Domů     Technika
Inteligentní oblečení vstupuje na scénu
21.stoleti 21.1.2010

Móda a nové trendy v oblékání už dávno nejsou jen výsadou návrhářů. Stále více se i v této oblasti prosazují věda a moderní technologie. A zatímco návrháři se leckdy pokoušejí o dílko, které by mělo co nejvíce šokovat, produkty z laboratoří mohou snadno najít i praktické uplatnění.Móda a nové trendy v oblékání už dávno nejsou jen výsadou návrhářů. Stále více se i v této oblasti prosazují věda a moderní technologie. A zatímco návrháři se leckdy pokoušejí o dílko, které by mělo co nejvíce šokovat, produkty z laboratoří mohou snadno najít i praktické uplatnění.

Tzv. chytré oblečení je dnes snad nejdynamičtěji se rozvíjející oblastí textilního průmyslu. Dnes už nejsou vzácností kabáty s vyhřívanými kapsami nebo šaty, které umějí produkovat elektrickou energii. Nabít si mobilní telefon lze i bez nabíječky, pokud člověk má tu správnou bundu. A nejen to, dámy i pánové se mohou těšit na šaty, které mění střih i barvu.

Praní? Žádný problém

V knížce českého spisovatele Petra Šabacha Opilé banány poněkud pubertální hlavní hrdina říká své matce, že jeho spolužák dostal bundu, která je vybavena reproduktory a umí hrát. Maminka je ovšem praktická žena a svého syna zchladí odpovědí: „Buď tak laskav a zeptej se jeho rodičů, jak se ta zázračná bunda pere.“ To, co se před pár lety mohlo zdát neřešitelným problémem, je však dnes už v podstatě legrace.
Inteligentní oděv se od toho klasického na první pohled neliší. Jeho vnitřní infrastruktury si jeho majitel ani nevšimne, vždyť ani není cítit na dotek. Tepelné spirály jsou tak jemné, že člověk v prvním okamžiku netuší, že je má na těle. Tedy až do chvíle, než začnou hřát, což vyvolává pocity příjemné. S praním pak skutečně není problém a zabudovaná elektronika se nezničí. Musí se jen vyndat modul, který elektroniku ovládá. I díky tomu mohou fungovat rukavice s teplotními senzory, které jsou schopné srovnat teplotu okolí a teplotu ruky, nebo batůžek, který v jedné ze svých kapes dokáže udržet nápoj chladný. Na letní túry ideální věc.

Šaty jako afrodiziakum

To je však jen teprve začátek. Bodypainting, nebo-li malba na holé tělo, je oblíbeným žánrem mnoha výtvarných umělců, čemuž se asi nelze divit. Brit Manel Torres zkouší něco podobného, ovšem s praktickým užitkem. Vymyslel technologii speciálních sprejů, které se nastříkají okolo těla. Nános ze spreje lehce ztvrdne, ne však příliš, a vytvoří soustavu vláken a tím vlastně šaty na jedno použití. Pak už záleží jen na fantazii každého, jaké oblečení na sebe „nastříká“.
Téměř s magií pak hraničí nápad britské vědkyně a designérky Jenny Tillotsonové. Ta se ve své kariéře zabývá především pachy a vůněmi. Tillotsonová přišla s konceptem rezervní pokožky. Ta se zabuduje do běžných šatů a bude zároveň monitorovat tělesný stav svého majitele. Ten, pokud třeba trpí astmatem, bude z útrob své druhé kůže zásobován léčivými výpary máty. Je známo, že své partnery si vybíráme i po čichu. Šaty vybaveny takovou kůží umí pomoci vyloučit z těla hormony, které jsou pro opačné pohlaví přitažlivé. O takový výrobek bude v obchodech jistě obrovský zájem…

Oblečením proti stresu

Šetrnost k životnímu prostředí se stává imperativem i v oděvním průmyslu. Výroba klasických textilií určitou energetickou náročnost má. Skotka Suzanne Leeová se proto pokouší o produkci bakteriální celulózy. Ze vzniklého materiálu by se pak mohly vyrábět ekologické oděvy.
Úspěchem ve vývoji inteligentního oblečení se mohou pochlubit i Němci. Leckdo se stresu brání tím, že se oblékne přesně podle svých představ, vypadá dobře a zvedne se mu sebevědomí. Jsou ovšem situace, kdy ani sako od Bosse tísni nezabrání. Vědci z berlínského Frauenhoferova ústavu pro mikrointegraci vyvinuli senzory, které po zabudování do šatů dokážou rozpoznat stres. Tyto senzory nejsou o nic větší než běžné knoflíky. Bez problémů pak monitorují nejen psychické, ale i fyzické zatížení. V případě návalu stresu pak přímo od šatů přijde doporučení ke chvíli klidu.

Barva a střih dle nálady

To, co si člověk oblékne, v mnoha případech souvisí s jeho náladou. Ale stav mysli se během dne mění a převlékat se kvůli tomu asi není úplně ono. I když existují lidé, kteří své ošacení během jediného dne změní třeba pětkrát. Šaty však lze změnit i bez převlékání. Jak? Jednoduše se samy promění. Textilie, které mění svou barvu, jsou již skutečností, a nikoliv sci-fi.
Brit kyperského původu Hussein Chalayan už loni předvedl na veřejnosti šaty kosmického věku. Chalayanovo oblečení má v sobě zabudováno 15 000 světelných diod. Změna barvy šatů pak není problémem. Pomocí mikroovladačů, motorků a přepínačů šaty nemění jen své zbarvení, ale i délku, samy se zapínají a rozevírají nebo se z nich vysouvají nejrůznější skryté vrstvy.

Jak se hraje na tričko?

Fantazii v této oblasti se meze nekladou. „Pokud jde o všelijaké věci, které lze dělat s oblečením a technologiemi, je člověk omezen pouze svou představivostí,“ prohlásil Adam Best z australské výzkumné společnosti CSIRO. A Best určitě ví, o čem hovoří. Z jeho hlavy pochází koncept trička, vyrábějícího elektrickou energii. Stačí se v něm trochu hýbat a z člověka je chodící elektrárna, bezpečná a ekologická.
Inteligentní oděv tak dnes umožňuje telefonovat, fotografovat či dobíjet energetické zdroje. Do kategorie kuriozit pak lze zařadit oblečení, které má zároveň i funkci hudebního nástroje, v tomto případě kytary. V rukávech jsou zabudovány senzory, takže triko umí zachytit a interpretovat pohyby rukou. Poté šaty pomocí bluetooth odešlou k počítači příslušný signál a ten vyloudí kytarový zvuk. Pro začínající kytaristy by to mohla být šikovná věc, vždyť slušná kytara není levnou záležitostí.

Látka jako lékař

Textilie se mohou stát i zdravotními asistenty. Pravého lékaře samozřejmě nenahradí, ale leckterým průšvihům mohou pomoci předcházet. Evropská unie spolufinancuje program Biotex, jehož cílem je textilie, která dokáže hlídat zdravotní stav svého majitele. Senzory zabudované v látce budou z potu snímat obsah kyselin a solí a na tomto základě sestaví zprávu, jak se organismu daří. Vědci pracují i na tom, aby tyto textilie uměly i zjistit informace důležité k hojení ran nebo ověřit, že organismus byl právě postižen infekcí.
Sedm, osm a možná i více hodin denně stráví člověk na lůžku. To je přece ideální stav pro monitorování jeho zdravotního stavu. A jako „pomocný lékař“ zde může uspět ložní prádlo. Nizozemská společnost Philips již představila povlečení, které poskytuje informace o pulzu pacienta, respirační činnosti nebo jeho EKG, to vše pomocí biosenzorů, jež jsou citlivé na tlak. Na podobném principu může pracovat i pyžamo. Měřiče, jež jsou umístěny v pyžamu, jsou pomocí technologie Bluetooth propojeny s přístrojem podobným mobilnímu telefonu, ze kterého lékař i pacient mohou zjistit aktuální stav organismu.
Bunda proti bloudění

Mezi chytré oblečení, které je již na trhu, patří bunda Navjacket. Ta má integrovaný GPS displej v rukávu a audiosystém v kapuci, který zprostředkovává hlasové instrukce. Tento systém turistovi, bloudícímu po horách, pomůže lehce se zorientovat. Stačí jen zadat požadovanou pozici a Navjacket už každého navede tam, kam zrovna potřebuje.
Unikátní technologie Navjacket však nekončí jen u navigace. Displej integrovaný v rukávu bundy také například odhalí aktuální rychlost, předpověď počasí anebo kolik času zbývá do cíle turistické túry. K GPS jednotce lze připojit i mobilní telefon a zobrazit 3D mapy okolí. Další zajímavou inovací Navjacket je funkce „hledání kamaráda“. Ta umožní najít ztraceného přítele či absolvování stejné trasy, kterou prošel on.

Konec plandajících dresů

Nové textilní technologie pronikají i do sportu. Slavná NHL už zapomněla na plandající dresy, jak je proslavil zřejmě nejlepší hokejista všech dob Wayne Gretzky. Nové modely dresů jsou o 14 procent lehčí než staré a navíc zadržují o 76 % méně vody. Jsou také více upnuté, čímž se hráčům ztíží držení, hákování a vůbec nečistá hra. Výhodou nového střihu jsou také lepší aerodynamické vlastnosti. „Jsem v nich rychlejší, je to fajn. Jsou prostě lehčí. Dřív jsem si na konci třetí třetiny připadal, že mám na zádech pět kilo navíc,“ popsal dres hráč Vincent Lecavalier. Fanoušci se trochu obávali, jak budou hokejisté v nových dresech vypadat. Viceprezident NHL pro spotřební zboží a marketing Brian Jennings je však uklidnil: „Nikdo se nemusí bát, že by nyní hráči vypadali jako krasobruslaři. Pořád bude na první pohled poznat, že jsou to hokejisté.“

Uniforma, která léčí

Prim v podobných výzkumech hrají především armádní kruhy. V jejich zájmu je vyvíjet takové látky, které by při bojových akcích měly minimalizovat rozsah vlastních ztrát. Kupříkladu uniforma budoucnosti má být podle plánů vyrobena ze speciálního materiálu, který umí měnit své vlastnosti podle potřeby. Pokud by byl voják zasažen nepřátelskou střelou, oblek ji dokáže odrazit. Pokud by byl přece jen zraněn, oblek zabrání vykrvácení a zároveň jsou do organismu uvolněny potřebné léčivé látky. Uniforma dokáže rovněž měnit barvu podle svého okolí, chová se tedy vlastně jako chameleon. To vše bude napájeno atomovou baterií a všechno dohromady bude vážit jen něco málo přes 10 kilogramů.

Související články
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz