Domů     Historie
Archeologické metody od A do Z
21.stoleti 18.12.2009

Termín archeologie je řeckého původu a znamená „věda o starém“. Nyní však už vědci za rozhodující nepovažují údaj o časovém odstupu. Nedávno např. moderní archeologické metody používali v Berlíně při průzkumu Hitlerova bunkru.Termín archeologie je řeckého původu a znamená „věda o starém“. Nyní však už vědci za rozhodující nepovažují údaj o časovém odstupu. Nedávno např. moderní archeologické metody používali v Berlíně při průzkumu Hitlerova bunkru.

Archeologie nedestruktivní – soubor technik, metod a teorií, zaměřených na vyhledávání a vyhodnocování archeologických pramenů bez provedení destruktivního zásahu do terénu. Patří sem např. dálkový průzkum Země (viz), povrchové měření fyzikálních a chemických vlastností povrchových vrstev terénu, využití detektorů kovů apod. (Doplňuje se s tzv. archeologií destruktivní.)
Bezdrátový detektor kovů – světová novinka. Je založen na třech prvcích: hledací cívce, hlavní jednotce a audio sluchátkách. Tyto komponenty navzájem komunikují prostřednictvím digitálního bezdrátového spoje. Nejsou zde tedy žádné kabely! Klasické detektory kovu byly vyvinuty za druhé světové války k vyhledávání min. Dnes díky značné citlivosti výborně pomáhají archeologům. Bohužel je také zneužívají různí vykradači archeologických lokalit.
CT – výpočetní axiální tomografie; její pomocí odborníci mj. 5. 1. 2005 v egyptském Luxoru zkoumali Tutanchamonovu mumii, objevenou roku 1925. Přenosným skenerem pořídili 1700 CT snímků. Výsledky analýzy experti oznámili 5. 3. 2005. Došli mj. k závěru, že faraon zemřel ve věku asi 19 let, ale nebyl zavražděn.
Dálkový průzkum Země (DPZ) – moderní metoda získávání informací o objektech a jevech na povrchu naší planety bez nutnosti fyzického kontaktu. Využívá prostředky pohybující se v různé letové hladině – letecké modely, rogala, helikoptéry, balony. Nechybí přímé vizuální pozorování díky archeologu v letadle. (Lze rovněž využít níže umístěných prostředků – např. věže.) Náročnější je monitorování a snímkování z letadel. Zakladatelem letecké archeologie je britský archeolog a geograf Osbert G. S. Crawford (1886–1957). Stále více se v tomto směru uplatňují satelity, které monitorovacím zařízením obsáhnou rozlehlé území. Běžná je analýza již vyhotovených videozáznamů a fotografií, kombinují se kolmé a šikmé pohledy v různém osvětlení aj.
Epigrafická památka – písemná památka, dochovaná na trvanlivých materiálech (kámen, keramika, kov), výjimečně na dřevě (tvrdém) či na voskových tabulkách. Zkoumá je speciální vědní obor – epigrafika.
Fluorový test – metoda absolutního datování pravěkých kostních nálezů. Princip: Fluor se uchovává v kostech živočichů nejen za života, ale i po smrti, kdy se jiné prvky vytrácejí. Důležité je, že podíl fluoru v kostech uložených v zemi se zvyšuje. Zjednodušeně tedy ze říci, že čím je v kostní hmotě menší obsah fluoru, tím je kost mladší.
Georadar (Ground Penetrating Radar – GPR) vytvořil Pentagon pro válku ve Vietnamu, zejména ke zkoumání podzemních prostor, kde se mohli ukrývat protivníci. Zařízení využívá svazky elektromagnetických vln a po připojení k počítači zaznamenává odražené signály. Tak se získává představa o různých předmětech či stavbách. Slouží při geofyzikální metodě ke zkoumání terénu do hloubky několika metrů. Díky GPR archeologové objevili mj. starověkou egyptskou loď poblíž Sfingy či mamuta v sibiřském ledu.
Historie archeologického výzkumu – průkopníkem se stal řecký dějepisec Thukydides (asi 460 – 399 př. n. l.), jenž pátral po prvních obyvatelích ostrovů v Egejském moři. V Číně na sklonku 2. stol. př. n. l. působil S‘-ma Čchien, jenž mj. popsal hrobku prvního císaře. Zájem většiny archeologů se dlouho zaměřoval jen na antický svět. Obnovil se počátkem 15. století v prostředí humanismu. Z té doby se datují první sbírky starožitností. V 17. století se ve Francii, Velké Británii, ve střední a severní Evropě objevila potřeba pozvednout důstojnost vlastního území a národa archeologickým výzkumem. Na přelomu 18. a 19. stol. se ve středu zájmu ocitly Egypt a Blízký východ. Výzkum na americkém kontinentu se rozvíjel od 2. pol. 18. stol.
Chemické složení půdy – může odhalit místa někdejších lidských sídlišť. Zde se postupně hromadil organický odpad, látková výměna lidí i domácích zvířat způsobila zvýšení obsahu dusičnanů a fosforečnanů v půdě. To má – i po zániku sídlišť – dlouhodobý vliv na spektrum vegetace. Tvoří ji typické rostliny z kategorie tzv. nitrofilních, např. kopřivy, rmen, černý bez apod. Odlišné porosty pak mohou indikovat existenci zaniklého osídlení i při dálkovém průzkumu Země (viz)
Ideogram – písmový znak, který ukazuje označovaný předmět přímo, obrázkem.
Jednotky stratigrafické (SJ) – vrstvy, kterými se archeolog vydává proti proudu řeky času. Sedimenty, ze kterých se SJ utvořily, mohou být antropického typu (tj. vzniklé lidskou činností – stavby, požáry apod.) nebo přírodního typu (působení vody, větru aj.).
Stratigrafická metoda (převzatá z geologie) souvisí s tím, že relativní stáří vrstev je dáno jejich pozicí v souvrství. To znamená, že z dvojice vrstev je nadložní (blíže k povrchu ležící) vrstva mladší, vrstva podložní je starší. (Vedle uvedené tzv. vertikální statigrafie existuje i horizontální.)
Kooperace různých vědních oborů v rámci archeologie se stále prohlubuje. Jako samostatný obor využívá metody geografie, kulturní antropologie, sociologie, lingvistiky, chemie, medicíny, zoologie, biologie, botaniky.
Lodní archeologie – studium architektury starověkých plavidel. Základem je analýza starověkých, středověkých a renesančních vraků. Významná se stává podvodní archeologie, která se dělí na dva směry – podmořskou a archeologii vnitřních vod.
Měření magnetického pole se provádí pomocí různých typů magnetometrů. Dnes se nejčastěji používá cesiový magnetometr. (Současné měření dvěma cívkami umožňuje měřit intenzitu pole i směrem do hloubky, tedy trojrozměrně.)
New Archaeology (nová archeologie) – nejnovější směr. Začínala v USA ve 2. pol. 20. století. Od antropologie přebírá metody analýzy a snaží se co nejvíce přiblížit exaktním vědám.
Odporová metoda principiálně spočívá v měření hodnoty odporu elektrického proudu, který prochází zemí mezi dvojicemi elektrod. Hodnoty se liší podle vodivosti prostředí, kterým proud prochází. Tak jsou rozdíly např. mezi vodivostí zbytků zdí a okolní půdy.
Průzkum (prospekce) – začíná prostudováním všeho, co bylo o zkoumané oblasti napsáno. Následuje průzkum v terénu. Výjimkou nejsou nečekané nálezy (např. při zemědělských pracích). Moderní je geofyzikální prospekce, kdy se sonduje terén vysíláním magnetických a elektrických vln.
Rozdíly v teplotě – povrch terénu se sleduje monitorováním z výšky fotografováním na film, citlivý na infračervené záření. Modernější je využití termokamery. Ta „vidí“ tepelné záření čili vlnění v infračervené části spektra a rozdíly v povrchové teplotě ukáže na monitoru  či displeji rozdílnými barvami ve viditelné části spektra.
Seizmologická metoda – využívá odpalování drobných náloží. To vyvolává seizmické vlny, jejichž deformace při průchodu terénem se poté měří. Osvědčilo se zejména při vyhledávání dutin. (V 50.–60. letech 20. století se používala v Itálii při vyhledávání hrobek Etrusků). Dnes se uplatňuje při vyhledávání historických hornických děl či ve speleologii.
Termoluminiscenční metoda datování – se užívá pro určení stáří vypálených hliněných struktur. Princip: Hlína obsahuje křemičité minerály, které mají vlastnosti jakýchsi fotočlánků – slunečním zářením se postupně nabijí energií až na maximální možnou hodnotu, danou stavbou jejich atomové mřížky. Jakmile se při výpalu tyto minerály prudce zahřejí, dochází u nich k vybuzení emise a ony svou energii vyzáří (termoluminiscence). Poté se minerály slunečním zářením opět pomalu nabíjejí, ovšem nedosáhnou již hodnoty své maximální energetické hladiny. Z rozdílu mezi v současnosti naměřenou hodnotou a příslušnou hodnotou maximální lze stanovit, před jak dlouhou dobou se minerály vybily – čili došlo k výpalu.
Uhlíková metoda datování (též radiokarbonová nebo radiouhlíková) – chemicko-fyzikální metoda, určená pro zjištění stáří biologického materiálu. Je založena na výpočtu z poklesu počtu atomů radioaktivního izotopu uhlíku 14C v původně živých objektech. Předpokladem je, že tento nuklid je v průběhu života doplňován do organismů z okolního prostředí. Určuje stáří pouze u organických materiálů – živočichů, jídla a dřeva.
Výkop – jeden ze základních nástrojů průzkumu. Cílem není odkrýt budovu, předmět či umělecké dílo, ale spíše objasnit vztahy mezi artefaktem a kontextem, ve kterém byl nalezen. Vedle výkopů pozemních známe mj. i podvodní; používají se stále modernější technologie.
Zbarvení rostlinstva může být ukazatelem osídlení. Archeologická analýza letecké fotografie se zakládá na proměnlivosti barvy vegetace – např. méně zelená je nad zděnými konstrukcemi. Na louce nad suššími místy (destrukce zdiva) roste jiná travina než nad okolním povrchem. V dozrávajícím obilí se zase objekty s vlhčí výplní projeví zelenějším tónem.

Více se dozvíte:
Svět archeologie, Euromedia – Knižní klub, 2009

http//cs. wikipedia. org/wiki archeologie

Předchozí článek
Další článek
Související články
Mozek je zpravidla jedním z prvních lidských orgánů, které se po smrti rozkládají, proto jsou nálezy zachovaných center lidského myšlení a paměti tak extrémně vzácné. Týmu pod vedením forenzní antropoložky Alexandry Morton-Haywardové se ale podařilo shromáždit sbírku více než 4 400 dlouho po smrti zachovaných lidských mozků. Co je „uchránilo před zkázou“? V roce 1982 […]
V rašeliništi na severozápadě Dánska objevili zemědělci před více než sto lety kostru muže, který zemřel před asi 5 200 lety. Podle místa nálezu dostal jméno Vittrupský. Je na něj nahlíženo jako na méně známého Ötziho. Výzkumníkům se nyní podařilo zjistit, odkud pocházel a proč musel zemřít tak násilnou smrtí. Vittrupský muž má se slavnějším […]
Vědců s českým původem, kterým by byly věnovány samostatné kapitoly v zahraničních učebnicích, není příliš mnoho. Přesto však lze mezi našimi krajany takové najít. Jedním z nich byl antropolog Aleš Hrdlička. Humpolec na Vysočině není proslulý jen tím, že se tam odstěhoval jistý Hliník. Desetitisícové město se může pochlubit několika slavnými rodáky. Z Humpolce pocházel […]
S osadami táhnoucími se od Irska až po Turecko, si jedna z nejznámějších kultur v době železné zcela podmanila svět. Kromě mistrného zpracování kovů totiž rozmlouvala s bohy. Zvláštní rituální „mocí“ oplývala zejména zvláštní společenská vrstva známá jako druidové, tedy tajemní kněží, kteří se těšili nesmírné úctě celého starověkého světa. Kromě náboženských záležitostí ale zastávali […]
V německém Norimberku bylo před zahájením stavebních prací objeveno osm morových jam, obsahujících ostatky nejméně 1000 obětí této smrtící epidemie. Podle archeologů by tak společně mohly tvořit největší masový hrob, jaký kdy byl v Evropě odhalen. Jako mor je označováno vážné infekční onemocnění způsobené bakterií Yersinia pestis. První morová epidemie propukla v roce 541 v […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz