Domů     Technika
TECHNNOBOX
21.stoleti 21.1.2010

Technické hityTechnické hity

Šest dekád úspěchu
Alfex s alarmem
Ačkoli slavila švýcarská značka své 60. výročí v roce 2008, limitované edice, které se této události klaní spatřily světlo světa mnohem později. Nejkrásnějším exemplářem opěvující historii značky je model Giant Alarm Pazzola vyrobený v 600 kusech. Na jeho designu se totiž podílela legenda sportovního lyžování Bernard Russi. Tyto náramkové hodinky navíc nabízejí mechanický alarm neboli „budíček“, z čehož vyplývá i fakt, že disponují dvojicí pérovníků, které je potřeba natahovat.  
Vrchní korunka slouží k nastavení požadovaného času na vnitřním kotoučku, na který je umožněn průhled skrze číselník.
Cena: 53 500 Kč

První samonabíjecí ekomobil
Samsung Blue Earth u Vodafonu

Samsung S7550 Blue Earth je prvním opravdovým ekomobilem na trhu! Jeho kryt je vyroben z recyklovaných plastových lahví a neobsahuje žádné nebezpečné chemikálie. Ekologický je také obal a superúsporná nabíječka, kterou ovšem díky solárním panelům není za slunného počasí nutné tak často používat. Přístroj se může pochlubit také speciálním ekologickým menu. Uživatel v něm najde například funkci, která při chůzi vypočítává úsporu CO2 oproti použití dopravních prostředků.
K dispozici jsou i úsporné režimy nastavení displeje a dalších funkcí telefonu, které šetří energii.
Cena: Samsung S7550 Blue Earth je v prodeji exkluzivně u Vodafonu za standardní cenu 7 777 Kč. Například s tarifem Nabito 350 pak bude cena přístroje 5 977 Kč.

Blu-Ray přehrávač pro náročné
Denon DBP-4010UD

Ačkoli má v high-end světě vše svůj čas, krátce po představení univerzálního přehrávače DVD-A1UD představuje Denon další specialitku. Tou je univerzální přehrávač DBP-4010UD, který mimo Blu-Ray disků přehrává i SACD, DVD-Audio a HDCD! Ačkoli je levnější, je vybaven mnohými technologiemi použitými u DVD-A1UD, a tak i zde nalezneme terminál Denon Link 4. generace, který lze ve spojení s patřičně vybaveným AV receiverem využít při reprodukci Blu-ray disků i pro funkci Clock Control. V takovém případě je pak audio signál v HD rozlišení přenášen po HDMI a Denon Link slouží jako komunikační kanál pro synchronizaci časování dat. Ve video části nalezneme procesor od ABT (Anchor Bay Technologies) pro brilantní up-konverzi a převod prokládaného obrazu na progresivní,, zaručující perfektní obraz i pro záznamy se standardním rozlišením (např. klasické DVD disky).
obvody tohoto 10kg kolosu jsou rozděleny do šesti bloků, aby se omezily interference, načítání má na starosti Advanced S. V. H. mechanika s tichým a přesným chodem.
Cena: 52 990 Kč

Tříkanálová paměťová sada
Kingston HyperX

Přední světový výrobce paměťových produktů uvedl na trh 12GB tříkanálovou paměťovou sadu HyperX. Paměťová sada s DDR3 a XMP-ready se sestává z šesti 2GB modulů běžících na 1600 MHz a 1,65 voltech. V praxi to znamená zvýšení výkonu v takových operacích, jako je dekódování videa, zpracování velkých souborů fotografií, renderování grafiky a extrémně náročné počítačové hry. 
Na paměť Kingston HyperX je poskytována doživotní záruka a bezplatná nepřetržitá technická podpora
Cena: 8 890 Kč

První plně hybridní prémiový kompakt
Lexus LF-Ch

Výrobce luxusních vozů značky Lexus představil na letošním autosalonu ve Frankfurtu zcela nový koncept plně hybridního modelu – LF-Ch. Přelomový kompaktní vůz zaměřený na perspektivně uvažující řidiče zítřka je poháněn novou generací systému Lexus Hybrid Drive. Ten umožňuje dynamicky laděnému vozu i čistě elektrický režim pohonu v malých rychlostech, s minimálním hlukem a nulovými emisemi. Výkonovým parametrům plně hybridního pohonného systému konceptu LF-Ch odpovídá nízká poloha sedadla řidiče, který se může spolehnout na dokonalé vedení těla. Další dominantou je sportovní volant s tlustým věncem a integrovanými pádly manuálního řazení samočinné převodovky. Vzhled interiéru i exteriéru vychází z filozofie L-finesse. Působivá jednoduchost tvarů se zde snoubí s kvalitou ruční práce, viditelnou dokonce i v těch nejmenších detailech. Rozsáhlé využití semianilinové kůže, leštěného hliníku, dřeva a tmavých, na dotek měkkých materiálů vytváří prostředí prémiové kvality. Špičková technika se tak elegantně snoubí s vytříbeností řemeslného zpracování.
Detailní informace včetně termínů uvedení bude Lexus komunikovat v rámci autosalonu v Ženevě 2010. Více informací lze taktéž získat na stránkách www. lexus.cz.

Neotřelý výsuvný telefon
Nokia 7230

Horkou novinkou finské společnosti Nokia je velmi elegantní výsuvný telefon, určený 3G sítím. S pomocí tohoto zařízení bude surfování po internetu opravdovou hračkou. Nokia 7230 navíc disponuje 3,2MPix fotoaparátem a 2,4“ displejem, na kterém kromě prohlížení pořízených fotek můžete sledovat chat, e-mail či další komunikační sítě, jako je tolik populární Facebook.
Jemné podsvícení vás také upozorní na zmeškané hovory a zprávy od vašich přátel.
Cena: zatím nebyla stanovena

Hodinky s českou DNA
Robustní Bulova Accutron

Když český emigrant Josef Bulova začínal v roce 1875 v New Yorku podnikat, zajisté netušil, že jeho jméno bude zdobit hodinky po dalších 135 let. Nově představený model Kirkwood tak zcela jistě osloví milovníky výrazných a rozměrných časomír. Úctyhodné 44mm ocelové pouzdro bylo v tomto případě zlacené a nádherně ladí ke kaučukovému řemínku s vyobrazeným znakem společnosti – vidličkovou ladičkou. Mechanický strojek Sellita SW200 využívá automatického nátahu pomocí rotoru. Pohyb setrvačky je pak možné sledovat na pozici 12. Na dekorovaném číselníku nechybí luminiscenční indexy a ručky.
Hodinky jsou vodotěsné do 100 metrů.
Cena: 29 850 Kč

Roztomilý ochránce domova
Rovio přichází

Pokud si potrpíte na technické hračky, pak je robot Rovio novým favoritem. Jeho hlavní úlohou je kontrola prostor vašeho domu či bytu. Robůtka lze totiž snadno připojit k vašemu routeru a poté ho prostřednictvím Wi-Fi ovládat odkudkoli na světě! Díky integrované kamerce a důmyslnému systémů tří kol s Roviem můžete projet celý váš byt a zkontrolovat nejenom děti, ženu či domácí zvířátka, ale také se informovat o stavu vaší nemovitosti. Rovio navíc disponuje mikrofonem a reproduktorem, takže funguje oboustranná komunikace, která je spojena i s obrazem, neboť kamera je umístěná na pohyblivém kloubu. K dispozici je i „IR radar“, který detekuje překážky (oceníte při průjezdu temnou místností) a dioda pro svícení.
Robot se ovládá skrze okno průzkumníka (Internet Explorer) a není tak třeba instalovat speciální software.
Cena: 6604 Kč

Revoluce v žehlení vlasů
Remington S7902

Slavná značka Remington myslí na dámy, které trápí krepatění vlasů, a představila horkou novinku S7902. Pracovní plochy této žehličky jsou vybaveny mikrokanálky, které po zahřání aktivují speciální kondicionér. Ten je posléze v přesném množství dodáván vlasům, čímž dochází k jejich regeneraci a nadále se nekrepatí.
Nechybí funkce regulace teploty nebo okamžité zahřátí na maximální teplotu.
Cena: 1499 Kč

Scooba pro vaši domácnost
Odstraní až 98 % bakterií

Další moderní robotA, který pomáhá s údržbou domácnosti, je Scooba 385. Jedná se o pomocníka, který nabízí čtyřfázový čisticí program a kromě vysávání tak nabízí i mytí, čištění a vysávání špinavé vody. Při vytírání je na podlahu automaticky aplikován vždy pouze čistý roztok vody a Scooba Juice s antibakteriálními účinky. Špinavá voda je podtlakovou lištou vysávána do speciální sběrné nádrže, takže nedochází k rozstřikování znečištěného roztoku a celý proces je zcela hygienický.
Opakovaným testováním v laboratořích bylo prokázáno, že roztok Scooba Juice a vody z podlahy odstraní až 98 % všech bakterií, a je proto mimořádně vhodný především do domácností, kde žijí děti a alergici.
Cena: 11 989 Kč

Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz