Domů     Technika
Technické hity
21.stoleti 19.11.2009

Odnést pytel cementu na vzdálenost třeba jednoho kilometru a drbat se přitom za uchem? Že je to nesmysl? Kdepak, brzy se taková možnost může stát realitou. Na to, jak takovou věc uskutečnit, i na mnoho jiného se podíváme v naší pravidelné rubrice.

Pro pohodlné cestování
 
Adaptér na cesty

Se zcela novým adaptérem Belkin nahradíte hromadu napájecích kabelů jedním jediným. A co víc – Belkin Travel Power Adaptor dokáže napájet laptop střídavým proudem ze zásuvky ve zdi nebo stejnosměrným proudem z baterie auta. Navíc disponuje vystavěnou USB nabíječkou pro iPod či Blackberry
+ obsahuje 12 koncovek kompatibilních s většinou notebooků
– garantovaná kompatibilita s PC notebooky s úhlopříčkou pouze pod 17″
Cena: 2499 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 60 %

Žádná těžká břemena

Power Loader

Íránský vzpěrač Husajn Reza Zadeh zvedl nad hlavu činku o váze 263 kilogramů. Však to je také trénovaný sportovec, vždyť je to mimo jiné i držitel zlaté olympijské medaile. Normální člověk má problémy se zvednutím i mnohem lehčího nákladu. S tím však může být konec. Power Loader od dceřiné společnosti Panasonicu ActiveLink umožňuje komukoliv, aby si s těžkými předměty pohrával jak s lehoulinkým pírkem.
+ tahat těžké věci bude hračka
– s výrobou se počítá až v roce 2015
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Vánoční projektor

Jak si rozsvítit dům

Vánoce jsou za dveřmi a brzy se řada domácností rozsvítí mnoha světýlky, která tuto událost připomínají. Proč ovšem používat častokrát ne příliš bezpečná světýlka z tržnic. Netradiční projektor stylově rozsvítí každý dům, aniž by bylo nutné žárovičky složitě upevňovat. Přístroj se nastaví 10 metrů od zdí a poté může promítat sněhové vločky, balonky i mnohé další symboly.
+ mnoho symbolů na výběr
– přece jen – není to trochu kýčovité?
Cena: předpokládaná do 2000 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 40 %
Cena: 1400 Kč

Jak v pohodě otevřít víno

Elektřina je prostě zázrak

Víno má protirakovinné účinky, protože fenoly v něm obsažené fungují jako antioxidanty a zpomalují stárnutí buněk. Proč si tedy občas nějakou tu láhev kvalitního vína neotevřít. Jenže čím? Samozřejmě že vývrtkou, ale ne vždy je vývrtka, která je po ruce použitelná. I tenhle problém se dá vyřešit pořízením vývrtky elektrické. K otevření láhve vína pak stačí pouhý stisk tlačítka.
+ ušetří námahu
– v ČR zatím není k dostání
Cena: 500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Vše v jednom

iPod nano

Společnost Apple představila nový iPod nano, nyní obohacený i o videokameru, mikrofon a reproduktor. Milovníci domácího videa teď mohou svá videa kdekoli natáčet, dívat se na ně na svém iPodu nano a snadněji je nahrávat z počítače na YouTube. iPod nano také nabízí vestavěné FM rádio s živými pauzami. Živá pauza umožňuje uživatelům iPod nano zastavit a pak znovu zahájit poslech svého oblíbeného pořadu na FM rádiu. iPod nano je nyní také lepším společníkem díky vestavěnému krokoměru, který umí vést záznam o vašich krocích a spálených kaloriích, a tak vám pomáhá splnit vaše krátkodobé a dlouhodobé fitness cíle.
+ mnoho funkcí
– aby se v tom čert vyznal
Cena: od 3990 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 80 %

Multimediální tablet

Toshiba JournE touch

Společnost Toshiba Europe představila zařízení Toshiba JournE touch, přenosný bezdrátový domácí multimediální tablet se 7″ (17,78 cm) dotykovou obrazovkou, který slouží jako komunikační a zábavně-vzdělávací centrum pro všechny členy domácnosti. Snadno ovladatelné zařízení JournE touch umožňuje uživatelům jediným dotykem prstu procházet Internetem a stahovat digitální obsah – kdekoli v domě a kdykoli, protože zařízení se spustí okamžitě.
+ šikovné zařízení
– ne všude v Evropě je po uvedení na trh k dostání
Cena: zatím neuvedena
Hodnocení 21. STOLETÍ: 70 %

Telefon, který zkrotí i nejstarší čtenářka

Emporie na seniorské vlně

Novinkou na trhu je mobilní telefon Emporia TALKpremium, ušitý na míru starším lidem. Neobsahuje žádné složité funkce, které by neuměli ovládat, a nabízí jen to nejpodstatnější – volání a SMS. K jednotlivým funkcím je navíc možno přistupovat pomocí postranních tlačítek. Mohutná tlačítka a velký, dobře podsvícený displej pak usnadní rozeznávání písmen a číslic. Přístroj má také hlasitější vyzvánění i reproduktor než běžné mobily a nevadí ani lidem s naslouchátkem.
+ ideální telefon pro uživatele se slabším zrakem
– málo funkcí
Cena: od listopadu v nabídce O2 již za 1 Kč. Standardní cena bude činit 2995 Kč.
Hodnocení 21.STOLETÍ: 70 %

Plyšový pes se skvělým čichem

Jak odhalit čip

Že psi, pesani, psíci a pejskové mají dobrý čich, ví každý. Ale zajímavé je, že citlivým čichem může být vybaven i plyšák. Tento plyšový hafan neočuchává kosti nebo něco horšího, ale RFID čipy.  Tyto čipy jsou další generace identifikátorů navržených k identifikaci zboží, navazující na systém čárových kódů. Iniciátorem vývoje je stejně jako u čárových kódů firma Wal-Mart. Plyšový pes takový čip spolehlivě vyčmuchá.
+ zajímavá hračka
– není už těch čipů trochu moc?
Hodnocení 21. STOLETÍ: 40 %

Jak se Japonci starají o své mazlíky

Krabička poslední záchrany

A ještě jednou zvířátka, tentokrát ta živá. Leckdo má doma nějakého toho pejska nebo kočičku. A ne že bychom to někomu přáli, ale život přináší různá překvapení, někdy i nepříjemná. Třeba v podobě živelní katastrofy, jakými jsou třeba povodně, o kterých by řada Čechů mohla z vlastní zkušenosti dlouze vyprávět. Co v takové nenadálé chvíli se psem? Obléknout jej do vesty, která ho ochrání. A nejen to, nepromokavá vesta je vybavena kapsami, kam se dá schovat leccos užitečného.
+ na rozdíl od přepravky má zvíře možnost pohybu
– pro větší zvířata nepoužitelná
Cena: 9500 Kč
Hodnocení 21. STOLETÍ: 50 %

Předchozí článek
Další článek
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz