace.
Důležité je si uvědomit, že antikoncepce chrání před nechtěným otěhotněním, ovšem nikoli před pohlavními chorobami (včetně infekce virem HIV). Tuto antikoncepci předepisuje gynekolog a plně si ji hradí uživatelka.

Antikoncepční kroužek
Princip: Kroužek si žena zavede do pochvy na tři týdny, poté ho vyjme a následuje týden bez kroužku, kdy se dostaví krvácení. Po něm se zavede kroužek nový. Jednoduše si ho zavádí a vyjímá sama žena (podobně jako např. tampon). Upřesněme, že kroužek má zevní průměr 54 mm, zatímco průměrný poševní vchod je široký 26 mm.
Výhody: Jde o diskrétní metodu, není vidět. Menší možnost opomenutí vložit. Užití je pohodlné. Výhodná je i frekvence užití – jednou měsíčně.
Nevýhody: Vaginální aplikace, obava z cizího předmětu v těle. Některé ženy mají obavy, že zavedení bude nepohodlné, protože s kroužkem manipulují v blízkosti rodidel. Někdy může kroužek cítit partner penisem, ale podle doc. Unzeitiga jde pouze o necelých 10 % mužů. Někdy se zdá přemrštěná cena (850–1050 Kč na 3 měsíce).

Antikoncepční pilulka
Princip: Kombinovaná pilulka má nejčastěji režim užívání 21 + 7, tzn. že se 21 dní užívá denně jedna pilulka a potom následuje 7 dní bez pilulky, kdy se dostaví krvácení. Žena pak pokračuje s novým platíčkem. Pilulka se musí užívat pravidelně. Maximální doba opomenutí je 12 hodin. Pro připomenutí každodenního pravidelného užití lze použít např. tzv. pípátko nebo si nastavit upozornění na mobilu.
 Od počátku září roku 2009 mají Češky jako jedny z prvních v Evropě k dispozici přípravek hormonální antikoncepce, který se užívá v novém dávkovacím schématu 24/4. Prvních 24 dní se berou aktivní pilulky, po kterých následují 4 dny užívání placeba (tablet bez účinné látky).
Zkrácení doby „bez hormonů“ o 3 dny oproti klasickému režimu 21/7 může přinést výhody. Jednou z nich je mírnější kolísání hladin hormonů v organismu, které někdy doprovází klasickou sedmidenní pauzu. Kolísání hormonálních hladin může vyvolat určité nepříjemné „příznaky z vysazení hormonů“ (nevolnost, nadýmání a otoky, napětí a citlivost prsou, změny nálady, bolesti hlavy a břicha aj.)
Výhody: Důvěra v účinnost a jednoduchost. Dalším aspektem je pohodlný způsob používání – stačí tabletu spolknout.
Nevýhody: Obavy, že žena zapomene pilulku užít. U citlivých žen mohou přijít určité zdravotní potíže. Někdy uživatelka váhá, zda nemá zvolit jiné dostupné metody než jen pilulku.

Antikoncepční náplast
Princip: Náplast (velikosti 4 x 4 cm) béžové (tělové) barvy se lepí jednou týdně po tři týdny za sebou, čtvrtý týden je bez náplasti a dostaví se krvácení.
Antikoncepční náplast si aplikuje uživatelka sama. Musí ji lepit na paži, bříško či hýždě.
Výhody: Pohodlně se aplikuje, neboť stačí nalepit na tělo. Je menší možnost, že na nalepení zapomene (na rozdíl od pilulky). Nalepuje se pouze jednou týdně.
Nevýhody: Možnost odlepení, podráždění kůže. Nedůvěra v účinnost. Náplast omezuje diskrétní užití, neboť je na těle vidět.

Španělky preferovaly kroužek
Vědci s napětím očekávají, v jaké relaci budou závěry právě se konajícího rozsáhlého mezinárodního průzkumu s výsledky nedávno ukončené španělské studie TEAM – 06.
Jak pro 21. STOLETÍ upřesnil docent Vít Unzeitig, k úspěchu studie napomohlo i 508 španělských lékařů (z toho 252 mužů a 255 žen). Vyzpovídali 9700 Španělek ve věku 18–49 let, které k nim přišly s požadavkem na hormonální antikoncepci.
Průměrný věk dotazovaných byl 26,7 roku. Pokud jde o vzdělání, 37 % žen mělo univerzitní vzdělání, 47 % středoškolské a 18 % základní. Na 60 % pracovalo mimo domov, 12 % uvedlo práci z domova. Mezi studentky se řadilo 21 % účastnic, 6 % patřilo mezi nezaměstnané. A důležitý údaj – stálého partnera uvedlo 88, 6 % žen.
Avšak vás možná spíše zajímá pořadí antikoncepčních metod užívaných Španělkami. Kroužek preferovalo 46 % dotazovaných, pilulku 39 % a náplast získala oblibu 15 % žen.

Výsledky průzkumu do roka
Uvidíme, jaké budou závěry současného mezinárodního průzkumu, který začal v září 2009 ve 12 zemích. Aktivně se na něm podílí globální farmaceutická společnost Schering- Plough (s ústředím v USA), která se zabývá výzkumem, vývojem a výrobou humánních a veterinárních přípravků.
Projektu CHOICE, prvního svého druhu na světě, se možná účastní i některé naše čtenářky v ČR a na Slovensku. Výsledky máme znát ještě v tomto roce. Samozřejmě o nich budeme aktuálně informovat.

Více se dozvíte:
T. Fait: Antikoncepce, JESSENIUS MAXDORF, 2008
www.orangeandco.cz
www. yourcomm.cz
www.schering-plough.com
www.antikoncepce.com

Vědci už testují mužskou hormonální ochranu
Výzkumný tým vedený prof. Davidem Handelsmanem z Anzac Research Institute v australském Sydney na 55 dobrovolnících vyzkoušel loni první mužskou, údajně „stoprocentně spolehlivou antikoncepci.“ Bohužel její možné rozšíření asi zkomplikuje fakt, že ji zatím lze aplikovat pouze pomocí injekcí. Specialisté se však snaží vyrobit i pilulku, která by se pouze polkla, jako to dělají ženy.
Jde o kombinaci mužského hormonu testosteronu a progestinu, který se používá v antikoncepčních pilulkách pro ženy. Cílem bylo „vypnout“ vznik spermií v těle.
U nikoho z těchto mužů se neprojevily vedlejší účinky a žádné jejich partnerky neotěhotněly. Podle vědců jde o první „vratný“ mužský – spolehlivě vyzkoušený – antikoncepční prostředek, který je schopen spolehlivě vyloučit vznik spermií. Někteří odborníci se však obávají, že při nepřiměřeném užívání by zájemce mohla postihnout až trvalá neplodnost.

Antikoncepční tablety ochraňují i zdraví
Nejnovější výzkumy dokazují, že u většiny uživatelek hormonální antikoncepce může prospívat zdraví:
1. Slouží mj. jako prevence zánětů v oblasti pánve (způsobených patogenem Chlamydia trachomatis).
2. Je prevencí nádorových onemocnění vaječníků. (Riziko snižuje až o 50 %.)
3. Snižují hrozbu rakoviny dělohy.
4. Jde i o prevenci nezhoubných onemocnění dělohy, prsu i aterosklerózy (kornatění cév).
5. Zpomaluje proces řídnutí kostí (osteroporózy).
6. Důležité je, že jsou prevencí vzniku mimoděložního těhotenství.
7. Snižují výskyt a závažnost některých autoimunitních onemocnění.
8. Mají léčebný efekt na některé kožní syndromy (akné, vypadávání vlasů aj.).
9. Nyní se chystá přípravek obohacený o kyselinu listovou (mj. je i v brokolici, špenátu, ovoci). Je důležitá pro správnou funkci organismu ještě v době před narozením. Taková antikoncepce organismus ženy připraví na dobu, kdy se rozhodne otěhotnět.

Na co si dát pozor?
U některých žen hormonální antikoncepce může přivodit migrénu, pocit napětí ňader, zvýšení krevního tlaku (u 3–5 %) či problémy se žlučníkem. Ženy mají obavy ze zvýšení tělesné hmotnosti, ovšem to odborníci spíše přičítají nezdravému způsobu života. Ukazuje se, že obezita (nad 90 kg) může spolehlivost hormonální antikoncepce výrazně snížit. Pokud je žena diabetička, musí těhotenství v každém případě plánovat.

Související články
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz